Witam wszystkich! Najpierw opis mojej sytuacji (dramat w 6 aktach):
[list=1]
[/list]
Teraz czas na 100 pytań do.
Pytanie główne: jak zlokalizować miejsce powstania zwarcia w obwodzie?
Jedyny temat jaki znalazłem mówiący cokolwiek o tym jest tutaj, ale nie chciałem się podłączać gdyż ma ponad 10 lat
Zainteresował mnie sposób w jaki Pan Bogdan rozwiązał problem, dlatego większość pytań poniżej odnosi się do tego tematu.
Pytania poboczne
- Czy to normalne że wywala dwa bezpieczniki (B20 i C32) na raz? Czy to wskazuje na inny jakiś głębszy problem?
[quote=“Yeti55, post:14, topic:6757, full:true, full:true”]
Czujnikiem pola zwarcie wykrywa sie metoda prądową, w miejscu zwarcia następuje zazwyczaj odczuwalne zmniejszenie sygnału, przerwy szuka sie metoda napięciową.
Mały niuans: do zwarć lepsze sa wyższe częstotliwości, do przerw niskie do tego dwa rodzje cewek duża powietrzna - łatwo i szybko przesledzisz trasę, ferrytowa dokładna lokalizacja.
[/quote]
Czy ktoś wie jaka jest dokładnie zasada działania tych metod? Czy chodzi o to że “za” zwarciem od strony zasilania nie płynie tak duży prąd i wskazania detektora są mniejsze?
3.
Prad wymuszalem z trafo 220/7.5V z mostkiem na uzwojeniu wtornym i kilkuomowym rezystorem by ograniczyc prad do ok 2A.
[/quote]
Czy ktoś mógłby opisać lub “narysować” sposób podłączenia tego trafa?
Po co było w ogóle potrzebne?
4.
Pare szczegolow technicznych dla tych co chcieliby moze kiedys uzyc rozwiazania jakie mi pomoglo:
Uzywalem cewki (10 000 zwojow) w ferrycie o duzym AL by zwiekszyc czulosc. Nie chcialem robic generatora na czestotliwosci ponadakustyczne bo jako wskaznika uzywalem sluchawek (+wzmacniacz mcz na wzmacniaczu 741).
[/quote]
W necie dużo można znaleźć schematów detektorów o podobnej konstrukcji (z słuchawkami), z tymi wzmacniaczami nie znalazłem, może ktoś ma wyobrażenie jak to mogło wyglądać?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!