Zastanawiam się czy można połączyć 3 fazy i 0 równolegle z 2 oddzielnych liczników (z 1 linii)? Fazy są te same tylko przechodzą przez 2 oddzielne liczniki. Potrzebuję takiego połączenia chwilowo dla zwiększenia mocy (za około miesiąc zmieniam zabezpieczenie na większe). Czy nie wpłynie to na działanie liczników, lub nie uszkodzi ich? Bez takiego zwiększenia nie jestem w stanie uruchomić spawarki bo ma zadużą moc.
Liczniki nie ulegną uszkodzeniu, jednak na zsumowanie się możliwości prądowych obu punktów zasilania nie można specjalnie liczyć. Rozpływ prądów jest odwrotnie proporcjonalny do impedancji źródła - trzeba byłoby je wyrównać.
Nie do końca rozumiem, prąd jest pobierany z jednego źródła tylko że rozłączony na 2 liczniki. A ja chcę połączyć 2 źródła za licznikami. Myślałem że zabezpieczenie wzrośnie 2x w takim wypadku. Jeśli nie to myślę że uda mi się uruchomić to spawarkę? Zabezpieczenie 25A wyłącza około 1 na 3 włączenia co jest bardzo uciążliwe bo to jest półautomat i każdy nowy spaw to nowe włączenie transformatora.
Witam
Rozumujesz poprawnie,tylko ze Twoim zabezpieczeniem będzie wtedy zabezpieczenie przed licznikami.
Pozdrawiam
To znaczy że płynący prąd rozłoży się na 2 zabezpieczenia (2x25A - takie mam przed tymi 2 licznikami)?
Moze nie tak do końca,ale mniej więcej tak to będzie wyglądało.
Witam!
Proponuję zapoznać się z identycznym tematem http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=10468&st=0&sk=t&sd=a i później udzielać rad i może wyciągać wnioski.
Witam
Przeanalizowałem podany temat juz wczesniej,i podtrzymuje to co napisałem.
Witam!
Być może i tamten temat przeczytałeś.
Ale czy przeanalizowaeś ten?
Czy zwrócieś uwagę na to, dlaczego autor nic nie wspomina o zadziałaniu zabezpieczeń obwodu gniazda do którego przyłączył spawarkę?
Nie wspomina ponieważ je “wzmocnił” lub pominął.
Nic nie wiesz o przekroju tego obwodu i nic nie wiesz o obciążalności gniazda.
Nie wiesz w jaki sposób zostaną wykonane mostki pomiędzy zabezpieczeniami.
Nie wiesz czy pytający potrafi rozpoznać poszczególne fazy i nie wiesz nawet jak do tego podejdzie.
Dla niego liczy się tylko rada, która pozwoli mu bez nakładów wykonac pracę.
Dla Ciebie liczy się tylko pozowanie na … bez względu na możliwe następstwa.
A dział jest dla nieelektryków.
Więc jesli uważasz, że tak można to jedź na miejsce, pomóż człowiekowi i ponieś ewentualne konsekwencje swej analizy.
Moim zdaniem z gruntu złej.
Obwód spawarki jest zabezpieczony topikami 20A. Czasami paliło 1 topik i wyrzucało głowne przedlicznikowe 25A. Obciążenie jest niewielkie podczas pracy (mniej niż 16A na fazę) tylko przy rozruchu skacze to około 25A. Czyli całe obciążenie może przejąć jedna linia w razie jakby odłączyło jedną. Długość kabli i jakość połączeń chyba nie grają tutaj znaczącej roli skoro obciążenie będzie mniejsze niż maksymalne dopuszczalne dla 1 linii?
A poszczególne fazy rozpoznam probowka
(taką z 2 sondami)
Proponuję poszukać i poczytać pod hasłami:
układ miękkiego startu
łagodny start spawarki
soft start transformatora
welding transformer soft start
(i podobnych)
Były też omawiane na ISE, f.SEP, Elektrodzie.
Stosuje się je do transformatorów (a transformator spawalniczy to też transformator !), silników, żarówek (te ostatnie nie zawsze można zastosować gdzie indziej). Może być nie tylko w urządzeniach jednofazowych. Może być rozwiązany na wiele sposobów, drogich (np. http://www.tradeindia.com/fp314963/1-3-Phase-Transformer-Soft-Start-Relay.html albo Smooth shifting - EMEKO - Ingenieurbüro M. Konstanzer ) i tanich (może być nawet zrobiony samodzielnie za 10…100zł ale trzeba wiedzieć co się robi i mieć trochę lepszy sprzęt pomiarowy niż “próbnik”…).
Dotychczasowy kierunek dyskusji przypomina (pomijając kwestię całkowitego lekceważenia bezpieczeństwa) propozycje zwiększania przekroju trakcji i liczby pantografów bo bezpieczniki nie wytrzymują prądu rozruchu tramwaju / elektrowozu / trolejbusu “bezpośrednio z wyłącznika”…
Krzysztofie,ja nie mówie jak to wykonac,poniewaz nie znam sytuacji,stwierdzam tylko ze taka mozliwosc istnieje. Sposób wykonania tego typu pracy nalezy powierzyc osobie kompetentnej,która na miejscu oceni sytuacje. Kolega bartkam pomimo tego ze nie jest elektrykiem potrafi logicznie myslec,a to juz bardzo duzo znaczy.
Pozdrawiam
Witam!
Ponieważ autor tematu powtórzył temat na innym forum przedstawię bardzo sensowną odpowiedź udzieloną przez jednego z kolegów.
Witam
Cytat kolegi bartkam:Cytat:
Czy nie wpłynie to na działanie liczników, lub nie uszkodzi ich?Nie wpłynie, ponieważ żaden ZE nie wykona takiego podłączenia, dwa liczniki kWh dla jednego odbiorcy do tych samych odbiorników.
Cytat:
Potrzebuję takiego połączenia chwilowo dla zwiększenia mocy (za około miesiąc zmieniam zabezpieczenie na większe).
I należy poczekać ten jeden miesiąc na zwiększenie mocy.
Celowo nie piszę o technicznej stronie takiego bezsensownego rozwiązania, które kolega sobie wymyślił bo to jest poniżej krytyki. Praca równoległa kabli polega zupełnie na czymś innym i należy to wykonać umiejętnie, zgodnie ze sztuką i wiedzą techniczną.
I tego należy się trzymać a nie domniemywać o rozsądzności pytającego.
Kolego Krzysiu,to ze ktos na jakims forum głupote napisał,to jego problem,ale ze Ty to za nim powtarzasz,tego juz nie rozumiem. Jestes przeciez doswiadczonym elektrykiem,i wiesz doskonale ze mozna to wykonac prowizorycznie dla potrzeb własnych. Napisałes ze nie mozna,tylko dlatago ze ja napisałem ze mozna. Czy mam racje?
Witam!
Napisałem, że nie powinno tak się robić ponieważ Ty napisałeś głupotę.
By się o tym przekonać, proponuję Ci byś zwrócił się z tym problemem oficjalną drogą (przedstawiając swoją propozycję rozwiązania) do ZE i podzielił się z nami odpowiedzią.
Ja wiem jak będzie ona brzmiała.
A ty?
kkas12: oni sie tam w ZE na prowizorkach nie znają! ![]()
Nie wszystko trzeba załatwiac oficjalną drogą. Oficjalnie napewno by sie nie zgodzili,poniewaz nie jest to normalny układ do pracy ciągłej,ale trzeba sobie radzic,i nie mów ,ze gdybys potrzebował zwiększyc moc dla własnego celu mając opisaną tu sytuacje,to wystąpił bys do ZE o Warunki Przyłączenia,i czekał co najmniej dwa tygodnie na decyzje, a potem miesiąc na realizacje. Poza tym uswiadom tego Kolege którego post przytoczyłes z innego forum,ze Energetyka zamontuje nie tylko dwa,a nawet trzy,lub więcej liczników na jednego odbiorcę.
Witam!
…uswiadom tego Kolege którego post przytoczyłes z innego forum,ze Energetyka zamontuje nie tylko dwa,a nawet trzy,lub więcej liczników na jednego odbiorcę.
Zapewniam Cię, że autor przytoczonej wypowiedzi nie wymaga tego co nazywasz uświadomieniem.
Zresztą sam możesz to zrobić logując się na forum SEP.
To, że jeden odbiorca może “posiadać” kilka liczników nie jest jednoznaczne z tym, że jedna instalacja czy odbiornik odbiornik będzie poprzedzony dwoma licznikami.
Chyba, że nie widzisz różnicy.
Róznice widze. Napisałem ze nie jest to sytuacja normalna,i dopuszczalna długotrwale,ale nie widze przeszkód by skorzystac z takiej mozliwosci gdy istnieje uzasadniona ku temu potrzeba. Na forum SEP loguje sie raczej rzadko,ale sprawdze zaraz cóz to za autorytet napisał to co przytoczyłes.
Pozdrawiam Zbyszek
Witam ![]()
Najogólniej rzecz ujmując to że coś będzie działało nie znaczy, że będzie to rozwiązanie:
1.poprawne
2.bezpieczne
Nie wchodząc w szczegóły i mając na uwadze tok dyskusji wg mnie doradzanie Koledze pośrednie czy też bezpośrednie, że tak można jest dla mnie poniżej krytyki i nie przystoi szanującemu się elektrykowi. Oczywiście moje zdanie pozostanie moim zdaniem i nie wszyscy muszą się z nim zgadzać.
Takie dyskusje mogą prowadzić profesorowie na politechnice gdyż wiedzą o czym rozmawiają i widzą dużo dalej konsekwencje jakie takie rozwiązanie może wywołać. Z takich dyskusji niekiedy powstają innowacyjne rozwiązania.
Niestety w dziale „nie jestem elektrykiem proszę o poradę” nie spodziewam się aby dało się wymyśleć coś innowacyjnego, a jedynie niebezpieczną głupotę techniczną, bez względu na to czy by działała czy też nie.