Linia SN na działce

Dzień dobry,
Jestem mocno zainteresowany kupnem działki budowlanej, przez którą przebiega linia SN 15kV. Słupy są na: sąsiedniej działce, oraz przy drodze, przez “moją działkę” przebiega tylko kabel. Niestety, kabel przebiega tak niefortunnie (skośnie), że zbudowanie sensownego domu jest niemożliwe. Obecny właściciel twierdzi, że kable są od baaardzo dawna (co najmniej 25 lat). W MPZP (Uchwała Rady Gminy z 2007 roku) czytam, cyt:
“w przy padku kolizji z zamierzonym zagospodarowaniem ustala się przebudowę na linie kablowe lub przeniesienie istniejących napowietrzny ch linii elektroenergetyczny ch SN 15 kV;”

Pytanie:

1. Czy na podstawie powyższego cytatu mogę wymóc na ZE przeniesienie lub wbicie kabla w ziemię?

Należy iść do gminy i tam zadać to pytanie.
Najlepiej na piśmie i z pisemną odpowiedzią.
Wtedy będzie to jako tako wiążące. Tu możemy sobie powróżyć.

Z Gminą już rozmawiałem - to ich tylko takie zalecenie…
Czekam też na odpowiedź od ZE, w sumie mogę się z nimi sądzić, bo budować się zamiar mam za 2-3 lata. Być może ktoś ma podobne doświadczenia?

ZE może to oczywiście zrobić pod warunkiem, że za to zapłacisz.
No i oczywiście zajmie to chwile czasu. Projekt, pozwolenia, uzgodnienia, tyczenie, inwentaryzacja geodezyjna, etc.
Koszta też będą niemałe.

Sądzić to się możesz, albo strzelić sobie w stopę też możesz. Lecz posłuchaj dobrej rady i przesuń projekt domu lub co pisał kolega przesunąć linię na własny koszt .

Jest trzecia opcja, zmień zainteresowania na inną działkę bez gazu , drutów etc.

Disaster, orientujesz się może, jakie to mogą być koszty?

Simcode - komentarze w stylu “strzelić sobie w stopę też możesz” jest zbędny - tak nabijasz posty?
Czytanie postów ze zrozumieniem też jest wskazane, napisałem w pierwszym, że linia tak biegnie, że zbudowanie sensownego domu jest niewykonalne. Sama działka i jej bezpośrednie otoczenie są na tyle atrakcyjne, że chciałbym o nią powalczyć.

Nie mam pojęcia - nie zajmowaliśmy się tym fizycznie, robiła to energetyka na zlecenie inwestora.
Pi razy oko około 20-30k PLN, za mapy, kable, słupy, prace ziemne i tak dalej.

Średniówki a przebudowę linii napowietrznej przewodami gołymi około - 150 tys/km.
Za skablowanie (3x70) - 196 tys/km.
Szczegóły kosztów na podstawie projektu i kosztorysu. I jeszcze projekt. Około 10-14% wartości inwestycji.

Kolego za stary jestem i za długo tu piszę.
Strzelić w stopę to znaczy zrobić sobie samemu źle ,a ty to chcesz zrobić .
Nie wygrasz żadnej sprawy z ZE a dlaczego dałem ci fragment twojej wypowiedzi . Poszperaj na temat zasiedzenia .

i służebności przesyłu.
Podpowiem :slight_smile:
Art. 124 Dz.U. 1997 Nr 115 poz. 741
USTAWA z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami

ZE to nie smok i nikogo nie zje:) Pierwsze kroki skieruj do działu obsługi klienta z wyrysowanym interesującym Cię przebiegiem linii kablowej - najlepiej po obrysie działki. ZE zajmie się sprawą i na pewno otrzymasz odp. jakąkolwiek. Jeśli nie jesteś właścicielem dz. żadnych konkretnych ustaleń nie poczynisz, chyba że w porozumieniu z właścicielem terenu, ale jakiś obraz sytuacji będziesz mieć. Możesz dogadać się z właścicielem że udzieli Ci w tej sprawie pełnomocnictwo i nie jego podstawie “rozmawiać” z ZE. W tedy dotrzymasz warunki przebudowy wraz kosztem inwestycji. Postaraj się dowiedzieć ile możesz wydębić odszkodowania za utratę wartości działki ( tu również pełnomocnictw jeśli jakieś konkrety) suma tych informacji da Ci kartę przetargową w negocjacji kosztów przebudowy. To tylko jedna z wielu dróg jaką można obrać, należy tylko zasięgną języka. Wszystko zależy od ceny działki itp. Koszt takiej inwestycji to około 50 tyś. zł
Pisze z doświadczenia, wykonywałem i projektowałem takie historie przez 3 lata ( dla TAURON Dystrybucja O. Gliwice, obecnie WN - inwestycje dla PSE i PKP Energetyka).

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.
Jutro jadę do Energi, bo telefonicznie, czy mailowo nic się nie da ustalić.
To naprawdę niesamowite, że ktoś mając telefon służbowy nie odbiera go, albo rozłącza przychodzące połączenia :confused:

Odpisz co wskórałeś , bo ZE to może nie smok ale Bazyliszek . I za darmo ci nic nie zrobią.