Mialem niewielki problem z akcesoriami do mierników SONELA

Mialem niewielki problem z akcesoriami do przyrządów firmy SONEL SA.
Posiadam adapter wyłączników różnicowoprądowych TWR-1. Jest on wyposażony w przewód skrętny do podłączenia np. miernika MRP-1, MRP-200.

We wtyczce tego przewodu skrętnego są bolce
zakończone nasadkami z tworzywa /nasadka wygłada jak zakończenie zapałki/. Okazało się, że nie można tej wtyczki
włożyć do gniazda miernika, a jak zrobimy “na siłę” to bolec wtyczki zostanie w mierniku i właśnie bolec zostal mi w mierniku.
Nie chciało mi sie fatygować producenta, rozebrałem wtyczkę od przewodu skrętnego adaptera TWR-1 i zdjąłem te nasadki z tworzywa.

Podobny problem zaistniał w adapterze gniazd trójfazowych AGT-16. Czy zetknęliście się z takim problemem ?

Ja też mam problem ale z miernikiem Sonela MZC-303E. Przy pomiarze impedancji pętli zwarcia w obecności różnicówki za każdym razem pokazuje inny wynik, a różnice są bardzo duże. Np. przy impedancji pętli 1,25 ohma (zmierzonej przy zwartej różnicówce) raz mam np. 3, innym razem 12, kolejny raz 8. Wyłączam wszystkie obciążenia ale to nie pomaga. Nie wiem co wpisywać do protokołu. Wiem że to i tak zapewnia ochronę, ale chodzi o rzetelność. Mamy też w firmie MZC200. Kiedyś tak się uszkodził że zaniżał wartość pętli 4 krotnie. Uszkodzenie wyszło przez przypadek, nie wiem jak dużo pomiarów skopsaliśmy. Dwa razy dokupowaliśmy przewody, bo nam się zużyły, ale wykonujemy dość dużo pomiarów.

pozdrawiam

Dzięki za odzew przedstawiciela SONELU. Doszedłem już , gdzie tkwi sedno mojego niewielkiego problemu. W katalogu wyrobów tej firmy, /dość obszerne opracowanie /jest zapis, cytuję:

UWAGA: W przypadku zamówienia akcesoriów do mierników

• prosimy o podanie NUMERU SERYJNEGO przyrządu. - koniec
    ===========================================
    cytatu.
    =========

Zapis ten jednak może zginąć, gdy potencjalny klient FIRMY
otrzyma od niej czy od jej dystrybutorów karty katalogowe
i cenniki. Tam nie ma tego zapisu.

Moim zdaniem z analizy mojego problemu wynika, że bolce z końcami z czerwonego tworzywa we wtyczkach do mierników są nowocześniejsze od poprzednich ale moga one nie pasowac do wcześniejszych wykonań przyrządów.

Proszę zwrócenie uwagi na ten niuans i zamieszczanie na wszystkich ulotkach powyższej cytowanej przeze mnie uwagi.
To taka uwaga do SONELU SA oraz przedstawicieli tej firmy.

Powyższej uwagi również nie ma na stronie www.sonel.pl
firmy SONEL SA.