Witam kolegów chciałem prosić o radę - mam zamiar zakupić miernik do pomiarów uziemień no i czy mam kupić starego poczciwego IMU bądź w wersji na baterie EMU czy też od razu się zdecydować na miernik np. sonela MRU100 proszę o radę kolegów którzy na podstawie własnego doświadczenia z tymi miernikami mogą coś powiedzieć z góry dziękuję… bo na stronach producenta wszystko ładnie jest opisane no ale jak tam się one sprawują w praktyce chciałbym się dowiedzieć szczególnie chodzi mi o MRU 100 bo chyba na ten miernik się zdecyduję.
Witam.
O wyborze miernika decyduje to, co chcemy robić. Czy wykonujemy dużo pomiarów czy tylko sporadycznie. Miernik MRU jest jak najbardziej profesjonalnym przyrządem do pomiarów uziemień wszystkich typów. Jeśli kolega ma zamiar dużo mierzyć to sugeruję MRU-101, ponieważ ma w komplecie akumulatory i wbudowaną ładowarkę. Bardzo przydatne są cęgi (dodatkowo płatne) przy użyciu, których można mierzyć uziemienia wielokrotne bez rozpinania złącz kontrolnych. Bardzo istotne w MRU jest to, że ma on możliwość prowadzenia pomiarów przy dużych polach elektromagnetycznych i napięciach zakłócających. IMU wykorzystuje metodę kompensacyjną i niestety w takich warunkach sobie nie radzi. Pozdrawiam.
Pomiary uziemień niby banalnie proste maja w sobie wiele pułapek, zatem są jedna z trudniejszych dziedzin. Po pierwsze musisz określić co chcesz mierzyć (na co będziesz miał zlecenia) i jak często miernik będzie pracował. Dobre mierniki nie są tanie, ale i tak problemy będa z uziomami rozległymi (bardzo wąska specjalizacja). Ja preferuję mierniki z prądami impulsowymi.
Określ dokładnie swoje potrzeby i budżet
Witam, pozwolilem sobie odkopac troszke temat
Czy do miernikow uziemienia MRU-200 oraz MRU-100/101 trzeba doprowadzac napiecie w celu wykonania pomiaru na instalacji odgromowej??
Czy są jeszcze inni producenci mierników gdzie jest funkcja wykonania pomiaru bez rozłączania mierzonych uziomów?
dzieki…
Mierniki z serii MRU nie wymagają zewnętrznego zasilania. Mają one wewnętrzne źródło, które wymusza prąd o częstotliwości 128 Hz. Miernik MRU-200 dodatkowo może mierzyć metodą udarową. Ma do wykorzystania dwa zbocza 4/10 lub 10/350 dane techniczne dostępne na stronie firmy Sonel.
Pozdrawiam
Roman
Czy w tych modelach miernikow MRU istnieje jeszcze możliwosc pomiaru bez wbijania sond??
Miernik MRU-200 ma możliwość pomiaru dwucęgowego bez wbijania sond pomocniczych. Wszystkie dane szczegółowe znajdują się na http://www.sonel.pl
Pozdrawiam
Romek
Kolego czester ! Polecam wątek na tym forum zdjęcia i złącza kontrolne zabudowane w procesie docieplania budynków. Proponuję aby Kolega przed zakupem czegokolwiek przyjrzał się instalacjom piorunochronnym w swoim miejscu zamieszkania, w swojej dzielnicy, w swoim mieście oraz w miejscach wykonywania przyszłych usług. Wszelkie przyrządy są super do instalacji piorunochronnych wykonywanych techniką tradycyjną.
Nie przewidziano jednak wynalazków opisanych na powyższym wątku.
Czekam na ewentualne fotki wykonane techniką cyfrową.
Kolego czester ! Polecam wątek na tym forum zdjęcia i złącza kontrolne zabudowane w procesie docieplania budynków. Proponuję aby Kolega przed zakupem czegokolwiek przyjrzał się instalacjom piorunochronnym w swoim miejscu zamieszkania, w swojej dzielnicy, w swoim mieście oraz w miejscach wykonywania przyszłych usług. Wszelkie przyrządy są super do instalacji piorunochronnych wykonywanych techniką tradycyjną.
Nie przewidziano jednak wynalazków opisanych na powyższym wątku.
Czekam na ewentualne fotki wykonane techniką cyfrową.
Instalacje elektryczne aby były mierzalne i sprawdzalne muszą spełniać określone warunki. Inaczej diagnostyka traci sens. Instalacje piorunochronne są instalacjami elektrycznymi.