Witam serdecznie wszystkich
założyłem ten watek na forum 2 dni temu jednak w dziale “normy,przepsiy,prawo”
nikt nie podjął tematu,mozliwe że źle go umieściłem,dlatego dzisiaj próbuje w tym dziale…
Na wstępie zaznaczę, że od jakiegoś czasu poszukuje informacji w sprawie aktów prawnych i innych przepisów na podstawie, których można zaprojektować stację transformatorową słupową w oparciu o rozwiązania katalogowe, w miejscu takim, aby z czytsym sumieniem powiedzieć, że jej lokalizacja została ustalona poprawnie i zachowuje wymogi wynikające z w/w przepisów. Przeanalizowałem kilkanaście wątków na tym Forum, dotyczących lokalizowania transformatorów w odległości od budynków w opraciu o ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, jednak wydaje mi się że stacja słupowa nie jest obiektem kubaturowym i jej lokalizacja nie jest uwarunkowana przepisami wposmnianego wcześniej rozp. w tym stanowisku utwierdziła mnie rozmowa z pracownikiem administracji budowlanej pewnego urzędu wydającegi pozwolenia na budowę, który rónież jest zdania, że stacja słupowa nie podlega odległościom 3 i 4 m od gr. dz.
Moja prośba jest następująca:
Bardzo proszę kolegów, koleżanki, którzy mieli do czynienia z ustaleniem lokalizacji stacji słupowej o podzielenie się spostrzeżeniami i uwagami na temat przepisów dotyczących tej sprawy. Czy Waszym zdaniem, należy zapewnić odpwoednią odległość w odniesieniu do przepisów pożarowych, gdy w najbliższym sąsiedztwie nie ma budynków ale jest MPZP który określa ze działki wokół projektowanej lokalizacji stacji są przewidziane pod zabudowę jednorodzinną?
Co na temat ochrony przed hałasem czy może niepożądanymi dzwiekami i oczywiście działaniem pola elektromagnetycznego?
Dodam, że projekt przewiduje transformator o mocy 400kVA, zasilanie po stronie SN - linia kablowa, strona 0,4 kV - również linia kablowa. , zakładam że użytkownik po przedstawieniu odpowiedniej argumentacji zgodzi się na tranformator suchy, jednak, gdy nie zachodzi taka konieczność preferuje tr. olejowy.
pozdrawiam z góry dziekuję
a