Tak Kolego, system ochrony od porażeń, to inny problem. Ty pytałeś, czy mierzyć, więc odpowiem ogólnie, że mierzyć wszędzie tam, gdzie występuje zacisk ochronny, ponieważ pomiar ma na celu sprawdzenie skuteczności ochrony na nim.
Zawsze uczulałem żeby na obudowę lampy robic mostek z PEN ale to rzadkość jest z tego co widzę. Można zakwestionować takie coś ?? w końcu ktoś może się złąpać lampy przy wymianie żarówki a w razie uszkodzenia izolacji gdzieś może zewrzeć do metalu.
Jeżeli warunki w dniu oddania instalacji oświetlenia do użytkowania wymagały zerowania obudowy to tak - należy zerować.
Nie wszystkie oprawy oświetleniowe I klasy podlegały pod zerowanie.
No tak poza zsięgiem ręki mogły być chyba wtedy rzeczywiście. Dobrze że się zorientowałem w temacie. W sumie w mieszkaniach rzadko sie zdarza żeby żyrandol wisiał tak wysoko
Prezes, włściciel jest “bogiem”. Żarówki każe wymieniać sprzątaczce, to wymieni. Przychodzą jak gwint się urwie. W zakładzie pracy stosowanie instalacji zabezpieczonej “RCD” jest koniecznością. Ale to jest dodatkowe zabezpieczenie. Pomiary wskazane!
Wykaz czynnosci, które może wykonywać osoba nie posiadająca uprawnień elektrycznych, wskazuje w pkt. 11,12:
“wymiana źródeł światła, w oprawach podłączonych na stałe do instalacji (sufitowych, naściennych itp.)” i tu opisano sposób wykonania oraz środki ostrożności…
“wymiana źródeł światła w oprawach przenośnych (przyłączonych do gniazdek wtyczkowych”
i tu opisano sposób wykonania oraz środki ostrożności…
Może jeszcze dopowiem (choć to nie dot. bezpośrednio wątku, ale mojego wczesniejszego postu)
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 28 kwietnia 2003 r.w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci