jest OK
wyjaśnie wieczorem
brak czasu
Ja też myślę że jest OK bo w instrukcji piszą o rozdzielczości 0,01koma przy prądzie 30mA, ale chodzi mi o to jaką wartość wpisujecie do protokołu (może <10om). A z napięciem dotykowym to już nie wiem o co chodzi bo instrukcja mówi o ozdzielczości 0,1V. Chyba że bierze to nieszczęsne 0,0 oma mnoży przez prąd i wychodzi mu dalej 0,0V. Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o dokształcenie. Pozdrawiam Zbyszek
Witam Kolegę Krzysztofa i wszystkich Kolegów na FORUM.
Wiadomym jest że rezystancja przewodów nie może mieć 0 .
Jeżeli rezystancja jest tak mała, to również napięcie Ud będzie bardzo małe, lecz też nigdy nie będzie 0V.
Moim zdaniem w takim przypadku w protokole należy napisać dane minimalnego zakresu pomiarowego, czyli w przypadku MIE-500:
Z < 0
Miało chyba być Z<10om
TAK (errata)
Z < 10
Dzięki Krystynie za odpowiedź. Myślę że jak dwoje myśli podobnie to już jest coś. Jeśli ktoś ma inne opinie w tym temacie to śledzę ten temat i chętnie podyskutuję. Pozdrawiam Zbyszek.
Witam
Kolego Einstal a co stoi na przeszkodzie aby sprawdzic impedancje w tym obwodzie i wpisac wartosc z pomiaru impedancji (przy zwarciu RCD)??? Bedzie to z bledem (zbocznikowanie RCD) ale bedzie mial Kolega wartosc napewno bardziej dokladna niz <10omow
i bedzie mogl sprawdzic warunek samoczynnego wylaczenia zasilania przez urzadzenie przetezeniowe w przypadku gdy zawiedzie RCD, ale to juz bylo walkowane na tym forum, zatem nie rozwijajmy tematu.
:):)![]()
Witam
Od niedawna mam doczynienia z miernikiem MIE-500 i mam takie pytanie do osób z nim obeznanym. W danych technicznych na stronie producenta mam podane że najmniejszy zakres pomiarowy to od 0,00 do 9,99 przy rozdzielczości 0,01om z błędem 2% m.w + 4 cyfry, w instrukcji dołączonej do miernika mam zakresy pomiarowe przyporządkowane długościom przewodu i najmnieszy jest dla przewodu pomiarowego 1,2 m i wynosi od 0,13 do 200om i brak dalszych informacji, dalej mam podane zakresy wyświetlania gdzie podane informacje są zbliżone do tych ze strony producenta czyli: zakres 0,00-9.99om, rozdziecz. 0,01om, błąd 2%mw +3cyfry. I teraz pytanie, jaki jest rzeczywisty zakres pomiarowy i jak się ma zakres wyświetlania do zakresu pomiarowego?
Witam.
Niestety nie tylko MIE 500 ale i MZC300 niewiadomo dlaczego nie mają zakresu dla pomiarów w obwodach międzyfazowych i niestety trzeba sobie kupić jakiś inny do tego celu. O ile pamiętam stare modele mierzące rezystancje pętli zwarcia nie miały tego ograniczenia. W czym problem to rozszerzyć niewiem.
Co do uszkodzenia po włączeniu (MZC303E) na napięcie przewodowe nic się z nim złego nie dzieje . tylko kwiczy i nic nie pokazuje awięc pomiarów nie zrobisz.
A jak już jestem w temacie to niech ktoś mi powie jakim prądem mierzy małe rezystancje miernik do uziomów MRU sonrla i czy stosuje go ktoś do pomiarów rezystancji przewodów wyrównawczych , ochronnych i tp.
Pozdrawiam marcin714
Witam
Coś długo nikt nie odpowiada. Są trzy możliwości:
- Nikt nie używa MIE-500 - niemożliwe
- Mało kto zawraca sobie głowę sprawdzaniem w instrukcji podanych wartości błędów - mało prawdopodobne ale możliwe
- Nikomu nie chce się odpowiedzieć - to chyba to, szkoda.
Witam Kolegę oleks i pozostałych Kolegów,
Cieszę się, że Kolega przeczytał uważnie instrukcję do MIE-500.
Krótko i na temat: zakres pomiarowy jest od 0,00 Ohm - 200 Ohm, ale zakres pomiarowy zaczyna się od 0,13 Ohm, co oznacza, że miernikiem MIE-500 nie należy mierzyć wartości poniżej 0,13 Ohm, gdyż popełniamy błąd pomiarowy powyżej 30%.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby miernik pokazał pętlę np. 0,03 Ohm, ale przy błędzie +/-3%+3 cyfry możemy mieć 100% błędu. Dla pomiarów poniżej 0,13 Ohm powinno się użyć silnoprądowego miernika MZC-310S.
Pozdrawiam,
Marcin Szkudniewski
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Chociaż to oznacza że dane na ulotce informacyjnej odnośnie MIE-500 są tylko chwytem marketingowym, bo rzeczywisty zakres pomiarowy zaczyna się od 0,13om czyli miernik nadaje się tylko do pomiarów instalacji odbiorczych i to tych bardziej odległych od punktu zasilania ale już rozdzielnicy zasilanej bezpośrednio z trafo to ja nim nie pomierze. Szkoda, że tych informacji nie ma podanych od razu tylko trzeba się później doszukiwać.
Witam Kolegę oleks,
Nie mogę się zgodzić z wypowiedzią Kolegi, że dane na ulotkach to chwyt marketingowy.
Firma Sonel jako jedna z nielicznych podaje w katalogach czy pojedynczych kartach katalogowych dane dotyczące błędów pomiarowych. Każdy kto zajmuje się pomiarówką, może zorientować się, który miernik spełni jego potrzeby. A że żaden miernik na rynku z rozdzielczością 0,01 Ohm nie nadaje się do pomiaru tak małych wartości pętli, jakie występują w obwodach rozdzielczych, to już inna sprawa.
Myślę, że nikt się nie dziwi, że do pomiaru czasu bolidów Formuły 1 używa się stoperów z rozdzielczością 1 tysięcznej sekundy…
Pozdrawiam,
Marcin Szkudniewski