Licznik energii w mieszkaniu

Witam. Czy są jakieś podstawy prawne uniemożliwiające przeniesienie licznika z korytarza budynku wielorodzinnego do mieszkania.
Mieszkam w domu komunalnym, 12 mieszkań, jest osobne pomieszczenie na liczniki, każdy ma dostęp. Skrzynki są zdewastowane, administracja nie jest w stanie w żaden sposób zabezpieczyć skrzynek licznikowych i zabezpieczenia przedlicznikowego. W okresie zimowym miałem kogoś podłączonego do licznika(olbrzymi rachunek)
Chce zgłosić w energetyce chęć przeniesienia licznika do mieszkania na własny koszt. Czy jest podstawa prawna by mi odmówili???
Pozdrawiam.

Nowo instalowane urządzenia pomiarowe w budynkach wielorodzinnych muszą być po za mieszkaniem.Tak samo przy wymianie instalacji przenosimy na zewnątrz.

Dz. U. nr 75 poz 690 z 2002 roku podaje:
2. W budynku wielorodzinnym liczniki pomiaru zużycia energii elektrycznej należy umieszczać poza lokalami mieszkalnymi, w zamykanych szafkach.

Za zabezpieczenie układów pomiarowych w budynku wielorodzinnym odpowiada zarządca lub właściciel budynku. Nie będzie każdy indywidualnie budował zabezpieczeń. Macie prawo wymagać od w/w.
Dz. U. nr 74 poz 836 z 1999 roku

Resztę reguluje Dz. U. nr 2 poz. 6 z 2005 roku

7) zabezpiecza przed uszkodzeniem układ pomiarowo-rozliczeniowy i zabezpieczenia główne na warunkach ustalonych w umowie, jeżeli znajdują się na terenie lub w obiekcie odbiorcy;
:sunglasses: niezwłocznie informuje przedsiębiorstwo energetyczne o zauważonych wadach lub usterkach w układzie pomiarowo-rozliczeniowym i o innych okolicznościach mających wpływ na możliwość niewłaściwego rozliczenia za energię elektryczną oraz o powstałych przerwach w dostarczaniu energii elektrycznej lub niewłaściwych jej parametrach;
9) dostosowuje swoje urządzenia do zmienionych warunków funkcjonowania sieci, o których został uprzednio powiadomiony zgodnie z

Witam
Stronę prawna przedstawił ci kolega, ale istnieją też czynniki ludzkie i środowiskowe napisz taką prośbę do ZE Katowice ul. Widok !9 może uzyskasz zgodę ze względu na specyficzne warunki. Pytanie nic nie kosztuje a skoro wspomnisz o własnym nakładzie środków to moze na to pójdą by ocalić własny licznik.
Pozdrawiam

Witam. Raczej nie widzę szansy powodzenia.
Raczej skup się na zabezpieczeniu tego licznika tam gdzie jest jak ktoś mówił nie ma takiej rury której nie można odetkać tak też nie ma tekiego licznika którego nie można zabezpieczyć. Ostatecznie możesz go przenieść do swojej sprzynki i zakratować go porządnie jeśli masz nieuczciwych sąsiadów.

pozdrawiam marcin714

Witam.
Skrzynka licznikowa (natynkowa) sobie całą zimę wisiała ładnie na ścianie. Od około półtora miesiąca (zbliża sie czas odczytów liczników) jest wyrwana ze ściany i leży na skrzyni poniżej. Nie wiem czy jestem w stanie cos z tym zrobić, skoro ktoś potrafi wyrwać skrzynkę z ściany żeby coś za nią zobaczyć???(odłączyć).
Jedyny ratunek dla mnie to przeniesienie jej do mieszkania lub obok mieszkania, albo założenie fazy na drzwiczki:-)
czy ktos załatwiał przeniesienie licznika do mieszkania.
Czy Urząd Regulacji Energetyki może mi w czymś pomóc???
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Witam wszystkich .
Mam pytanie zwiazane z tematem liczników energii.
Jakiego typu sygnalizacyjne lampki neonowe bocznikujące bezbieczniki stosuje sie w układach pomiarowych półpośrednich do sygnalizacji przerw w obwodach napięciowych ?
Pozdrawiam