Pytanie być może banalne, ale mam wiele wątpliwości oglądając różne roboty. Co Panowie sądzą o przykręcaniu bednarki FeZn bezpośrednio do szyny N w złączu kablowym, wykonanej z aluminium, a co w przypadku tej samej szyny wykonanej z miedzi? Widuję takie połączenia wykonane bez przekładek.
Są przekładki AlZn, czy CuZn ?
Nie wiem, czy są w asortymencie przekładki AL/Zn lub Cu/Zn. Po prostu nie widziałem przekładek w złączach, dlatego chciałem zapytać, jakie jest poprawne rozwiązanie.
Moim skromnym zdaniem te metale nie wchodzą tak dobrze w reakcję jak Al z Cu, ale chętnie posłucham mądrzejszych.
Zamiast tylko słuchać mądrzejszych (czyli nabijać posty), czasami warto samemu odrobić lekcje.
Aluminium, cynk, chrom i żelazo zajmują w szeregu napięciowym metali sąsiednie pozycje, a więc cynk podobnie do swojego równie miękkiego sąsiada reaguje z miedzią tworząc ogniwo galwaniczne. Najsłabiej z tego szeregu “wypada” żelazo.
Źródło: Szereg napięciowy metali – Wikipedia, wolna encyklopedia
Ok, czyli mamy jasność, że bez przekładek to znaczy źle. A jakie jest typowe rozwiązanie tego problemu?
Nie ma.Przekładki to konieczność z czasów PRL-u.
Przekładki to konieczność z czasów PRL-u
Rok temu klient zlecił mi pomiary, bo paliła się elektronika. Wykonawca przyłącza w ZK wykonał szynę z bednarkii podpiął na śruby M10 końcówkę oczkową z YAKY 4x35 oraz oczko z YKY 4x10. Jak myslicie,który kabel się upalił?
Witam
Małe pytanie pomocnicze. Z jakiego materiału był płaskownik szyny? Czy końcówki YAKY i YKY zostały założone na tę samą śrubę czy na osobne?
pzdr
-DAREK-
Dzisiaj zmierzyłem rezystancję przejścia połączenia miedzianej szyny z bednarką FeZn (uziemienie złącza)- rzecz jasna bez żadnej przekładki. Dodam że złącze ma nie mniej niż 10 lat (instalacja wewnątrz ma 12-13 lat i tak szacuję budowę złącza). Pomiar wykonałem MPI z funkcją wymuszenia 200mA. Wynik o 0,01 om większy niż na połączeniu szyny Cu z LgY16mm z zaprasowaną końcówką Cu. Połączenie szyny Cu z bednarką - śrubowe, obficie zabezpieczone smarem.
Taki tam przykład z życia ![]()
Szyna z bednarki - oczywisty błąd, 2 oddzielne śruby. Upalił sie oczywiśscie YKY.
Widziałem skrętki luminium z miedzią w puszkach, zawinięte taśmą samowulkanizującą, po 5 latach ładne i bez żadnych tlenków. Czyli jeżeli nie ma powietrza i wilgoci to pprzekładki nie potrzeba? ![]()