Witam, czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć na pytanko gdzie znajde lub kupie lokalizator/czujnik tras instalacji elektrycznych który można by zamontowac do łyżki koparki. Chodzi mi o czujnik który dał by informacje o napotkaniu instalacji elektrycznej pod napięciem w zasiegu choćby 1 m!
Należy się chyba małe sprostowanie, te różdżki wykrywają nie kable a trasę wykopu, w którym zostały ułożone.
W ten sposób można znaleźć min. rury wodne i kable telefoniczne.
Kiedyś nadzorowałem roboty w terenie wiejskim, gdzie trzeba było przekopać dziesiątki kilometrów poprzez różne media ułożone w ziemi.
Koparkowy takim właśnie sposobem uniknął wiele przykrych niespodzianek.
Metoda nie jest wcale z gatunku czarodziejskich.
Trochę treningów i każdy może ją opanować – po prostu odpowiednio zagięte elektrody (np. odizolowany DY 4mm2) układają się wzdłuż wykopu.
Owszem chodziło mi o trasę kabla.
To mówi kolega ,że i na rury z wodą to działa?
Ja z natury jestem bardzo sceptyczny i w żadne cuda i czary nie wierzę ale sam widziałem jak to działa poprostu ja wcześniej znałem przebieg kabla a koparkowy przyszedł i tymi różczkami wskazał mi gdzie on jest.
Sam osobiście nie praktykowałem tego bo jeszcze odkryłbym w sobie jakieś zdolności i zacząłbym uprawiać różczkarstwo.
Może koledzy znają podstawy naukowe tego zjawiska?
Ja również nie potrafię wytłumaczyć tego zjawiska, ale skłaniam się raczej ku opinii, że chodzi tu o jakieś zmiany właściwości gruntu, jakie zachodzą podczas wykonywania prac ziemnych.
No bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że różdzki układają się wzdłuż wykopu, w którym znajduje się rura wodociągowa czy kabel telefoniczny ?
witam
może ktoś wyjaśnić dokładniej jakie elektrody się używa i jak maja być wygięte-jak sie zahowują,poeksperymentował bym z tym różdżkarstwem
może jakis rysunek
nigdzie w necie nie mogę znależć nic w tym temacie
pzdr
5 lat na koparce i z doświadczenia wiem że najlepiej sprawuje się mapa+geodeta+pomocnik ze szpadlem i do tego wprawna ręka i oko operatora
Jeden geodeta jak mi szukał wodociągu mapa mówiła 2 m od płotu on stwierdził że 1,5m a słupa kopałem na 3m i na głębokości 1,6 wodociąg wszedł ładnie między dwa środkowe zęby łyżki
@motyl_pl-dobre
właśnie w tym problem,że nie wszystko jest na mapkach,nie to że jest niedokładnie naniesione tylko nie ma wcale
chodzi mi o różnego typu instalacje poniemieckie-wodne itp
Pierwsze słyszę aby różdżką szukać kabli. Cieki wodne / lokalizacja wody to owszem. Mam kilku znajomych którzy bezbłędnie potrafią zlokalizować, gdzie należy kopać studnię.
Ale już założyć odpromiennik w domu (promieniowanie cieków wodnych) to już wyższa szkoła jazdy.
To chyba masz za mało kłopotów na głowie. Nie ma to nie ma się co przejmować rwać i niech trzeszczy
Ostatnio wyrwałem kabel wojskowy coś koło 100par afera była ale niestety wojaki przeoczyli sprawę i nie wciągnęli danego fragmentu mapy do uzgodnień z nimi. W gminie nie ma zapisku że ZUD należy z wojakami ustalać i po problemie