Szukam programu - niekoniecznie z free, do obliczenia odleglosci od dowolnego punktu linii SN i NN do powierzchni gruntu miedzy dwoma przeslami.
Z góry dziękuje za pomoc.
Zobacz tu: http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=2987
witam.
mimo prostoty obliczeń ręcznych, sam osobiście preferuję obliczenia za pomocą programów - szybkość pracy przy dużej ilości elementów przeliczanych jest dziś nieodzowna.
jako że nie ma dostępnych programów do obiczeń linii napowietrznych, zabrałem się sam do stworzenia programu. program będzie dobierał słupy na wytrzymałość i wysokość, rysował profile i liczył fx. może jeszcze sporządzał tabelę montażową.
jak skończę, chcę go udostępnić. jak i kiedy? jeszcze nie wiem.
już kiedyś miałem taki program, ale to było 100 lat temu - na Atari!!, ale działał, i przy obliczeniach na terenach górskich zdał egzamin.
Dziękuje za odpowiedz. Jestem początkujacym projektantem. Mam tylko wzory na obliczanie przęseł poziomych. Czy moze zna Pan wzory, wg których można obliczyć zwis, gdy słupy nie stoją na jednym
poziomie. W publikacjach znalazłem tylko wzmianke, ze należy to uwzględnić, ale jak niestety nie napisano. Z góry dziękuję za pomoc.
witam.
tak, mam, podeślę na priv’a.
pozdrawiam.
Witam.
Mam problem z obliczeniem zwisu przewodu w długim przęśle bo takich długości nie ma w tablicach zwisów. Czy mógłby mi ktoś pomóc i podać wzór na obliczenie zwisu z uwzględnieniem wydłużenia cieplnego. Z góry dziękuję.
Witam
Jestem w identycznej sytuacji jak kolega ryszard_dobrucki tylko że cztery lata później
Proszę o pomoc w uzyskaniu wzorow na zwis - przy różnicy rzędnych posadowienia słupów.
Z góry dziękuje za pomoc
witam.
pobierz ze strony generik-energetyka.pl program Komputerowe wspomaganie projektowania napowietrznych linii elektroenergetycznych.
bez znajomości wzorów można symulować każde przęsło.
pozdrawiam
Dziękuje za zainteresowanie. Znalazłem tę stronę już wcześniej i nawet wysłałem formularz ale jak na razie zero danych do pobrania programu. Może to trwa trochę dłużej niż sądziłem. Jestem raczej dociekliwy i interesuje mnie w jaki sposób program liczy te zwisy z jakich wzorów korzysta.
Witam!
Ja również pobrałem program kwp/le niestety zero odp. od Generik Energetyka jesli chodzi o kod aktywujący czy otrzymał go ktoś z Was?? To bardzo pilne!
Ja się zarejestrowałem i około tygodnia czekałem na link do ściągnięcia. Program wydaje się w miarę prosty, ale narazie dopiero się z nim zapoznaję.
Witam,
Co do programu to kod przyszedł razem z mailem potwierdzającym zarejestrowanie. Był tam też link do pobrania ze strony. Program niestety u mnie nie chodzi (zawalony system) ale u kumpla działa prawidłowo.
pozdrawiam
Hej
ja tez otrzymałem ten link ale przy końcu instalacji wyskakuje mi komunikat :
“Object reference not set to an instance of an object”. Czy ktoś spotkał z podobnym problemem???
Dzięki
Ok
Program działa aż miło. Wystarczy postępować krok po kroku wg instrukcji załączonej do instalki ![]()
Może i działa. Ale zauważyłem, że przy różnych wysokościach słupów i terenu program błędnie oblicza zwisy i zbliżenia.
Do obliczeń zwisów, odleglosci linii napowietrznych można wykorzystać program NapLin prosty w obsłudze informs.pl/naplin.
NapLin wspomaga obliczanie zwisów, naprężeń i odległości przewodów napowietrznych linii elektroenergetycznych (niskich, średnich oraz wysokich napięć) z zaawansowanym modelowaniem i wizualizacją przeszkód terenowych w szerokim zakresie temperatur do 80C.
Służy m.in. do szybkiego opracowywania dokumentacji projektowej bezpośrednio w Wordzie (wg opisu)
poczytać mozna na stronie NapLin DXF program do obliczania zwisów, odległości i naprężeń przewodów napowietrznych linii dla projektantów PN-E-05100 DWG.