Witam wszystkich!
Mam pytanie: jakie trzeba spełniać warunki aby starać się o uprawnienia elektryczne do 15kV.
Z tego co mi wiadomo chociaż oczywiście mogę się mylić niema jakiegoś ograniczenia w związku z uprawnieniami SEP wzgl. zawodu. Sam oczywiście z zawodu jestem elektromonterem więc niemam powodu się oto martwić. A uprawnienia teraz z tego co mi wiadomo są wydane bez ograniczeń czasowych czyli do końca życia. W razie jakichś wątpliwości proponuję zgłosić sie do oddziału SEP-u tam wszystkiego się dowiesz
Pozdrawiam
Rzeczywiście do dnia dzisiejszego uprawnienia są wydawane bezterminowo, choc pewnie wkrótce to sie zmieni. Co do poziomu napięcia tj. 15 kV to obecnie przepisy rozgraniczają uprawnienia do 1 kV i powyżej 1 kV. Większość komisji egzaminacyjnych “ogranicza” jednak poziom napięcia do jakiego wydawane są uprawnienia na zasadzie " wystarczy panu do 15 kV bo na 110 i tak nie będzie pan pracował". O ile wiem takie postępowanie nie jest do końca zgodne z przepisami, choć trudno odmówić mu logiki. Sam mam uparwnienia bez ograniczenia napięcia, ale wynika to z zakresu mojej pracy (eksploatacja linii WN i NN), tak więc teoretycznie moge pracować też na linii 750 kV, choć ta niestety w Polsce nie jest eksploatowana.
Witam
Komisje wydają obecnie zaświadczenia do 20 kV.
Dawna wartość napięcia 15 kV w sieci - obecnie ma wartość conajmniej 16 kV i wiecej.
Witam
a to ciekawe co Kolega pisze. Według mnie będzie to 15kV. Napięcia są znormalizowane i nie ma tam wartości 16kV, przynajmniej ja o takiej wartości nic nie wiem, ale zawsze się mogę mylić. Według rozumowania Kolegi jak mam sieć SN o napięciu znamionowym 15kV i będzie napięcie 15,75kV to co osoba z uprawnieniami do 15kV nie może tam pracować? Według mnie jak najbardziej może, ale może się mylę więc chętnie wysłucham Kolegów mądrzejszych ode mnie.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Zgadzam się z wypowiedzią Kolegi Piotra, że ograniczenia zakresu napięć podaje się wg znormalizowanych zakresów.
Gdyby było tak, jak pisze Kolega Czesław np. 16 kV, to setki albo tysiące osób (w tym ja) mielibyśmy nieważne zaświadczenia kwalifikacyjne w których jest ograniczenie do 15 kV.
Myślę, że jest to nadgorliwość tych komisji, co wg mnie nie zaszkodzi. Czy to jest zgodne z logiką interpretacji przepisów, to nie wiem.
Witam wszystkich Kolegów.
O ile się orientuję, to uprawnienia (przynajmniej formalnie) mogą być wydawane do 1 kV i powyżej 1 kV (bez ograniczenia poziomu napięcia). To ograniczenie np. do 20 kV to już, jak pisałem wcześniej “robota” komisji . Widziałem uprawnienia z ograniczeniem typu “sieci, urządzenia i instalacje o napięciu znamionowym powyżej 1 kV w zkresie SN”. Co to wg Kolegów oznacza? Wiem, że są w jeszcze w Polsce, w różnych regionach, stosowane napięcia 30 kV, 40 kV a nawet 60 kV i to wszystko są napięcia SN. Jak więc traktować takie uprawnienia?
Witam wszystkich kolegów
Mnie również zainteresowało, czym kierowała się komisja egzaminacyjna wydając zaświadczenie do 20 kV, a nie 15kV. Odpowiedż była prosta : w/g dokunetu przejętego przez Radę Ministrów " Strategia rozwoju Polskiej elektroenergetyki do 2020r. - docelowym napięciem ma być 20kV. Skoro zaświadczenia wydawane są bezterminowo to należy to już ująć w dotychczasowych wydawanych zaświadczeniach.
Witam ![]()
Pamiętam czasy jak były w eksploatacji takie fajne aparaty do sprawdzania kabli SN, co się nazywało ABK.
Ciekawe, jak można obsługiwać taki aparat z papierami ograniczającymi zakres napięć do 15 lub 20kV.
Słyszałem, że niektórzy elektrycy mieli specjalnie ten zakres wyciągnięty do 40kV.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Zgodnie z Rozp. MGPiPS (Dz. U. Nr 89, poz. 828) w załączniku 1 jest podział na:
Grupa 1.(…)
2) urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV;
3) urządzenia, instalacje i sieci o napięciu znamionowym powyżej 1 kV; (…)
Jeśli chodzi o < 1kV, to chyba jest jasne, że tego nie ma jak podzielić. Natomiast > 1kV, to jasną sprawą jest, że inne wiadomości musi posiadać osoba egzaminowana dla 15kV a inne dla 110kV. Egzaminowany wypełnia druk w którym pisze w jakim zakresie chce być egzaminowany i w zależności od tego otrzyma odpowiednie pytania. Ja mam do 15kV takie napięcie mi wystarczy. Mógłbym się również starać o 110kV ale po co, gdy mi to nie potrzebne. To samo dotyczy innych zakresów urządzeń.
Moim zdaniem, wyjaśnienie to jest bardzo rzeczowe i logiczne. Ja chyba 2020 r. nie doczekam, ale inni Koledzy, którzy mają uprawnienia do 15kV będą musieli zdawać ponownie jeżeli nie powstanie odpowiednie rozporządzenie.
Witam Kolegów.
Kolego KSKRAK-Krystyn napisał Kolega odnośnie uprawnień > 1 kV
“Egzaminowany wypełnia druk w którym pisze w jakim zakresie chce być egzaminowany i w zależności od tego otrzyma odpowiednie pytania.”
Czy Kolega widział wniosek, który byłby tak wypisany i jak później wygląda sam druk uprawnień?
Pytam, ponieważ wiem, że niektóre komisje nie pozwalają na dopisywanie w uprawnieniach niczego poza to co przewiduje wzór z załacznika nr 1 Rozp. MGPiPS (Dz. U. Nr 89, poz. 828). Kiedyś w druku uprawnień wykreślano te punkty, których uprawnienia nie obejmowały, a teraz po prostu drukuje się jedynie te punkty, których uprawnienia dotyczą (nie ma żadnego skreślania ani dopisywania!)
I kolejne pytanie. Czy spotkali sie Koledzy z sytuacją, gdy Zakład Energetyczny stał na stanowisku, że gdy ktoś mający uprawnienia powyżej 1 kV, chcący pracować na niskim napięciu, musiał mieć jednocześnie uprawnienia do 1 kV?
Witam kolegów
Kolego gruhaa
Takie aparaty nie tylko były ale nadal są użytkowane, sam używam takiego do pomiarów kabli i rozdzielnic SN. Model ABK-45. Mam uprawnienia E i D do 20 kV, i jakoś nikt nigdy nie kwestionował mojego przygotowania do przeprowadzenia tego typu pomiarów. Taka sama sytuacja jest z badanie kabli napięciem 2,5 kV, kiedy kabel jest na napięcie znamionowe 1 kV. Czy osoba posiadająca uprawnienia do 1 kV może wykonac taki pomiar?
Odpowiem sobie sam: MOŻE.
Cytat z moich uprawnień “pkt. 3 sieci, urządzenia i instalacje o napięciu znamionowym wyższym niż 1 kV” z adnotacja “Ad. 3 do 20 kV”, oraz pkt. 10 “Aparatura kontrolno pomiarowa (…) urządzeń i instalacji wymienionych w pktach 1 - 9”.
Wynika z tego, że jeśli byłby przepis że kabel 12/20 kV bada się napieciem 110kV to masz do tego prawo bo tak stanowi punkt 10 uprawnień.
Zespół probierczy ABK-45 jest aparaturą pomiarową do badania urządzenia (np. kabla) o napięciu znamionowym 15, czy 20 kV, w związku z czym mogę go używac mając uprawnienia do 20 kV.
A tak a propos ogranicznenia napięcia okreslonego w uprawnieniach do 20 kV, cytuje członka komisji egzaminacyjnej “Na wiekszych napięciach i tak pan nie bedzie pracował”
Pozdrawiam
Yanc
Witam Kolegę " krzaczek " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Chyba tak gdyż od ok. 30 lat zdaję takie egzaminy. W wątku tym mówimy o świadectwach kwalifikacyjnych wystawianych przed lipcem 2003.
A obecnie wygląda to tak jak w załączonych plikach:
Wniosek_D_Gr1a.doc (36 KB)
Swiadectwo_D_Gr1.doc (34.5 KB)
Witam Kolegów
Kolego KSKRAK_Krystyn. Jak wygląda pusty formularz wniosku egzaminacyjnego i sam formularz uprawnień, doskonale wiem. Pytałem o taki wniosek, w którum Kolega widział ograniczenie napięcia do np 20 kV i odpowiadajace takiemu wnioskowi uprawnienia. Gdzie sam wnioskujący zaznacza, że chce mieć uprawnienia właśnie do 20 kV a nie 110 lub 220 kV?
Pozdrawiam
Witam Kolegę " krzaczek " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Otóż, dwa dni temu otrzymałem e-maliem scany świadectw kwalifikacyjnych “E” i “D” wystawionych przez SEP w lutym br.
Na obydwu świadectwach kwalifikacyjnych “E” i “D” w punkcie:
3. urządzenia, instalacje i sieci o napięciu znamionowym powyżej 1 kV;
jest dopisek “do 15 kV”.
Oraz w świadectwie kwalifikacyjnym “E” jest dodany zapis o treści:
Zakres uprawnień pomiarowych:
Pomiary w pełnym zakresie do 15 kV.
Znam kolegów, którzy niestety już od nas odeszli w przypadkach kontaktu z napięciem 15 kV.
Jak pierwszy raz ok. 30 lat temu, byłem w GPZ (główny punka zasilania) w Luboczy czy Wandzie w Krakowie, gdzie zasilanie wynosi 220 kV, to włosy mi na głowie wstawały gdy to widziałem oraz ze strachu gdy patrzyłem na rozłączanie napięcia przez wyłączenia pod obciążeniem prądowym.
Moja wiedza jest taka:
- do 1 kV = czuję się w miarę pewnie,
- do 15 kV = może coś tam wiem,
- powyżej 15 kV = jestem beznadziejny,
- powyżej 110 kV = jestem nikim,
- o wyższych napięciach sieci nie wspominam.
W związku z powyższym uważam, że świadectwo kwalifikacyjne powyżej 1 kV powinno określać przedział napięć z uwzględnieniem wiadomości egzaminowanego.
Witam!
-A gdyby teraz, Kolega Krystyn, odwiedził mnie w ZEDO, gdzie od ponad 30 lat pracuję przy obsłudze urządzeń najwyższych napięć w Energetyce (220 kV i 400 kV), to też włosy by się prostowały? ![]()
-Świadectwa kwalifikacyjne mają zastrzeżone wzory i nikt nie powinien w nich niczego zmieniać, a tym bardziej dopisywać.
-Samo posiadanie świadectwa kwalifikacyjnego, nie oznacza już, że mogę obsługiwać wszystkie urządzenia powyżej 1 kV. Przede wszystkim trzeba być zatrudnionym na konkretnym stanowisku, w konkretnym zakładzie pracy. Tam dopiero można być upoważnionym (lub nie), przez Kierownika Zakładu, do wykonywania pewnych prac czy czynności.
Witam Kolegę Edwarda (EDI) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Na ten temat nie będę się wypowiadał, gdyż uważam że osoby pracujące w różnych oddziałach SEP w Polsce mają większą wiedzę odemnie i wiedzą jak wydawać świadectwa kwalifikacyjne.
Dziś wróciłem z seminarium z Bielska Białej (ZJAD) gdzie m.in. temat ten był poruszany.
Kolego EDI, rozpatrujesz sprawy pod kontem pracownika jakiegoś zakładu energetycznego lub firmy EDI.
Kolego EDI, prześlij mi skan Twoich uprawnień. Obiecuję, że napiszę list otwarty do MGPiPS, do którego dołączę Twój skan świadectwa kwalifikacyjnego oraz skan świadectwa kwalifikacyjnego jednego z moich znajomych jak również skan moich uprawnień i zobaczony jaka będzie odpowiedź.
Z góry zakładam = Kolega EDI nie prześle mi tego skanu.
Ps.
Słowo “skan” end “scan” pozostawmy NC, tak jak to jest naszych normach.
Witam!
-Nie popieram tej formy załatwiania wielu spraw, bo to często szkodzi, a jedynie sławy przysparza autorowi takiego listu.
-To działanie pod publiczkę.
-I ma Kolega słuszną rację.
-Swoje sprawy załatwiam sam i odpowiednie uprawnienia, do wykonywanych robót posiadam.
Witam wszystkich Kolegów na forum
Kolego KSKRAK_Krystyn, chodziło mi właśnie o dopiski typu “do 15 kV” lub do “20 kV”. Bez przerwy wracam do tego tematu, ponieważ wiem, że są komisje, które POD ŻADNYM pozorem nie pozwalają na stosowanie takich dopisków! Jeśli w rozporządzeniu jest napisane “powyżej 1 kV” to tak ma być i koniec. To dziwne, ale takie systuacje się spotyka.
A swoją drogą, bardzo podoba mi sie przedstawione przez Kolegę stopniowanie wiedzy!:
"Moja wiedza jest taka:
- do 1 kV = czuję się w miarę pewnie,
- do 15 kV = może coś tam wiem,
- powyżej 15 kV = jestem beznadziejny,
- powyżej 110 kV = jestem nikim,
- o wyższych napięciach sieci nie wspominam."
Tylko jest jeden mały haczyk, przy pracach na urządzeniach do 1 kV jest znacznie więcej wypadków niż przy pracach na napięciu 15 kV i więcej. Niektórzy (nie mam tu na myśli Kolegi!) czują się po prostu zbyt pewnie przy 1 kV. Napięcie 15 kV i więcej budzą już same z siebie respekt i niejako wymuszają szacunek i ostrożność. Sam pracuję przy napięciach od 15 kV do 400 kV i wiem, jakie wrażenie (nawet na doświadczonych pracownikach) robi np ulot na urządzeniach 110 kV
Pozdrawiam
Witam
możliwe, alechyba nierealne:) otóż stara norma (nie wiem czy jeszcze aktualna, ale to Kolega Teodor pomoże) PN-88/E-02000 “Napięcia znamionowe sieci i urządzeń elektroenergetycznych” podaje wartości napięć: 1,3,6,19,15,20,110,220,400,750kV, więc może stąd się bierze to 20kV a nie 15kV?