Witam, mam takie pytanie czy licznik można przenieść ze słupa, który jest za budynkiem i żeby się do niego dostać trzeba wejść na posesję i ją całą przejść, czy trzeba dać licznik w ogrodzenie działki od strony ulicy przy furtce ? Jeśli w ogrodzenie to czy mogę ja wkopać kabel od skrzynki do słupa i do budynku oraz skrzynkę na licznik, a energetyka go tylko podłączy do słupa i w skrzynce ? Pozdrawiam
Witam,
To pytanie powinno być skierowane do lokalnego zakładu energetycznego. Trzeba wystąpić z wnioskiem o przeniesienie układu pomiarowo rozliczeniowego.
Jeżeli licznik jest zlokalizowany na słupie, to jest to zapewne jeszcze prowizorka budowlana
Jest to licznik główny ? Czy jest to licznik który mierzy zużycie energii elektrycznej w Pana instalacji odbiorczej?
Przypadki są różne i nie musi to być prowizorka. Ja np spotkałem taki przypadek, że słup jest w mieszkaniu i przechodzi sobie przez dach a na tym słupie jest przyłącze do innego budynku.
Licznik jest jako główny pomiar energii elektrycznej i można powiedzieć że jest to prowizorka budowlana, pod skrzynką z licznikiem są gniazda siłowe i zwykłe 230V. U mnie w mieście wszędzie na domkach jednorodzinnych są skrzynki w ogrodzeniach. I czy może iść kabel od słupa przez moją działkę jeśli to kabel zasilający ?
Wygląda mi to na przyłącze budowlane (stosowane zazwyczaj na czas budowy) później natomiast należy wystąpić o warunki na przyłącze stałe.
U nas kable schodzą ze słupa do złącz kablowych zlokalizowanych na granicy działki (gdzie znajduje się pomiar i tam następuje granica stron).
Na własną rękę nic nie wolno przerabiać…
Tak czy siak należy się zgłosić do lokalnego ZE z uzgodnieniami.