Miedz z aluminium - jak dobrze polaczyc?

Witam forumowiczow.
Nie jestem elektrykiem ale potrzebuje informacji jak prawidlowo podlaczyc przewody miedziane PE i N z aluminium w zlaczu kablowym konkretnie w moim przypadku.
To zlacze rozdziela prad na dwa zlacza licznikowe.

Zrobilem zdjecia zlacza kablowego i umiescilem pod adresem

1zdjecie ZK (63KB) http://www.republika.pl/pampo/zkb1m.jpg
2zdjecie ZK (51KB) inne ujecie http://www.republika.pl/pampo/zkb2m.jpg

Do skrzynki licznikowej prowadza kabelki (niebieski i zielono zolty) ktore nie sa podlaczone, i o sposob wlasciwego polaczenia ich z ta plytka aluminiowa mi sie rozchodzi.

Myslalem nad takim rozwiazaniem:
przy wykorzystaniu srub stalowych wystajacych juz z aluminiowej plytki, wygladalo by to mniej wiecej tak (sruba najbardziej na lewo na zdjeciu):

plytka aluminiowa → podkladka al/cu w tej samej kolejnosci → miedziana koncowka przewodu N → miedziana koncowka przewodu dla mostka → podkladka cu/al w tej samej kolejnosci → koncowka aluminiowa innego zlacza licznikowego → koncowka aluminiowa mostka → podkladka stalowa → nakretka

Czy bylo by to wlasciwie?
Jak mozliwie profesjonalniej to połączyć?

Pozdrawiam
Krzysiek

Witam !
Obecnie zlacza wyposaza sie w odpowiednie zaciski do podlaczenia N i PE malymi przekrojami, w starszych zlaczach praktykowalo sie powszechnie poprzez srube i odpowiednie podkladki. Jednak z tego co widze to przeod jest nieodpowiedni- takie stosuje sie wewnatrz budynkow, na zewnatrz powinien byc kabel.
pozdrawiam Andrzej

Pomijając kwestie rodzaju przewodu myślę, że końcówki kablowe z mosiądzu niklowanego mogłyby załatwić sprawę. Jest on obojętny w połączeniu z ocynkiem (sruba ocynkowana z podkładkami)

Witam
Dzieki za odpowiedzi

Polaczylem wczoraj przewody z zastosowaniem podkladki aluminiowo miedzianej, okazalo sie ze wcale nie jest wymagane jest by dawac koncowke zaciskana na koniec przewodu, lecz wystarczy jedynie zrobic oczko, ale zgiolem jego ‘na dwa’, scisnalem praska koncowke i zaciagnalem kondona by energetyke w oczy nie gryzlo.

zdjecie 25kb http://www.republika.pl/pampo/zkb7.jpg

Zastanawiam sie dlaczego w moim przypadku w uwagach monopolista napisal ‘niewlasciwe polaczenie zaciskow PE i N / mostek wykonany bez zaprasowanych lub zacisnietych koncowek’ i musialem go zrobic, choc mostek stanowi sama sobie ta plytka aluminiowa w ZK, a sasiadowi ktory nie mial zadnego mostka na tych przewodach zalozyli licznik bez problemu

Pozdrowienia
Pampo

Cytuję
Nie jestem elektrykiem ale potrzebuje informacji jak prawidlowo podlaczyc przewody miedziane PE i N z aluminium w zlaczu kablowym konkretnie w moim przypadku

To po co ja się uczyłem jak w złączu może mieszać kto chce?
Naprawa, konserwacja i badania instalacji i odbiorników zasilanych energią elektryczną może być powierzona wyłącznie osobom posiadającym świadectwa kwalifikacyjne określone w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA GOSP, PRACY i POLIT. SPOŁ. z dnia 28.04.2003 r. (Dz. U. nr 89 poz. 828) .

Przepraszam ale czegoś tu nie rozumiem
STANCA