Łączniki na schemacie - jakie znacznie

Koledzy elektrycy. Jestem w trakcie budowy domu i przymierzam się do założenia instalacji elektrycznej. Mam jeden problem, a chodzi o łącznik który jest w projekcie firmy Archon i ma dziwny symbol. W mojej ocenie jest to łącznik schodowy gdyż ma on taką rolę w projekcie, ale dlaczego ma taki symbol. Nie widziałem nigdy takiego znaczka. W załączeniu wygląd symbolu.
Proszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Michał

Na schemacie powina byc dolaczona legenda a w niej opisane symbole. Nie spotkalem sie osobiscie z takim ale moze jest pomylka no ten symbol by oznaczal lacznik dwubiegunowy schodowy a takie nie wystepuja wiec prawdopodobnie chodzi o zwykly schodowy.

[quote=“dawidgta, post:2, topic:13679, full:true, full:true”]
lacznik dwubiegunowy schodowy a takie nie wystepuja wiec prawdopodobnie chodzi o zwykly schodowy.
[/quote] ..są , są :slight_smile:

[quote=“elmontjs, post:3, topic:13679, full:true, full:true”] ..są , są[/quote]

Musze przyznac nie spotkalem sie z takimi :smiley:

[quote=“dawidgta, post:4, topic:13679, full:true, full:true”]
Musze przyznac nie spotkalem sie z takimi
[/quote] pierwszy z brzegu producent : <LINK_TEXT text=“https://www.kontakt-simon.com.pl/pl/Kat … 280/#frame”>https://www.kontakt-simon.com.pl/pl/Katalog/951/280/#frame</LINK_TEXT>

Są nawet podwójne krzyżowe :slight_smile:

[quote=“luka2nd, post:6, topic:13679, full:true, full:true”]
Są nawet podwójne krzyżowe
[/quote]
Podwojne wiem ze sa :slight_smile: bo stosuje ale mi chodzilo a dwubiegunowy schodowy co rozlancza faze I neutralny :smiley:

Nie kombinujcie !
Łączników schodowych podwójnych nie ma, bo nie przerywa się “N”.
Jeżeli ktoś chce włączać/wyłączać dwa obwody łącznikami schodowymi musi zastosować dwa wyłączniki schodowe.
Wystarczy spojrzeć do PN i przekonać się, że takich oznaczeń i łączników nie ma.
Przyznaję, że łączniki podwójne schodowe przydałyby się (dwa klawisze w jednym elemencie). Ograniczyłoby to ilość puszek w ścianach dla ich montażu, a umożliwiłoby włączanie/wyłączanie dwóch obwodów z jednego elementu montażowego.

Z regulaminu forum
Nie wolno:
Rozpowszechniać informacji nieprawdziwych lub mogących wprowadzić w błąd.

Jeżeli czegoś nie znasz nie możesz twierdzić że nie ma.
moderator STANCA

[quote=“andre71, post:8, topic:13679, full:true, full:true”]
Nie kombinujcie !

Łączników schodowych podwójnych nie ma, bo nie przerywa się “N”.

Jeżeli ktoś chce włączać/wyłączać dwa obwody łącznikami schodowymi musi zastosować dwa wyłączniki schodowe.

Wystarczy spojrzeć do PN i przekonać się, że takich oznaczeń i łączników nie ma.
[/quote]
Kolego andre71 po pierwsze nie myl podwójnego z dwubiegunowym bo to całkiem inne terminy a jesli chodzi o właczniki schodowe podwójne to są nie ma potrzeby stosować dwoch pojedynczych i tak sam są podwójne krzyżowe wiec niech kolega nie piszę czegoś czego nie wie.