Witam!
Mam mały dylemat posiadam Licznik 3 fazowy energii czynnej Typ: C52 na taryfie budowlanej ostatnio zauważyłem, że podczas braku poboru energi tarcza licznika cofa się. W ciągu 24 godzin o 2kWh. Przy liczniku nic nie było kombinowane żadnych magnesów i innych bzdur licznik cały oplombowany. Co może być tego powodem, uszkodzony licznik czy to normalne? Zgłaszać to czy pozostawić. Boje sie troche żeby niemówili że coś grzebałem i dowalą kary . Prosze o odpowiedz co może być powodem i czy to zgłaszać?
Dzięki
Człowieku, nie szukaj przyczyn ani rozwiązań, dziękuj Bogu za taki dar z niebios! Alleluja ![]()
A odpowiedz dla kogokolwiek brzmi:,Ja się na tym nie znam,ja się prądu boję"
Plomby oryginalne,to głowa spokojna. Taki zamontowali,to taki mają. Ich problem,a na biednego nie trafiło…
Tylko musze obserwować żeby nieprzekroczył 0 bo wtedy to mi policzą!
Ale stracha mam bo sie nasłyszałem jak monopolista wlepia 5 tysiaków na dziendobry za tzw użycie magnesów neodymowych i wtedy sie sądź.
A sprawdzał Kolega czy są wszystkie fazy?
witam Kolegów fachowców ![]()
A niesłyszaliśta panowie o licznikach z blokadą ruchu wstecznego???
Liczniki dzisiaj montowane posiadają taka opcję. O czym więc jest ta dyskusja?
Dyskusja o liczniku który ma brak blokady wstecznej ![]()
Jeżeli jednego dnia spisuje stan licznika a na drugi jest o 2kWh mniej i tak codziennie to coś raczej niegra!
Z bezpiecznikami żeczywiście 2 z 3 są walnięte ale narazie nie zrywam blomb bo już ich trzy krotnie wzywałem na wymiane a trzy dyszki to kosztuje. Nie potrzebuje trójfazówki narazie więc jeszcze poczekam. Żeczywiście może to być powodem!
Oj Kolego . Zależy jaki komu licznik się trafi . Wiem , że jeszcze czasami trafiają się bez blokady .
Liczniki C52 z początku lat 90 nie miały blokady ruchu wstecznego. Gdy licznik nie był sfazowany, czyli nie był podłączony wg kolejności faz [L1,L2,L3], to zdarzało się że licznik miał bieg jałowy do tyłu lub do przodu bez obciążenia, gdyż sieć elektroenergetyczna nie jest równomiernie obciążona i są różne napięcia na poszczególnych fazach. Poza tym licznik taki ma tz. hamulec na jednej z faz i gdy nie ma napięcia na tej fazie licznik może się kręcić - mieć bieg jałowy do przodu lub tyłu. Teoretycznie należałoby zgłosić ten fakt do energetyki, to przyjadą sfazować licznik lub go wymienić. pozdrawiam.
PS. Ale można tego nie zauważyć.