Który zestwa kupić mierników MIE-500 i MIC-3 czy MPI-508 ??

Witam. Szykuję się do zakupu mierników. Firmę już wybrałem SONEL , ale nie wiem który wybrać miernik czy lepiej taki zestaw http://www.allegro.pl za 2360 netto czy jeden miernik http://www.sonel.pl/catalog/products/548 za 2950zł netto. Chciałbym od was usłyszeć opinie bo nie chcę potem żałować błędnego zakupu ( jest kilka złoty różnicy ) lub może zaproponujecie inny lepszy zestaw z mierników firmy SONEL. Pozdrawiam

Witam
“Użytkuję”-wykonuję pomiary na przyrządach Sonel od wersji zintegrowanych"kombajn"- MPI-511,MRU-200/nie kombajn/,luksomierz LPX-1.Do poprzednio wymienionych używam/posługuję się programami Sonel-3, Sonel-4, Foton.W poprzednich wątkach na ise.pl temat był wielokrotnie poruszany-> warto spojrzeć-polecam.
Sonel zaprzestał produkcji MPI-511- wprowadzając MPI-508 i równocześnie MRU-200. Porównaj Kolego każdy przyrząd. Z mojego doświadczenia wynika, że na tzw.początek przyjrzałbym się MPI-520.Może być uciążliwością niemożność wykonania pomiarów instalacji odgromowej z pomocą cęgów- ale i tak jest to przyrząd "na wstępie"do pomiarów b.dobry.W okresie użytkowania przyrządów miałem tylko jedną “awarię”/MPI-511/–podświetlanie wyświetlacza przestało działać.Jednakże Sonel usunął tą małą niedogodność podczas obowiązkowej kalibracji- za darmo/w ramach gwarancji.
Reasumując: na początek proponuję zakup MPI-520 + program do sporządzania protokołów PE4. Posługując się tym zestawem na pewno koledze nikt nic nie zarzuci /poziom pomiarów,wzory protokołów zgodne z UE/.
pozdrawiam

Witam.

?

Poziom pomiarów to nic innego tylko … pomiarowiec.

Jakie to są protokoły zgodne z UE czymś się różnią ?

Pisząc o przyrządach pomiarowych miałem na myśli zakresy pomiarowe tychże np. pomiar rezystancji izolacji - zakres do 3 G , np. pomiary instalacji z wył.RCD/pętli zwarcia/ bez ich wyzwalania itd…
W przypadku protokołów dla zaczynającego pracę pomiarowca udogodnieniem jest to że program Sonela automatycznie drukuje wykaz norm / zawsze można dodać do wykazu nowsze/.Można łączyć protokoły różnych prób i pomiarów.
Wielokrotnie obiekty w których poprzednio wykonałem pomiary były kontrolowane przez np.Inspekcję Pracy lub Sanepid / Sanepid- kontr oświetlenia/.Kontrolerzy stwierdzali,że są zgodne / wzory / z obowiązującymi w UE. Dlaczego coś jest zgodne bądż nie, nie interesowało mnie. Może gdy znajdę trochę czasu poświęcę go na sprawdzenie i porównanie wzorów protokołów.
Oczywiście zgadzam się z kol.elpapiotr, że poziom-to pomiarowiec jednak odpowiedniej klasy przyrząd również świadczy o osobie która wykonuje pomiary.

Wtam!
Instytucje wymienione przez kol.elektromaxa sa min.organami kontrolujacymi w Naszym kraju czyli PL i powoływanie sie przez nie na przepisy UE jest nadgorliwością.
Pozdrawiam z/w PL CK

kiedyś używałem MPI 508 - fajny sprzęt
dziś rzadko wykonuję pomiary i mam KEW 6010 jeżeli nie mierzy się dużo to rozsądna propozycja z niewygórowaną cenę.

jestem zwolennikiem “kombajnów” - bo są odpowiednie dla mojej roboty nie muszę dużo dzwigać a KEW jest faktycznie niewielki i praktyczny pod tym względem.

każda praca ma swoje “+” i “-” trzeba się zastanowić do czego ma to służyć

Sam musisz wybrać urządzenie dla siebie odpowiednie.
Twoje pytanie to trochę jak " kupić ciężarówkę czy 2 busy"

Polecam MPI-508 i MIC-2500

Witam
Ostatnio wysłałem do firmy Sonel trzy mierniki do przeglądu i kalibracji.
Wróciły do mnie po dwóch miesiącach.
Nie wiem ile się w firmie Sonel zmieniło ale już nigdy nic tam nie kupię.
Jeśli klient jest ważny tylko wtedy, kiedy kupuje nowe przyrządy a kiedy przychodzi czas na serwis to już nie, to dla mnie taka firma nie jest wiarygodna.
Radzę się zastanowić przed zakupem, tym bardziej, że jest na rynku tego asortymentu sporo.
Nie chce na forum mówić o szczegółach, żeby ktoś nie pomyślał, że jestem dla Sonela konkurencją, dla zainteresowanych więcej info na maila.
Pozdrawiam
Adam