Witam,
Prosze o informacje dot. odleglosci umieszczania gniazd sieciowych od umywalek w 3 strefie. Jakie przepisy maja tu zastosowanie PN czy PBUE?
Pozdrawiam
Witam. Jest to Norma PN. Bodajże Pn-IEC 60364-7-701:1999
A co do rozmieszczenia…
Strefa 0 obejmuje wnetrze wanny lub natrysku.
Strefa 1 Wyznaczają pionowe płaszczyzny ograniczajace wanne lub natrysk. Strefa 1 to także strefa pod wanna i natryskiem.
Strefa 2 Rozciąga się po bokach strefy 1 na odległość 0,6 m.
Strefa 3 Rozciaga się po bokach strefy 2 na odległość 2,40 m.
Fajnie tylko w opisie stref nigdzie nie ma mowy o umywalce, badz pralce, ktore znajduja sie w odleglosci od kabiny natryskowej klasyfikujacej je na 3 strefe, a elektryk zaklada mi przy nich gniazda sieciowe i lacznik w odleglosci 0,6m od zrodla wody tj. kranu. Jak to sie ma do przepisow?
Witam Kolegę „marten” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Cytat z PN-IEC 60364-701:
701.53. Urządzenia rozdzielcze i sterownicze.
b)Nie wolno instalować łączników i gniazd wtyczko-wych w odległościach mniejszych niż 0,60 m od otworu drzwiowego prefabrykowanej kabiny natryskowej (patrz rys. 3).
Czyli jest OK.
Są wyjątki oczywiście. W poszczególnych strefach można stosować następujący osprzęt:
-strefa 0 - Jedynie odbiorniki zainstalowane na stałe, przeznaczone do niskich napięć 12V AC lub 30 V DC.
-strefa 1 - Odbiorniki zamocowane i połączone na stałe oraz gniazda niezbędne do: podgrzewacza wody, urządzeń do wytwarzania fali, pomp odwadniających, a także: osprzęt instalacyjny i oświetlenie zasilane napięciem 25V AC lub 60 V DC.
-strefa 2 - osprzęt dopuszczony w strefie 1, gniazda do golarek, przyłączone inwidualnie przez transformator izolacyjny.
kolego erokman !!!
Poczytaj normę, PN-IEC- 60364-70x i nie pisz nieprawdy.
To co tobie się wydaje niekoniecznie jest prawdą.
Albo piszesz całą prawdę, albo nie pisz nic. Półprawdy mogą dporowadzić do katastrofy.
Dla sprostowania. Nie chciałem powiedzieć że można sobie takie urządznia stosować i juz. Oparłem swoją wiedzę na książce “Praktyczna elektrotechnika ogólna” (ISBN 83-7141-515-X) gdzie na stonie 115 Jest "Zestawienie osprzętu i odbiorników dopuszczalnych w strefie 0,1 i 2. Nie wiem skad ta informacja, ale jeśli moi nauczyciele i sam autor tej książki mówią że tak jest, to ja im wierze.
Witam Kolegę „erokman” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Zawsze pisałem, że nie będę krytykował innych autorów książek ale jako że Kolega nie podał autora książki i ja nie mam pojęcia co to jest za wydanie, to pozwolę sobie napisać że nie zawsze warto czytać wszystkie książki a na temat wiedzy nauczycieli, to zostawię to bez komentarza.
To powinno się ukazać w dziale „Zakazana literatura”.
Załączę cytat z naszej książki „Wytyczne SEP - pomiary w elektroenergetyce…”.
- instalowanie puszek, rozgałęźników i odgałęźników oraz urządzeń rozdzielczych i sprzętu łączeniowego poza strefami 0, 1 i 2;
- instalowanie w strefie 1 jedynie elektrycznych podgrzewaczy wody, a w strefie 2 jedynie opraw oświetleniowych o II klasie ochronności oraz elektrycznych podgrzewaczy wody;
- możliwość stosowania w strefie 0 napięcia o wartości nie większej niż 12 V. Źródło zasilania tego napięcia powinno być usytuowane poza tą strefą;
Wydaje mi się, że wszystko jest zgodne z normą PN-IEC 60364:
701.520.03. W strefach O, l i 2 mogą być instalowane jedynie przewody niezbędne do zasilania odbiorników znajdujących się w tych strefach.
701.520.04. W strefach 0,1 i 2 nie wolno instalować puszek, rozgałęźników i odgałęźników.
a)W strefach O, l i 2 nie wolno instalować urządzeń rozdzielczych oraz sprzętu łączeniowego.
W strefie 3 można instalować gniazda wtyczkowe, jeżeli są one:
— zasilane indywidualnie z transformatora separa-cyjnego spełniającego wymagania podane w ark. 4-411 p. 413.5.1, (z jednego transformatora jedno gniazdo), lub
— zasilane napięciem bezpiecznym ark. 4-411, p. 411.l.1, lub
— zabezpieczone wyłącznikami przeciwporażeniowy-mi różnicowo-prądowymi o prądzie wyzwalającym nie większym od 30 mA.
Gdy Kolega przeanalizuje w/w cytaty, to dojdzie do wniosków:
- Czy w strefie 1 można instalować gniazda niezbędne do podgrzewacza wody?
- Czy w strefie 2 można instalować gniazda do golarek nawet przez transformator separacyjny?
Może Kolega wydrukować ten post i zapytać się swojego nauczyciela co na to powie.
Zgadzam się z Kolegą “Yeti55” ale czyja to jest wina że takie posty powstają. Kolega „erokman” napisał to w dziale „nie jestem elektrykiem” i tu go usprawiedliwiam. Winni za to są nauczyciele i autorzy pewnych publikacji książkowych.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Czyli nie ma znaczenia jesli w 3 strefie gniazdo sieciowe i lacznik do kinkietu w lazience bedzie 0,6 czy 0,3 od umywalki - wazne zeby to bylo w 3 strefie.
Witam wszystkich uczestników formum. Oczywiście zapytam sie nauczyciela o tą sprawę. Jednak może Pokażę skan z rej książki. Może okaże się że albo czegoś nie zrozumiałem lub popełnijłem straszną literówkę, lub jak państwo mówią książka mówi nie prawdę. Szanuje Państwa zdanie i liczę się z nim więc prosze o skomentowanie.
Witam Kolegę „erokman” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Skomentuje to tak jak ja to widzę wg zaznaczonych na czerwono punktów z zał. rys.
Ad.1. Jeżeli chodzi o urządzenia wyraźnie dopuszczone do zainstalowania w strefie „0”, to są np. wanny z hydromasarzem gdzie źródło prądu znajduje się w wannie, czyli w strefie „1”.
701.471.0. W strefie O można stosować jedynie na-pięcie bezpieczne o wartości nie większej niż 12V. Źród-ło zasilania tego napięcia powinno być usytuowane poza tą strefą.
Ad.2. To jest niedopuszczalne!
701.520.04. W strefach 0,1 i 2 nie wolno instalować puszek, rozgałęźników i odgałęźników.
a)W strefach O, l i 2 nie wolno instalować urządzeń rozdzielczych oraz sprzętu łączeniowego.
Ad.3. To jest niedopuszczalne! Cytat z normy jw. ad. 2.
Ad.4. Patrz w/w pkt. z normy oraz na:
W strefie 3 można instalować gniazda wtyczkowe, jeżeli są one:
- zasilane indywidualnie z transformatora separa-cyjnego spełniającego wymagania podane (…)
Ad.5. Pierwszy raz od ponad 30 lat praktyki zobaczyłem zapis „transformator izolacyjny”.
Powinno być napisane „transformator separacyjny”.