Licznik energii 3fazowy. Czy ważna jest kolejność faz?

Mam pytanie czy przy podłączeniu licznika wazna jest kolejność faz? Jeśli tak to co sie stanie jeśli zamienimy dwie fazy? Chodzi o licznik elektromagnetyczny.
Z góry dzieki za odpowiedź.

Licznik przy wzorcowaniu jest podłączany wg. odpowiedniej kolejności dlatego dla poprawnych wskazań potrzebne jest póżniejsze podłączenie w tej samej kolrjności L1 L2 L3

Będzie naliczał ok 2/3 energii zużywanej…

Witam.

Bez przesady. Nic się nie stanie licznik będzie zliczał poprawnie tak jak przy prawidłowej kolejności faz. Wzór na moment elektrodynamiczny tarczy nie posiada członu zależnego od kierunku wirowania pola elektromagnetycznego.
Licznik będzie zliczał 2/3 energii jak w jednej fazie zmienimy przepływ

Witam serdecznie.

Przy moich eksperymentach przy nie poprawnym podłączeniu licznika tarczka obracała się w przeciwnym kierunku niż normalnie ponieważ zmieniło się pole magnetyczne.

Pozdrawiam
Piotr

Witam
W stanie obciążeniowym możemy mówić o w miarę poprawnej pracy licznika 3f indukcyjnego.Ale już w stanie bez obciążenia różnie z tą po[rawnością bywa-jeden zatrzyma się w punkcie wyważenia,inny będzie miał bieg jałowy .A już przy braku fazy z wlz np. i nie zachowanej kolejnoście faz to raczej na bank będzie bieg jałowy do przodu albo/wg mnie częściej spotykane/wycofywanie wskazań licznika-tarcza obraca się do tyłu.
dlaczego tak się dzieje chyba najlepiej może wyjaśnić producent
pozdrawiam

Kolego Marcinie… w licznikach półpośrednich licznik będzie zliczał ok 2/3 energii przy błednym podłączeniu kolejności. Przerabiałem te teat niejednokrotnie jeżeli nie sprawdziłem poprawnej kolejności osobiście, czasami bowiem podłączamy liczniki na rozdzielniach bez napięcia i nie zawsze kolory szyn odpowiadaja poprawnemu kierunkowi wirowania…

Licznik będzie zliczał 2/3 energii jak w jednej fazie zmienimy przepływ

Przy zamianie przepływu w jednej fazie, przy równomiernym obciażeniu faz, licznik będzie zliczał tylko 1/3 zużywanej energii…

mam podłączone dwa liczniki bezpośrednie energii czynnej jeden za drugim ze zmienioną kolejnościa faz i wskazują zużycie równo z dokładnościa do 1 kWh, podłączyłem tak bo miałem obawy o dokładność wskazań licznika z Pafalu z 1975r więc kupiłem drugi jeszcze starszy (oba jako podliczniki)
pozdrawiam

Jest trochę odmian liczników, są takie że mogą robić problemy. Wszystko zależy od konstrukcji licznika (układu połączeń wewnętrznych). Liczniki z przekładnikami, liczniki w układzie Arona zazwyczaj muszą być połączone z zgodnie z napisem na pokrywie zacisków przyłączeniowych, zamiana powoduje błędy w naliczaniu. Trudno mówić o wielkości błędu przy dużej nierówności obciążenia faz, co występuje najczęściej.