Licznik i ZPL na klatce schodowej

Tak. Ja spię spokojnie, bo nie poczuwam się do pilnowania cudzego mienia dobrowolnie i za free, które to posadowione jest na gruncie nie moim. No chyba, że ZE mi będzie płaciło za to, ale obawiam się że nie stać ich na to. :laughing:
Ale jeżeli Ty się poczuwasz, to zawsze możesz popilnować mojego licznika. Za free oczywiście. Prawdę mówiąc w umowie nie mam nic na temat dbania o stan techniczny majątku ZE. Więc daj mi podstawę prawną swojego toku myślenia.
Klucz mam tylko do mojego zabezpieczenia (tak, sam je kupiłem, bo ZE chciało dać mi esa i ich pogoniłem -paproki pieprzone) i tyle mi wystarczy. Liczydło mam elektroniczne dwutaryfowe, więc i po co mi ten klucz do niego?

Sprawa między ZE i kim? Tego nie wiem, ale nie ze mną. A czy Ty jesteś rewizjonistą i zaplutym karłem reakcji nie specjalnie mnie to interesuje. Wszak każdy ma wolny wybór w wolnym kraju kim chce być i jak chce przeżyć. :wink:

do tego, jestem rewizjonistą i zaplutym karłem reakcji.
do tego, jestem rewizjonistą i zaplutym karłem reakcji.

O kurde, co za samokrytyka. Dobrze wiedzieć z kim się wymienia poglądy.
U mnie klucze do skrzynek licznikowych na każdym piętrze posiada gospodarz domu i do niego w razie potrzeby zgłaszają się osoby pozbawione prądu. Gospodarz ma obowiązek udać się z takim delikwentem do jego skrzynki i patrzyć na łapska, aby nie wsadzały magnesu na licznik itp. Może cieciu robi za pośrednika pomiędzy ZE a lokatorem, może pomiędzy Spółdzielnią Mieszkaniową a lokatorem a może nawet pomiędzy ZE a Spółdzielnią. Nie mam bladego pojęcia. Ale udogodnienie jest, nie trzeba wzywać ani pracownika energetyki ani fachowca ze Spółdzielni. I jakoś się to wszystko kręci i nikt nie narzeka. Bo pewnie żadnych przepisów prawnych w tym temacie nie ma i wszystko zależy od regulaminu Spółdzielni.
I o co tu bić pianę ?

Panowie ale w czym problem licznik zawsze można odczytać poprzez wizjer , a jak jest zabezpieczenie przed licznikowe to trzeba płacić lub czekać aż ktoś dojedzie , bo prawidłowo wykonana instalacja nie powinna wyłączać zasilania licznika :slight_smile: tylko dany obwód a w najgorszym razie całą tablice Obwodową . W takim razie w czym jest problem.

Jak Napisał GRUHAA w jego przypadku właścicielem jest ZE , a jak jest w budynku skrzynka licznikowa “ogólno zbiorcza” to właścicielem jest zarządca tego budynku i dlatego za nią odpowiada ale Mar_cik jak się dogadasz z zarządcą to może dostaniesz ten klucz :slight_smile:

Więc jednak masz kluczyk Kolego gruchaa. Ty masz ale inni mieć nie powinni. Bo inni są Be?
Kolego melon, a Ty, masz kluczyki czy grzecznie idziesz pocałować w rękę Pana Gospodarza Domu?

Właśnie o to chodzi, jakoś sie kręci.

Kolego melon, a Ty, masz kluczyki czy grzecznie idziesz pocałować w rękę Pana Gospodarza Domu?

Kluczyka nie mam ale całować ciecia ja ani nikt nie zamierza. Taka jego funkcja aby ruszył ciała i poszedł otworzyć. Przyjmując się do pracy wiedział co go czeka i zgodził się na takie a nie inne warunki. I nigdy nikt z sąsiadów problemu nigdy nie miał.
Proste i skuteczne rozwiązanie sprawy przez Spółdzielnię Mieszkaniową, gdzie indziej także można wprowadzić podobną procedurę.Wystarczy tylko trochę dobrej chęci.

Tak, mam. Ale tylko do samego zabezpieczenia. Ale jeżeli okaże się ( bo szczerze powiedziawszy nie wiem), że ten mój klucz pasuje do szafek sąsiadów, to mogę domniemywać, że pasuje do 99% skrzynek w mieście. I dlatego nic nie robię, bo w wypadku jakiegokolwiek podejrzenia mnie ze strony ZE mam podstawę wyprzeć się wszystkiego, łącznie z tyż że jestem żywy. :wink:
A dlaczego w blokowisku zabezpieczenia są razem z licznikami? Ciężko to rozdzielić? Nie! Ale jak robią (modernizują) paproki, bo układy, bo dali najtańszą ofertę i jakoś trzeba zarobić na niedochodowym przetargu to tak musi być. Koszta Panie Kolego, koszta. Niestety doprowadziło to do absurdów myślowych i wykonawczych inwestorów i zleceniobiorców.

Witam Kolegów

Jeżeli licznik jest na klatce schodowej to za wszelkie szkody zapłaci Administrator i nikt nikomu nie musi udawadniać kto zerwał plomby. Lokator “Kowalski” odpowiada za to co u niego w mieszkaniu a za części wspólne ADM.

Tu możemy przeczytać jak zabezpieczone są skrzynki licznikowe :smiley:

Nocne poszukiwania 8-latka. Zasnął w… skrzynce

Policja i strażacy dzisiaj w nocy szukali 8-latka, który zniknął z placu zabaw. Chłopiec sam wrócił do domu. Okazało się, że zasnął w skrzynce na liczniki w bloku.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8181931,Nocne_poszukiwania_8_latka__Zasnal_w____skrzynce.html

STANCA