Miernik MPI 511 a pomiar rezystancji izolacji

Witam serdecznie kolegów elektryków!

Mam pewien mały dylemat ! Ostatnio wykonywałem pomiar rezystancji izolacji kabla 4x35 o długości 45 metrów miernikiem sonel MPI 511. Pomiar wykonałem przy pomocy adaptera (Auto ISO wyposażenie dodatkowe do tego miernika ) do pomiarów rezystacji izolacji kabli, ustawiłem przed pomiarem 4 kable i napięcie 250 V.

Miernik przy każdym pomiarze czyli L1-L2 L1-L3 L2-L3 L1-N L2-N L3-N pokazywał wynik > 1000 mega ohm. Pózniej dokonałem tego samego pomiaru tylko większym napięciem 500 V i miernik pokazał wynik > 1999 mega ohm. Zmierzyłem tez napięciem 1000 V i wynik jaki pokazał miernik to > 3 giga ohm.

I teraz moje pytanie, jaki wynik mam wpisać przy pisaniu protokołu z tego pomiaru ? Używam programu Krystyn 2003 i tam w musze wpisać wynik pomiaru miedzy poszczególnymi żyłami !

Prosze o pomoc ! Zgóry dziekuje za odpowiedzi !

Cześć, podane przez Ciebie wyniki pomiarów wskazują, że kabel ma nieskończoną (czytaj: idealną) rezystancję izolacji.
Mierniki MPI mają to do siebie, że mają różne maksymalne wartości pomiarów, w zależności od napięcia pomiarowego (probierczego). Wartości te są podane w instukcji do miernika.
Dlatego uzyskałeś różne wyniki na poszczególnych napięciach- w praktyce miernik po prostu wyświetlił “maksimum”, które potrafi zmierzyć.
W protokół wpisujesz obowiązujące napięcie pomiarowe (co niestety często jest pomijane) i uzyskane wyniki pomiarów dla danego napięcia. W przypadku instalacji obiektowych 230/400V stosujesz napięcie 500V, a wynik pomiarów musi być >0,5 MOhm + błąd miernika, w przypadku kabli energetycznych napięcie pomiarowe 2500V (MPI nie ma tak wysokiego napięcia), a jak interpretować wyniki pomiarów, to wyższa szkoła jazdy, z tego co pamiętam, było już na forum.
Pozdrawiam.

Witam!
Kol.jest z Lodzi czy Opoczna bo opisy problemu te same tylko fora rozne i miejscowosci .
Fajny miernik tylko nie do tego.
Do kabli SONEL ma MIC2500 i MIC 5000
Pomiar jedna zyla do wszystkich zwartych i uziemionych itd.
Min to 20Megaomów.
Pozdrawiam CK