Na mojej działce znajduje się napowietrzna linia wysokiego napięcia 15kV wraz ze stacją transformatorową. Chciałabym aby położyć kabel w ziemi ponieważ linia ta przebiega przez całą szerokość działki.Czy mam jakieś prawa żądać aby część kosztów poniósł zakład energetyczny? Jakie mam w ogóle prawo i czego mogę od nich się domagać? Czym uzasadnić wniosek?
Jak to ma się w świetle prawa? Gdzie znaleść jakieś przepisy? I czy mają mi prawo odmówić położenia kabla w ziemi (nawet gdybym to ja pokryła koszty z tym związane). Bardzo proszę o wszelkie rady. Z góry serdeczene dzięki!!
witam Koleżankę:) i kolegów:)
Na dzień dzisiejszy to urządzenia te przeszkadzają Tobie a nie ZE. Więc ZE nie jest zainteresowany przebudową urządzeń. Ty możesz wystąpić o przebudowę, ale musisz ponieść 100% kosztów projektu i przebudowy, chyba, że przebudowa może być potrzebna ZE wtedy możesz negocjować w sprawie kosztów. Możesz jeszcze sprawdzić w ZE czy mają zgodę właściciela działki i czy mieli pozwolenie na budowę. Chyba, że sprawa jest zaszła więc mamy do czynienia z zasiedzeniem.
pozdrawiam jacek
Znam przypadek w Zakładzie Energetycznym Warszawa Teren gdzie chłop miał na swoim polu podobną sytuację. Zakład chciał zapłacić za uzytkowanie ale do porozumienia nie doszło. Linia SN-15kV została przebudowana, a stacja trafo snanęłła 50 m dalej na terenie innej działki. Koszt poniósł oczywiście Zakład.
www.zewt.com.pl
fragment artykułu.
(Pełna wersja artykułu znajduje się w serwisie Publikacje: http://ise.pl/info/read.php4?pid=99 - przypis admina)
Właściciele nieruchomości często żądają usunięcia przebiegającej przez jej teren linii elektroenergetycznej uzasadniając to faktem, iż nie wyrazili oni (bądź ich poprzednicy prawni) zgody na wybudowanie takiej linii. Spotyka się to z powszechną aprobatą opinii publicznej, bo przecież jak można wybudować linię na cudzym gruncie bez zgody właściciela? Jest to w odczuciu społecznym działanie bezprawne i sprzeczne z przepisem art. 222
Nie zawsze ZE działa legalnie, w moim przypadku i moich sąsiadów wybudował linię 15 kV na naszych gruntach bez naszej zgody, wiedzy i podczas nieobecności na działce. Przez kilkanaście lat twierdził, że budowa tej linii była zgodna z pozwoleniem na budowę. W postępowaniach przed organami nadzoru budowlanego niższego szczebla udawało się ZE, lecz gdy wnioski poszły wyżej do GINB, tam stwierdzono nieważność pozwolenia na budowę, którą obięte była cała dzielnica niedużego miata. Uchylono na podstawie braku przez ZE praw do gruntu oraz nieważności wskazań lokalizacyjnych dla tych budowli energetycznych. Dodatkowo Samorządowe Kolegium Odwolawcze stwierdziło nieważność decyzji o lokalizacji ustaleniu lokalizacji inwestycji liniowej z powodu właściwości jej wydania. Gmina wydała tą decyzję w zastępstwie Wojewody, prawdopodobnie z powodu braku w planie o zagospodarowaniu przestrzennym osiedla mieszkaniowego, które nie istniało, a dla którego chciano wydać pozwolenie na budowę. Ukryto fakt, że wskazania wojewody utraciły ważność i gmina jako organ nieuprawniony wydał taką decyzję. Dodatkowo okazało się, że linia 15 kV została zrealizowana z znacznym odstępstwem od miejsca planowanego na realizację. Odstępstwo to wyniosło 200 m, wskutek czego ta linia znalazła się na mojej i sąsiadów działkach. Przez wiele lat wszystkie organy ukrywały i nadal się starają ukryć prawdę. ZE preparuje dokumenty pozwolenia na budowę, które są w jego posiadaniu wmawjając, że zrealizował tą linie zgodnie z pozwoleniem. Powiatowy nadzór budowlany bardzo ZE pomaga ukrywając i nic nie robiąc przez 4 lata w tej sprawie, nawet narażając się na doniesienia do prokuratury i do sądu. Wojewódzki nadzór początkowo był beztronny i ujawniał częściowo prawdę, lecz po zmianie wojewódzkiego inspektora przeszedł na stronę ZE. 18 miesięcy wszystkie urządzenia wybudowane kilkanaście lat temu istnieją bez podstawy prawnej jako samowola budowlana. Nadzór budowlany z ZE robi wszystko, aby tą samowolę zalegalizować. Zmieniają nawet treści decyzji, aby ukryć faktyczne zrealizowane budowle energetyczne. Wskazują, że pozwolenie na budowę dotyczyło remontu i modernizacji urządzeń energetycznych na osiedlu, które przed wydaniem pozwolenia na budowę nie istniało, Parodia!! Tak więc dla ZE i nadzoru budowlanego wybudowanie w polu kilkunastu km linii 0,4kV i 10 km linii 15 kV oraz kilkunastu trafo 15/0,4kV było remontem i modernizacją. Nadmieniam, że kilka lat wcześniej odmówiono właścicielom kilku działek zrealizowania przyłączy do ich domków. Ponieśli duże nakłady budując swoją linię na działkach. Później im usunięto tą linię i wstawiono 15 kV, ograniczjac zabudowę działek. Kilku z nich zaczęło skarżyć ZE o odszkodowania w wysokości setek tysięcy złotych (nowych). Sprawy ciągną się długo odsetki rosną, a usunąć tą linię trzeba będzie. Upór jest duży z każdej strony.
Witam.
Kol. “kalow” w pelni odzwierciedlil problem z jakim mamy do czynienia na codzien z istn. liniami 15 kV wybudowanych jako samowole budowlane. Nie sa to wcale przypadki jednostkowe, a powiedzialbym nagminne, wbrew temu co twierdza ZE. ZE dzialaja z pozycji “WIELKOSCI” i bazuja na niewiedzy przecietnego obywatela, ktory po prostu w pewnym momencie “odpuszcza” sobie dochodzenie wlasnych praw. Jest to walka z przyslowiowym Goliatem, co nie oznacza ze musi byc przegrana walka. Czesto urzednicy, nadzory budowlane tychze urzedow miejscowych opowiadaja sie po stronie ZE, poniewaz ukreciliby bat na siebie, z tytulu tolerowania samowoli budowlanej lub wrecz wydawanych decyzji urzedowych niezgodnie z prawem. w/g mnie, cala sprawa nabierze rozpedu z chwila prywatyzacji rejonow energetycznych, poniewaz nastawienie ludzi jest dosc bunczuczne, co nie oznacza ze nie sluszne. Nagminnie spotykam sie na uzgodnieniach z wypowiedziami typu - niby dlaczego ja mam tolerowac prywatne linie, jkimi np. beda linie SN, na wlasnym gruncie, nie majac z tego zadnych profitow. Dobro jest owszem wspolne, ale wybudowane za nasze pieniadze, grunt jest prywatny i linie tez, tylko innego wlasciciela beda, w dodatku niejednokrotnie wybudowane jako samowola budowlana. I tu mozna rozne snuc dyskusje, swoje racje przedstawiac, co nie oznacza w/g mnie ze ludzie ci wogole racji nie maja i nic do gadania. Jezeli chcemy porzadkowac kraj, to owszem, ale nie tylko w jedna strone, z pominieciem zupelnie tzw. “czynnika ludzkiego” i pogwalceniem jednostronnym prawa wlasnosci. Tak ja uwazam, na czym sie to wszystko skonczy czas pokaze, bo jeszcze mamy parlamant i ustawy ewentualne—mam nadzieje ze nie beda do kupienia.
Pozdrawiam.
Witam.
Kol.“toyota111” i zwracam się z zapytaniem jaka jest odpowiedzialność pracowników ZE za doprowadzenie do powstania samowoli energetycznej na prywatnym gruncie. Działacie jako ludzie, a nie jako maszyny niemyślące. Działając na szkodę prywatną przez budowę linii SN na prywatnym gruncie bez zgody i wiedzy jej właściciela narażacie go na straty, ograniczenia w zagospodarowaniu, a nawet stwarzacie zagrożenia w życiu i zdrowiu. Czy nie lepiej byłoby ominąć czasem teren konfliktowy niż narazić się na duże straty Waszą firmę. Każdy odbiorca płaci za doprowadzenie przyłącza prądu duże pieniądze, często w pełni ponosi koszta jego podłączenia. Dodatkowo każy z nas ponosi koszta przesyłu prądu większe niż koszta produkcji. Dlaczego więc tak dużo jest takich samowolek budowlano energetyucznych w Polsce. Czy monopol energetyczny jest ważniejszy niż prawa jednostki. Dochodzi nawet do lobbingu energetycznego na zmianę ustaw o ochronie środowiska, gdzie oficjalnie pracodwcy energetyczni występujący na posiedzeniach komisji sejmowych wpłyneli na zminę ustawy o ochronie środowiska. Spowodowało to brak opłat karnych za zanieczyszczaniem środowiska. Czy przesył prądu jest od tego wolny. Linie energetyczne przecinające cały kraj powodują, że wycinane są całe lasy pod liniami. Często widzimy jak przez środek lasu biegnie linia SN, WN a pod nimi pustka. Czy nie lepiej byłoby ominąć taki las. Jakie straty powstają np. po huraganach, które dziesiątkują wasze słupy i linie przez powalone drzewa. Ile zwierząt ginie porażonych prądem, a często ludzi.
Niewiele osób wspomina o szkodliwym polu elektromagnetycznym pod takimi liniami enrgetycznymi. Ile domów stoi pod takimi liniami, często linie te wyrosły gdy domy już stały. Mieszkańcy tych domów dostają dawki promieniowania magnetycznego przekraczające dopuszczalne normy. Przekroczenie tych norm powstaje przez stale zamieszkiwanie pod takimi liniami SN i WN. Niezapominajmy, że natężenie prądu w tych liniach jest duże, a wręcz b. duże, co powoduje występowanie silnego pola magnetycznego pod tymi liniami. Przebywając krótko pod taką linią nic zapewnie nam się nie stanie. Ale mieszkając na stałe pod taką linią dostajemy stałą dawkę promieniowania niejonizujacego, która przez swoją kumulację pola magnetycznego w komórkach wewnętrznych organizu zmieni jego działanie. Takie zmiany w organiźmie są przez naukowców ukrywane, a wręćz ignorowane. Środowisko medyczne bije na alarm, lecz jest ignorowane przez określenie brak dowodów na zmiany działania organizmu pod wpływem pola magnetycznego. Uważam, że dla środowiska energetycznego jest ważniejszy zysk, przychóe, dochód, niż odpowiedzialność. Odpowiedzialności ZE się nie boją, gdyż ma za sobą silnego obrońcę państwowy monopol administracyjny, który wie że dobrze sobie żyje z podatków płaconych przez monopolistów energetycznych. Często administracja nie tylko finasowana jest z podatków, lecz z tzw. łapówek, które dla niektórych jednostek są znaczne. Wiele wydanych decyzji ukrywających olbrzymią ilość samowoli budowlano-energetycznych oplacanych jest przez pracodawców energetycznych, którzy płącą z pieniędzy uzyskanych od samych poszkodowanych. Każdy płaci za przesył prądu. Niektórzy podwójnie, bo dodatkowo za przesył przez swoją własność. Może wspomniana prywatyzacja ZE zmieni mentalność pracowników energrtyczych i sprawi, że będą odpowiedzialni za swoje działania.
Kolego “kalow”.
W ktorym moim komentarzu ja twierdzilem ze jestem pracownikiem energetyki? A czy ja bronie jakiegokolwiek bezprawia energetyki? To ze napisalem ze chodze na uzgodnienia, nie oznacza ze pracuje w energetyce. Chodze na uzgodnienia z innego powodu, owszem, zwiazanego z energetyka. Z tad znam stanowiska ludzi wobec juz wybudowanych linii, projektowanych zamierzen przez ich grunty i stanowisko energetyki do tego zagadnienia. To co Kolega pisze to wszystko prawda, juz to znam na pamiec, jak rowniez wszystkie inne pozostale krzywdy ludzkie wyrzadzone do 5 pokolenia wstecz przez energetyke, telefony, gazy, wody, drogi i cala reszte. Dosc sie naslucham.
Wcale nie bronie energetyki, ale i tez ludzie sa niejednokrotnie delikatnie nazywajac, “nieracjonalni”. Gdybym bronil zaciekle energetyki, nie doradzalbym we wczesniejszych komentarzach, jak “wziasc sie” za energetyke w celu przebudowy np. linii na dzialce udowadniajac ze byla to samowola budowlana. Nie rozumiem z kad taki pomysl zrodzil sie u Kolegi odnosnie mojej osoby.
Pozdrawiam.
Witam kolegów.
Jak widać to poważny problem.
I co nie mam żadnych szans, aby cos wskórać?Ja nie należę do ludzi upierdliwych i wcale nie chcę , aby oni to usunęli, ponieważ to jest tylko linia 15kV więc nie ma mowy o jakiejś szkodliwości.Tylko rozchodzi się aby ją przełożyli bliżej drogi bo kto stawia linie 30m w głąb działki-paranoja, aż tak dobroduszna nie jestem i tyle ziemi im nie ofiaruje.
Mam nadzieję ,że jakoś się dogadam i w zamian za udostępnienie terenu oni przełożą to na własny koszt
Pożyjemy !!Zobaczymy!!
p.s.Rady mile widziane ![]()
witam Koleżankę i Kolegów:)
Dla jasności sprawy podam załacznik graficzny dla omawianego tematu. Chyba Koleżanka Aga nie bdzie miała mi tego za złe:)
pozdrawiam jacek
załącznik?Chodzi o moją mapkę geodezyjną?Może na razie nie-po co zaraz wszyscy maja znac moją działkę.Jeszce znajdzie się ktoś z ZE i mi w ogóle nie dadzą pozwolenia na nic. ![]()
Wola Agi, rzecz święta. Poczekamy:)
.
Witam serdecznie
Bardzo ciekawy temat ,życze wytrwałości i uporu w dochodzieniu swoich praw , może poniższe informację pomogą.
Ja też jestem stroną w postępowaniu z Zakładem Energetycznym o
linie wysokiego napięcia 110kV.
Więcej informacji, oraz zdjęcia i mapy znajdują się pod tymi linkami :
http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=85120&sid=5c7e0b4af7bdc4ca94a3798c9c75a042
ORAZ
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=10094
Serdecznie pozdrawiam
rokkey
.