Łączenie alu z miedzią

Witam !
Pisze do Państwa o pewną poradę. Mam w przedpokoju wiszącą lampę jest ona na przewodach aluminiowych, chcemy ja usunąć i zrobić 3 ledy w suficie 230 V na kablu miedzianym. Fachowiec mówi żeby uniknąć większego kucia może podłączyć w puszce aluminium z miedzią za pomocą złączki Wago.
Mam pytanie do Was, czy to jest prawidłowy montaż ?

Pozdrawiam

Tak , można tak zrobić.

Poważnie? , jesli by chodzilo o gniazdka to bym sie nie zgodzil , myslalem ze takie rozwiazanie spotka sie z krytyką:) , pozdrawiam

A gdzie widzisz w tym połączeniu problem w WAGO czy w ALU ? bo faktycznie połączenie ALU z MIEDZIĄ jest ryzykowne ze względu na potencjalną korozję - przynajmniej w przypadku instalacji CO CWU gdzie mamy elektrolit w postaci wody. W twoim przypadku nie ma bezpośredniego styku między miedzią a alu - jest przez złączkę wago - czyli stal to chyba powinno osłabić korozję do tego stopnia że można to zaniedbać

[quote=“lorqq, post:3, topic:13530, full:true, full:true”]
myslalem ze takie rozwiazanie spotka sie z krytyką:)
[/quote] Dlaczego?

Jeżeli chcesz to możesz wymienić starą , aluminiową instalacje na miedzianą - będzie najlepiej :wink:, ale jeżeli masz co masz i połączenie zrobi wykwalifikowany fachowiec to w czym problem ?

Jest jeszcze dedykowana pasta do przewodów aluminiowych zapinanych w złączkach W… -

(link reklamowy wykasowany STANCA)

“(link reklamowy wykasowany STANCA)”

Najważniejsze informacje z usuniętego linku:

1. “Przy podłączaniu aluminiowych przewodów jednodrutowych do złączek W… z zaciskiem sprężynowym należy zastosować pastę stykową … .”

2. Pasta stykowa … :

• likwiduje automatycznie warstwę tlenków w momencie zakleszczenia przewodu
  • zapobiega ponownemu utlenieniu miejsca styku
  • zapobiega korozji elektrolitycznej pomiędzy przewodami aluminiowymi i miedzianymi (w obrębie jednej złączki)
  • zapewnia długotrwałą ochronę antykorozyjną

Takie połącznia ALu z Cu przez wago:
-Jak będzie się alu odkształcało w Wago (czyli czy sprężynka “utnie” przewód w środku złączki, jak to jest w kostkac skręcanych)?
-Jeżeli jest brak pasty jak długo “utrzyma” kostka wago (pomieszczenie suche), zanim tlenki zrobią swoje?
W/w pytania dla osób, dla których jest to codzienność i mają jakiś ogląd na w/w temat (doświadczenia kilkuletnie).

A tak pd siebie. W przypadku łączenia alu z cu chyba nie ma możliwości by to połączenie było dobre, ZAWSZE wejdzie utlenianie i nie ma tak, że będzie dobre. ZAWSZE (po oczywiście pewnym czasie) będzie się grzało, iskrzyło a potem ładnie dymiło…

[quote=“patryk_b82, post:8, topic:13530, full:true, full:true”]
Jak będzie się alu odkształcało w Wago (czyli czy sprężynka “utnie” przewód w środku złączki
[/quote] nie utnie, zapewni dobry styk czego nie zapewni połączenie śrubowe
jak długo “utrzyma” kostka wago
[/quote] długo
W przypadku łączenia alu z cu chyba nie ma możliwości by to połączenie było dobre
[/quote] w złączce nie ma bezpośredniego styku alu z cu

ciekawostka: spotkałem się, że “ucieła” kostka przewód alu
spotkałem się z opinią o parowaniu(chyba tak się to nazywa) alu i jeżeli się nie “zaciapie” złączki wago specjalną pastą to po pewnym czasie też się pojawi słabszy “styk”…
Miał ktoś podobne przypadki ?