Witam,
zauważyłem idącą wzdłuż wsi linię nn z 5-cioma przewodami. 4 przewody (L1,2,3 i PEN) odchodzą do domów, natomiast najniżej idzie jeszcze jeden przewód, który nigdzie nie odchodzi, wygląda tak samo jak reszta, niestety nie widziałem ani początku ani końca w/w linii. Czy ktoś wie, do czego może służyć ten piąty przewód? Nie jest to oświetlenie, gdyż idzie ono po drugiej stronie ulicy i jest prowadzone pod ziemią.
Witaj.
W starych liniach LNN stosowano przekrój przewodu PEN o 1 stopień niższy od L1,L2,L3 i najprawdopodobniej ten przewód PEN został "wzmocniony’ dodatkowym aby poprawić warunki ochrony.Na Kaszubach jest dużo takich LNN ze wzmocnionym PEN-wskazuje też na to ,że został zamontowany najniżej.Można rozpoznać czy jest to PEN przy słupie-powinna na nim być zakręcona pętla z drutu wiązałkowego w kształcie prostokąta .
Pozdrawiam , Janusz
Sprawa jest prosta. W czasach gdy ta linia była budowana na pewno oświetlenie nie szło po drugiej stronie i jeszcze do tego pod ziemią tylko szło tą stroną na słupach. Słupy i druty były jednego właściciela i zostały. Oprawy były pewnie gminy i zostały zdjęte. Ot i cała tajemnica.
Dawno dawno temu były jeszcze 5 przewody w sieciach jako sterujące taryfami ale to tak odległe czasy, że wątpię aby taki przewód jeszcze się ostał. Wtedy trafiały by się jeszcze przyłącza 5 żyłowe.
stawiam na oświetlenie nieczynne ale oświetlenie, ZE rzadko demontuje takie przewody. Mogą już wisieć ładne parę lat. Kolejny przewód który trzyma słupy tak mi kiedyś pracownik ZE odpowiedział. hi hi
Piotrek, jeżeli jeździsz na tę wieś od czasu do czasu -to zrób proszę zdjęcie tego przewodu …przy słupie.Takie zbliżenie jak przewodu PEN , przy którym jest pętelka i wiadomo ,że PEN t.j. PEN.
Pozdrawiam, Janusz
Piotrek przejdź całą wieś od końca do końca to będziesz wiedział dokładnie co na tym drucie jest albo było . A wyjdzie jednak na moje że to od oświetlenia chodź tam gdzie widziałeś to są lampy po drugiej stronie ale dalej na sieci mogą być na tym drucie
Ok., postaram się zrobić zdjęcie. Jak wygląda ta pętelka przy PENie, bo na moim zdjęciu chyba jej nie widać? Postaram się znaleźć transformator i zrobić zdjęcie, bo końca linii raczej nie zrobię, gdyż o ile pamiętam jest nad ogrodzonym, prywatnym terenem. Raptem kilka słupów jest blisko drogi przed gospodarstwami.
Witaj Piotrek.
Prawie jestem pewny ,że jest to dodatkowy przewód PEN.Z tego zdjęcia widać ,że jest mostek między przewodem PEN a tym podwieszonym.Jest taka zasada w układzie płaskim linii LNN ,że przewód PEN jest przewodem wewnętrznym tzn bliżej słupa.Upewnisz się jak na innym słupie …zaraz za izolatorem…znajdziesz pętelkę z drutu wiązałkowego na PEN’ie [ok. 10x10cm].Chyba ,że wykonawca odstawił fuchę a inspektor nadzoru przepuścił nieoznaczony PEN.Nie na każdym słupie robi się “pętelki”-powinien być przy stacji i co kilka przęseł i na rozgałęzieniach linii.
Pozdrawiam, Janusz.
Niestety to nie jest mostek, to tylko złudzenie, zdjęcie z drugiej strony słupa zamieszczę w środę lub w czwartek. Przewód nie jest połączony z innymi przewodami na tym słupie, ani z ziemią. Można prosić o narysowanie tej pętelki razem z przewodem, jak to powinno wyglądać?
Poniżej zamieszczam prosty schemat:
Pierwsze dwa słupy za transformatorem posiadają lampy, następne już nie, jednak przewód idzie dalej. Może to jednak oświetlenie, tylko dlaczego przewód nie kończyłby się przy lampach?
Myślę że jest to przewód od zegara sterującego, swego czasu było takie rozwiązanie ze zegar zamontowany w stacji przełączał liczniki dwutaryfowe u odbiorców.
Nigdy nie było lamp po tej stronie, ale to chyba przewód oświetleniowy, bo nie ma przy nim w/w pętelki, jaką oznacza się PENa. Przy okazji: jeśli na słupach jest jeden przewód oświetleniowy, to jest to faza czy PEN, a drugi jest brany z linii?