Projektuje własnie na prace dyplomową budynek typu hotelowego.
Mam problem jak na schemacie strukturalnym umieścić łącznik hotelowy.
Chciałbym aby w każdym pokoju zasilanie załączało się po włożeniu karty (oprócz lodówki - tutaj zasilanie chciałbym aby było osobno).
Jak w ogóle ująć to na schemacie czy ktoś spotkał sie już z czyms podobnym. Mam nadzieje ze wyraziłem się odpowiednio
aha i czy schemat jest dobrze zrobiony? Proszę o uwagi.
Pozdrawiam
Ja widzę podstawowy błąd - lodówka z metalową obudową nie jest chroniona przez RCB. Trochę też nie czuję potrzeby zastosowania 3 faz w każdym pokoju. Nawet jeśli nie będzie centralnej klimatyzacji to pojedynczy split jest raczej jednofazowy.
Dobrze dodam RCD.
No pokoj za duzy nie jest wiec moze i racja z klimatyzacja jednofazowa na pokoj. Zaraz poszukam jakiej mocy moze byc taki split.
ale jak rozwiązać ten łącznik hotelowy??
“Przekrój przewodów nie instalacji elektrycznej nie powinien przekraczać 2,5mm2”
rozumiem ze to że piszesz ze zależy od obc. nawiązujesz do tego zdania.
To rozwiązanie rozumiem przez przejście przez łącznik kabla zasilającego w sumie może i 2,5mm2 by starczyło.
Rozumiem ten łacznik po przez wejscie zasilaniem na różnicówkę (1 przewod na lodówke) potem 2 przewodem idziemy na łącznik i złącznika na wyłączniki nadprądowe ??
Chyba jasnym jest, że jeżeli obciążenie będzie oscylowało w granicach 16-20A to należy dopomóc sobie stycznikiem.
Chociaż moim zdaniem stycznik i tak jest bardzo dobrym rozwiązaniem niezależnie od obciążenia.
Ewentualne prądy zwarcia nie uszkodzą urządzenia.
Klimatyzator centralny ma zasilanie z jednostki centralnej. Indywidualny IMHO powinien być zasilany w sposób umożliwiający odcięcie zasilania przez obsługę / recepcję.
Fakt - Klimatyzator załączany z recepcji spowodowałby większy komfort gościom hotelu ponieważ od czas odejścia od recepcji do pokoju - następowało by chłodzenie (grzanie) pokoju - a tak jak ja narazie myslalem to po włożeniu karty rozpoczyna swoje działania czyli daje to mniejszy komfort bo goście podczas ciepłego dnia mogą wejść w nagrzany pokój.
Ja jednak jestem za opcja uruchamiania klimatyzatora przez kartę. Na korytarzu będą znajdowały się klimatyzatory gdzie temperaturę będziemy ustawiać w recepcji (narazie nad tym pracuje)
Bardziej chodziło mi o możliwość zarządzania klimatyzacją. Praktycznie każdy hotel ma to jako usługę dodatkową tzn. jest możliwość wykupienie pobytu z klimą lub bez, czyli obsługa a najlepiej recepcja powinna mieć możliwość zablokowania urządzenia. Natomiast wyłączanie na czas wyjścia gości na plażę lub obiad to proszenie się o kłopoty czyli pretensje 'klimatyzacja mi nie działa". Ja bym dodał drugi przekaźnik / stycznik dla klimatyzatora indywidualnego (tory prądowe z wyjścia RCB). A to czy jego cewkę spiąć z wyjściem wyłącznika na kartę czy z linią sterującą z recepcji można by jeszcze uściślić. A czy recepcja nie chce sygnału zwrotnego włożenia karty do lampek “zajętości” pokoju ? Spotkałem się z takim rozwiązaniem.
Podam przykład kilku realizacji z wyłącznikiem hotelowym.
Gość po włożeniu karty, uruchamia wszystkie obwody w pokoju oprócz obwodu do lodówki i TV. Lodówka wadomo musi chłodzić cały czas swoją zawartość a w TV jest cały czas nadawany program informacyjno-obsługowy hotelu (jeśli takowy jest).
Do klimatyzatora dochodzi czynnik grzewczy i chłodzący albo tylko chłodzący (woda lodowa z centralnego lub kilku agregatów). Najprostrzym rozwiązaniem jest wydawanie gościowi po zameldowaniu pilota do klimatyzatora, tak jak czasem wydaje się pilota do TV. Jeśli jest opcja pokojów wyposażonych w klimę do korzystania z niej lub bez niej.
Sterowanie centralne klimatyzacją w pokojach jest z punktu widzenia okablowania bardzo proste a załatwiane specjalistycznym oprogramowaniem dedykowanym usługom hotelowym. Producenci klimatyzatorów i np. głowic do grzejników sprzedają oprogramowanie, pozwalające na ich zdalny monitoring lub sterowanie. Należałoby doprecyzować zastosowane typy klimatyzatorów i spradzić, czy producent umożliwia taki sposób sterowań lub monitoringu.
Są też aplikacje współpracujące z różnymi urządzeniami ale jak to zazwyczaj bywa, wszystko okupione jest kosztami. Oprogramowanie takie dodam, że do tanich nie należy i niewielu inwestorów potrafi te ceny wytrzymać pod koniec inwestycji.
Pozdrawiam świątecznie
Adam
Witam wszystkich
Ja widzę tu jeszcze jeden bardzo poważny błąd .
Nie jest określone na schemacie gdzie szyna N obwodów powrotnych z pokoi hotelowych jest przyłączona; do szyny N po F101, czy do szyny N po różnicówkach . Ma to bardzo ważne konsekwencje przy pracy ukłądu. Proszę sprawdzić obwód prądowy przy każdym z tych przypadków i jak się będzie zachowywał RCD. Z tego samego powodu nie można łączyć wyjść N różnicówek .
Jerzy
Dziękuje kolegą za pomoc i sugestie starałem się do nich podporządkować i poprawiłem schemat chciałbym sie dowiedzieć czy już jest odpowiedni??
Jeszcze muszę podpytać jak rozwiązać sterowanie by oprócz załączania zasilania z karty było tez załączanie zasilanie z recepcji.
Nadal uważam że klimatyzator nie powinien być wyłączany. Można na niego posłać sygnał “nie ma nikogo” stykiem stycznika żeby obniżyć komfort (niektóre klimy mają wejścia sygnałowe), ale nie wyłączać.
Różnicówka FF10 może długo nie wytrzymać, powinna być 40A.
Obwody 3, 4 i 5 zacisk N powinny brać z szyny 1N za różnicówką!!!
Po co to trójfazowe zasilanie, nie bardzo rozumiem.
I jeszcze jedno, moce. Na obwód pokoju i łazienki po 1kW to aż nadto i lodówka też trochę jakby “duża”.