Lustro fenickie (weneckie) - jak prawidłowo oświetlić

Witam
Czy jest ktoś w stanie podać mi jakieś wytyczne do projektowania natężenia oświetlenia, aby móc poprawnie używać lustra fenickiego? Dodam tylko, że lustro fenickie jest często błędnie nazywane lustrem weneckim.

Wiem, że po obu stronach tego lustra musi być być pewna różnica natężenia oświetlenia - pytanie jaka? Jak powinny świecić oprawy w jaśniejszym pomieszczeniu, skierowane na lustro czy raczej od lustra na obiekt obserwowany?

Gdzie można szukać informacji na ten temat?
Pozdrawiam
Michał K.

polecam baczne obejrzenie W11 lub “Fala zbrodni”… w pomieszczeniu z przesłuchiwanym jasno, z drugiej strony półmrok… dodatkowa lampka oslepiająca skierowana od lustra w przeciwną ścianę, ale oswietlająca twarz przesłuchiwanego.. w ten sposób nawet w przypadku jakichs wpadek oswietleniowych zbombardowane fotonami oczy nie sa w stanie zauwazyć twarzy z drugiej strony lustra… (co innego, kiedy lustra sa na cała sciane sypialni i służą do podglądania osób za ścianą)…

Wiesz, oglądałem ostatnio taki film, w którym gość pstrykał długopisem i przenosił się w miejsce o którym myślał. Sprawdziłem wszystkie długopisy jakie maiłem w domu, ale żaden nie zadziałał. Od tej pory moje zaufanie do filmów jakby zmalało. A ta metoda z lampką w oczy przypomina mi metody, które nigdy nie powinny ujrzeć światła dziennego.
Spodziewałem się bardziej poważnaj odpowiedzi.

A poważnie to wycieczka do Warszawy- stacja metra Centrum.
Można popatrzeć i nawet zapytać dyżurnego.

“Bawiłem” się tym kiedyś. W pomieszczeniu jasnym oświetlenie powinno być kierowane “od lustra” (żeby niepotrzebnie nie doświetlać pomieszczenia ciemnego). W pomieszczeniu ciemnym odwrotnie, “do lustra” (żeby patrzącemu z drugiej strony nie pokazywać oświetlonych elementów). Różnica w oświetleniu powinna być możliwie duża, 5/1, 10/1, to już w dużym stopniu zależy od jakości lustra.

Odnośnie tego lustra to brałem kiedyś udział w USTERCE tvn i wcale nie widziałem kamery:-(