Miernik jaki? Fluke czy warto?

Witam wszystkich
1.Uczę się za elektryka.Zamierzam kupić miernik.Który będzie lepszy cęgowy czy multimetr?Zależy mi na tym aby był dokładny mógł mierzyć podstawowe rzeczy napięcie,natężenie,rezystancje,miał test ciągłości…
Mam zamiar wydać na niego maksymalnie jeśli było by warto 1000zł. Interesuje mnie fluke.Proszę o podanie także innych propozycji.
KRYTERIA:
-jak najbardziej dokładny
-ma służyć lata
-najlepiej dobrej firmy

2.Co myślicie o wskazniku napięcia,który wybrać?
-sonel p2
-fluke T130(mój faworyt)
-unit
3.Czy warto kupić bezdotykowy tester napięcia? np.taki sonel vt-2

fluke - czy to będzie T5-600 czy inny model zależy od ciebie. Unita sobie daruj. Sonel posiada rzadką umiejętność doprowadzania do szału użytkownika (osobiście rozwaliłem P-2 o ścianę). To oczywiście subiektywna opinia niemniej jednak T5 mam od dwóch lat i nie zawiodłem się - choć Fluke 2AC VoltAlert padł po roku (ale to raczej zabawka aniżeli tester)

Dziękuje za odpowiedz
Rozumiem ,że unita rzaczej nie kupować.Proszę o podanie konkretnych modeli wskaznika i miernika cęgowego lub zwykłego.Czy ktos jeszcze uważa ,że warto kupić fluke?

Nie wiem czemu koledze epo miernik sonela nie podpasował, ale jak dla mnie są one bezkonkurencyjne :slight_smile:
Co ciekawe ostatnio rozglądałem się za nowymi modelami i znalazłem model mru-200. Mam go już w swoim posiadaniu…

… Nie zmienia to faktu iż na wspomnianym P-2 zawiodłem się nie samowicie, być może przypadek. Natomiast T-5 jest “nie do zajechania” a dodatkowo potrafi zmierzyć natężenie prądu

Napisałeś “Uczę się za elektryka”.
Zadaj sobie pytanie do czego ma ów przyrząd służyć?
Prace typowo elektryczne? - miernik cyfrowy podstawowy UNIT w zupełności Ci wystarczy. Będzie miał wszystkie funkcje które będą Ci potrzebne (U,I,R plus dodatki w zależności od modelu temp, ciągłość, półprzewodniki) i to dla elektryka wystarczy. Dodatkowo jak “upalisz takiego” UNIT to Ci nie będzie szkoda.
Dokładność, hmm moim zdaniem będzie wystarczająca dla elektryka.

Jeżeli masz zapędy do prac elektronicznych, pomiary napięć i prądów w układach elektronicznych zwłaszcza serwis elektroniki wtedy zastanów się nad czymś dokładnym (choć i tak UNIT będzie wystarczający).

Nie kupuj miernika w markecie za 9zł bo on się nadaje tylko do kosza.
Kup miernik w dobrym sklepie elektronicznym, tam są ludzie którzy też Ci doradzą i pomogą.
Kup miernik do 200zł, resztę czyli 800zł odłóż i za kilka lat może będziesz robił pomiary to dołożys i kupisz przyrząd dedykowany do takich prac.

Oczywiście zaraz mi się oberwie ale praktycy to potwierdzą, że miernik dla elektryka nie musi być wypasiony jak dla elektronika (choć może).

Pozdrawiam

Święto prowda :slight_smile: W codziennej pracy elektryka najczęściej przydaje się funkcja woltomierza, test ciągłości do przedzwaniania i cęgi do pomiaru prądu (najlepiej, jeśli miernik jest true RMS). I tak się składa, że są mierniki, które wszystkie te funkcje realizują w jednym urządzeniu przy dość przystępnej cenie.

Dziękuje za odpowiedz :slight_smile: .
Kupiłem w sklepie elektrycznym tani wskaznik napięcia.Wykorzystuje go do sprawdzania napięcia i test ciągłości.Narazie jestem z niego zadowolony(firma axiomet).O cęgowym jeszcze pomyśle ale nadal jestem nastawiony na fluke.