Łącznik schodowy + dwa czujniki ruchu

Witam,

Układu łącznik schodowy - krzyżowy - schodowy. Jak do tego układu podłączyć dwa czujniki ruchu tak z żebym mógł z wyłączyć światło na stałe, światło za pomocą czujnika, całkowicie wyłączone ?

Witam proszę jaśniej opisać. Czy to ma być tak że wyłaczniki zmienno-krzyżowe + czujniki ruchu i teraz jak to ma dzialac w praktyce ?

W garażu mam 3 łączniki światła. Przy bramie garażowej, drzwi od wiatrołapu , drzwi do kotłowni. Przy każdym z tych miejsc będzie łącznik światła, schodowy - krzyżowy - schodowy.

Chcę włączać światło ręcznie , wyłączać światło ręcznie, światło sterowane przez czujnik ruchu . 3 Opcje.

Wiem jak wykonać układ schodowy - krzyżowym - schodowy. Jak podłączyć układ aby móc nim sterować w wyżej opisany sposób ?

Czegos nie kumam. Po co czujnik ruchu skoro są właczniki zmienne i krzyżowe. Kolego narusuj rzut garazu i wiatrołapu i pokaz ze np. lampa nr 1 ( narusuj ja) ma sie właczac z 3-ch miejsc i narysuj LOKALIZACJE WYŁACZNIKÓW a gdzie maja byc czujniki i po co i co maja włączyć ? Jak dla mnie zbyt zawiłe tłumaczenie .

Kolego zawiłe to co napisałeś . Ale jeśli dobrze to ogarniam to zasilanie oświetlenia załączonego wylacznikami zrób przez przekaźnik i jak czujnik ruchu wyczuje ruch to pominie sterowanie wyłącznikami schodowymi i zasili oświetlenie na tak długo jak będzie ruch lub jak długo będzie ustawiony czas na czujniku ruchu

Na czerwono łączniki światła, na żółto świetlówki + będą jeszcze dwa czujniki ruchu.

Myślałem przed całym układem dać zwykły łącznik podwójny który włączałby fazę albo na lampy albo na czujniki lub całkowicie wyłączał zasilanie ?

Domyślam się, że chcesz taki układ, bo jak wjedziesz samochodem to oświetlenie samo się odpali.
Dodatkowo chcesz wiedzieć czy układ jest włączony z czujki ruchu czy włącznika i samemu go zgasić lub włączyć na stałe.
Ja zrobiłem to na dwóch przekaźnikach, lampce sygnalizacyjnej, kondensator przeciwzakłóceniowy (już nie pamiętam czy czasem nie użyłem ich kilku) i czujce.

Jeśli zastosujesz zwykłe świetlówki na czujce ruchu to będziesz je musiał często wymieniać, bo od ciągłego włączania na krótko będą padać.

Rozumiem że podwójny łącznik przed pierwszym łącznikiem schodowym się nie sprawdzi? Chciałem podać na niego fazę która rozdzielę na czujnik ruchu lub świetlówki led.

Sprawdzi się. W moim przypadku musiałem prowadzić przewód z zasilaniem 230V na sufit, bo przekaźniki mi głupiały, jak chciałem wykorzystać jeden przewód do włączenia lamp i zasilania przekaźników.

Jakiego typu czujników ruchu używasz? Czy prawda jest że niezdrowe dla człowieka są czujniki typu PIR? Przenikanie mikrofal przez ściany.

Zwykł czujnik ruchu natynkowy z kanluxa. Tylko ja potrzebowałem, żeby czujnik złapał otwarcie bramy.

Przenikanie mikrofal przez ściany? A wifi w domu, bluethoot i inne nie wiadomo jakie promieniowania. Ja bym się tym nie przejmował, bo dzisiaj wszystko promieniuje.