Linie napowietrzne oraz kablowe SN pytanko

Witam,
jako że życie początkującego projektanta jest pełne wyzwań podjąłem się wykonania zadania, w skład którego wchodzą m.in. linie :

• napowietrzne, S = 120mmkw
  • kablowe, YHAKXs S=95 mmkw.

Do obliczeń potrzebuję wartości reaktancji jednostkowej (kilometrowej) X dla składowej zgodnej, przeciwnej oraz zerowej. Rozpisałem sobie cały układ energetyczny i tylko tych parametrów mi brakuje. Są to przyjęte stałe czy wyliczane ze wzorów ?
Temat jest ciut bardziej “akademicki” - ot, zadanie dane mi do rozwiązania.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję

Witaj.
Wejdź na stronę TELE-FONICA i odszukaj katalog kabli-a w nim znajdziesz interesujące Ciebie dane.Nie podałeś napięcia roboczego dla tych linii.
Dla linii napowietrznych znajdziesz dane w katalogach LSN …niestety dla przekroju 120mm2 nie posiadam katalogu, a do tych nie ma dostępu w necie.Ale może , zadasz pytanie do ENERGOLINII -Poznań, które te katalogi opracowuje.
e-mail: biuro@energolinia.poznan.pl
Pozdrawiam, Janusz.
P.S może inny Kolega się odezwie i pomoże Tobie

Witam,
nap. robocze linii to 15 kV.
Znalazlem parametry reaktancji zerowej ( dla S=95mmkw wynosi ona 0,066-0,071 ,w zaleznosci od przyjętego nap. roboczego kabla). Znalazlem tez impedancję na 1km (0,428, przy zalozeniu ze kable sa ulozone w trojkat). tekst w katalogu TFkable mowi o tym, ze skladowe zgodne i przeciwne są sobie równe i ich wartości można odczytać z tabeli 30 i 31, w katalogu natomiast takie tabele nie istnieją stąd moje pytanie… (Tabela 15, strona 239-240).