Lampy a pomiar impedancji pętli zwarcia TNC

Nie spotkałem się jeszcze żeby ktoś sprawdzał lampy w instalacji TNC nawet te metalowe. Czy należy je ująć w protokole i jak sprawdzać ??

Może ktoś powie coś na ten temat bo jestem ciekaw. Sprawdzać Zs czy nie ??

Rzadko robię pomiary w starym budownictwie może dlatego nie jestem obyty.

Pozdrawiam kolegów pomiarowców.

Oczywiście sprawdzać wszystko, co posiada zacisk PE. Lampy też…

Ale to TNC więc rozumiem że chodzi o zacisk PE lampy. Czyli zerowanie ma być na lampie

Tak Kolego, system ochrony od porażeń, to inny problem. Ty pytałeś, czy mierzyć, więc odpowiem ogólnie, że mierzyć wszędzie tam, gdzie występuje zacisk ochronny, ponieważ pomiar ma na celu sprawdzenie skuteczności ochrony na nim.

Zawsze uczulałem żeby na obudowę lampy robic mostek z PEN ale to rzadkość jest z tego co widzę. Można zakwestionować takie coś ?? w końcu ktoś może się złąpać lampy przy wymianie żarówki a w razie uszkodzenia izolacji gdzieś może zewrzeć do metalu.

Czyli zerowanie ma być na lampie

Jeżeli warunki w dniu oddania instalacji oświetlenia do użytkowania wymagały zerowania obudowy to tak - należy zerować.
Nie wszystkie oprawy oświetleniowe I klasy podlegały pod zerowanie.

Oczywiście. :smiley: Najpierw chronimy, później zasilamy i wyjdzie, że w lampie nie ma zacisku PEN?

To jak to rozpoznac które bo myślałem właśnie że I kl i już a tu nie ma tak dobrze

To jak to rozpoznac które bo myślałem właśnie że I kl

Otóż nie, I klasa o niczym dawnej nie świadczyła, bo mogły być oprawy zawieszone powyżej 2,5 m i nie musiały być zerowane.

No tak poza zsięgiem ręki mogły być chyba wtedy rzeczywiście. Dobrze że się zorientowałem w temacie. W sumie w mieszkaniach rzadko sie zdarza żeby żyrandol wisiał tak wysoko :laughing:

Prezes, włściciel jest “bogiem”. Żarówki każe wymieniać sprzątaczce, to wymieni. Przychodzą jak gwint się urwie. W zakładzie pracy stosowanie instalacji zabezpieczonej “RCD” jest koniecznością. Ale to jest dodatkowe zabezpieczenie. Pomiary wskazane!

a jak to sie ma do poruszanego tematu ???

pytam o TNC a tu o zakłądach pracy kolega pisze i RCD :laughing:

A co w tym dziwnego ?

Wykaz czynnosci, które może wykonywać osoba nie posiadająca uprawnień elektrycznych, wskazuje w pkt. 11,12:

“wymiana źródeł światła, w oprawach podłączonych na stałe do instalacji (sufitowych, naściennych itp.)”
i tu opisano sposób wykonania oraz środki ostrożności…

“wymiana źródeł światła w oprawach przenośnych (przyłączonych do gniazdek wtyczkowych”

i tu opisano sposób wykonania oraz środki ostrożności…

Może jeszcze dopowiem (choć to nie dot. bezpośrednio wątku, ale mojego wczesniejszego postu)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 28 kwietnia 2003 r.w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci