Muszę dostosować podajnik- transporter do obecnych wymogów dyrektywy maszynowej.Na transporter pracownicy stawiają zbiorniki , które dalej są podawane do komory malowania proszkowego.Ze względu na ręczny sposób stawiania zbiorników na transporterze nie można zastosować osłon itp. Transporter
musi przesuwać się cały czas , nie można go zatrzymać na czas załadunku.
Podobna sprawa jak na taśmie produkcyjnej na której poruszają się urządzenia a kolejni pracownicy wykonują swoje czynności
Moje pytanie to: Czy jest określona gdzieś w przepisach maksymalna prędkość
takiego transportera gdzie wystarczy np. zastosowanie wyłącznie grzybków-linek bezpieczeństwa.Nie mogę się tego doszukać.
Sprawa jest bardziej skomplikowana jak myślisz. Kto wykona dokumentację, analizę zagrożeń i przeprowadzi proces oznaczenia CE? Kto weźmie odpowiedzialność za maszynę?
Musisz dopasować dyrektywy, rozporządzenia i normy zharmonizowane do sytuacji. Długa to i niewdzięczna droga.
Wejdź na stronę oznaczenie-CE, nauki starczy na zimę.
Tak na marginesie;
“Ze względu na ręczny sposób stawiania zbiorników na transporterze nie można zastosować osłon itp. Transporter musi przesuwać się cały czas, nie można go zatrzymać na czas załadunku.”
Zgłoś do PIP zobaczysz czy nie da się zatrzymać.
Zapraszam do starego tematu, tu znajdziesz pewne wskazówki;
Badania po wymianie podzespołów, modernizacji urządzenia?
Jeżeli zaczynasz grzebać w maszynie to stajesz się producentem i wszystkie obowiązki spadają na Ciebie. Dz.U. 2007 nr 82 poz. 556
Ustawa z dnia 13 kwietnia 2007 r. o kompatybilności elektromagnetycznej
Tekst aktu: pdf D20070556L.pdf
Tekst ogłoszony: pdf D20070556.pdf
Tekst ujednolicony: pdf D20070556Lj.pdf Status aktu prawnego: obowiązujący
“Za wykonawcę uważa się także każdego, kto dokonał ostatniej modyfikacji w tej instalacji.”
Dz.U. 2008 nr 199 poz. 1228
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 21 października 2008 r. w sprawie zasadniczych wymagań dla maszyn
Witam
Wracając do pytania podstawowego.Jest gdzieś określona taka prędkość przy której ocenia się ryzyko zagrożenia jako bardzo małe, i w związku z tym stosowanie zabezpieczeń też ograniczone jest do niezbędnego minimum?
Np.Dyrektywa Maszynowa określa taki parametr dla pras :
“9. Prasy, w tym prasy krawędziowe, do obróbki metali na zimno, z ręcznym podawaniem i/lub odbieraniem, których ruchome części robocze mogą mieć skok większy niż 6 mm i prędkość przekraczającą 30 mm/s.”
pozdrawiam.
Witam
Nie licz na to, że ktoś kto nie zna realiów na tym stanowisku pracy odpowie dokładnie podając parametry. Ja np widzę zastosowanie falownika do tego stanowiska by płynnie regulować obroty silnika. Tu dochodzi dyrektywa EMC - Dyrektywa kompatybilności elektromagnetycznej.
Wydaje mi się, że analizę zagrożeń trzeba wykonać do tego stanowiska na miejscu.
Jest tu potrzebna szeroka wiedza i znajomość wielu dokumentów, o których wspominałem.
Napisałeś coś o malowaniu, więc może dochodzić Dyrektywa ATEX i EX;
Życie nie jest takie proste jak nam się wydaje.
STANCA