legalezacja liczników en el. Co ile i na czyj koszt?

na usenecie (pl.misc.elektronika)ktoś podał, że średni okres leg. to ok 10 lat i zakład energetyczny sam się powinien zgłosićpo licznik. U mnie licznik bez wymiany wisi 15 lat i tak sięzastanawiam, czy by nie zgłosić do wymiany. Tylko kto za to zapłaci - ja czy oni?

Witam.
Do obowiązków sprzedawcy (dostawcy) należy pomiar dostarczanego medium (w tym wypadku energii). I to ZE ma sobie - sprawdzać, legalizować, unowocześniać - liczniki.
Jeśli tego nie robi - można podważyć legalność takiego pomiaru. Ale czy jest sens?
Oczywiście koszty wymiany ponosi sprzedawca (ZE) - to jego sprzęt.

Mój wisiał przez prawie 25 lat, ostatnio został wymieniony przez ZE na nowy niewiele młodszy. Za darmo, pod napięciem. Ale za to co chwila Spółdzielnia “legalizuje” mi licznik wody za pieniądze powołując się na jakieś przepisy, choć to pomiar wewnętrzny. A jaka jest klasa dokładności pomiaru CO przy pomocy “kapilar” nikt nie określił a rozlicza.
Czy ktoś wie dokładnie jakie przepisy i czego legalizacji dotyczą i czy musimy za to płacić ? Próbując to wyjaśnić znalazłem odwołania do przepisów GUM, ale ich treść to jedna z lepiej chronionych tajemnic państwowych. I chyba nie bez powodu.
Wesołych Świąt !

licznik indukcyjny bezpośredni legalizacja co 15 lat z wyjątkiem liczników A52 które legalizuje się co 20 lat, liczniki transformatorowe oraz liczniki o mocy nominalnej powyżej 30 kW co 8 lat. liczniki legalizowane są na koszt ZE. licznik nie musi być nowy, o jego sprawności decyduje plomba legalizacyjna.

Dokładnie to jest tak:
Dowodem legalizacji jest tylko cecha legalizacyjna
Okres ważności

• 8 lat dla liczników indukcyjnych i elektronicznych; do pomiarów półpośrednich i bezpośrednich
  • 15 lat dla liczników indukcyjnych bezpośrednich

Cechy legalizacyjne nałożone na liczniki oznaczone znakiem fabrycznym A52 przed dniem 1 stycznia 1996 roku ważne są 20 lat

Podstawa prawna
Dziennik urzędowy miar i probiernictwa Nr5/200 z dnia 22 grudnia 200 roku paragraf 7

Dokładnie to jest tak:
Dowodem legalizacji jest tylko cecha legalizacyjna
Okres ważności

• 8 lat dla liczników indukcyjnych i elektronicznych; do pomiarów półpośrednich i bezpośrednich
  • 15 lat dla liczników indukcyjnych bezpośrednich

Cechy legalizacyjne nałożone na liczniki oznaczone znakiem fabrycznym A52 przed dniem 1 stycznia 1996 roku ważne są 20 lat

Podstawa prawna
Dziennik urzędowy miar i probiernictwa Nr5/200 z dnia 22 grudnia 200 roku paragraf 7