Licznik trójfazowy indukcyjny z diodą sygnalizującą awarię.

Panowie co może być przyczyną,że cały czas świeci się dioda sygnalizująca awarię licznika.Zasilanie do licznika dochodzi,jak i również z niego wychodzi.Po wyłączeniu zasilania za licznikiem dioda gaśnie.
Dziękuję.

Witam Kolegów.

Kolego komandos - czy od poczatku, po założeniu licznika dioda świeciła ?

A przyczyna - jeżeli są wszystkie trzy fazy , na wejściu licznika zostały zamienione dwie ze sobą , np. w WLZ, i licznik wskazuje “awarię”

Witam
Szkoda,że Kolega podał tak mało danych tego licznika.Jeśli to licznik 3faz.to paląca się dioda sygnalizuje brak fazy lub niewłaściwą kolejność faz.Z faktem opisanym przez Kolegę/gaśnie po zdjęciu obciążenia/szczerze mówiąc nie zetknąłem się i też jestem bardzo ciekaw co mu dolega-myślę,że Kolega napisze.

Tak od początku założenia przez zakład energetyczny.Monter poinformował właściciela,że dioda jak zgaśnie ,to dopiero oznacza to awarię.Uważam,że to jest błędne rozumowanie.

witam
Też tak uważam a ten monter z braku wskażnika kolejności faz chyba nadrabiał miną i takie gadki wstawiał-albo pierwszy raz zakładał tego typu licznik

Witam ponownie.

Jak najbardziej. Jest wręcz odwrotnie.
Wystarczy kolego na wejściu WLZ odbiorcy zamienić fazy , i jest ok ( pod warunkiem , że jest dostęp do przewodu zasilającego )
i … pod warunkiem zachowania zasad bezpieczeństwa przy tego typu pracach.

Witam,
Jeżeli monter był z ZE, licznik jest zaplombowany i plomby nienaruszone to… sytuacja działa na Pana korzyść… a tak poważniej to radzę zgłosić ten fakt do ZE bo mogą być z tego tytułu nieprzyjemności, gdyż w Umowie jest wyraźny pkt mówiący, iż klient ma natychmiast zgłoscic jeżeli zauważy nieprawidłowość działania licznika.

Dziękuję wszystkim za swoje opinie.
Pozdrawiam

Witam czy jest to może przedpłatowy?

sorry pomyłka

Witam Kolegów.

Coś z tym trzeba zrobić , po co ma się świecić :smiley:
Dodam , że to licznik 4C520dz 25(100)A

Witam Kolegów.

Zrobiono.
Zostały zamienione dwie fazy ze sobą - na WLZ tych liczników (były trzy takie liczniki)
Diody zgasły :slight_smile: Już nie ma sygnalizacji awarii.

To teraz Kolego Pawle yrzeba byłoby spytać tego montera co właściwie wg. niego jest sygnalizacją pracy awaryjnej ?