Książki - pomiary

Witam kolegów na FORUM
(może nowy ciekawy temat?)

W dniu dzisiejszym mamy wiele książek, publikacji i artykułów na temat wykonywania pomiarów. Jedni piszą 2+2=4 a inni mówią że to jest za dokładnie lub nieprawda.
I kiedy ten wykonawca pomiarów dowie się prawdy kto ma racje.
Dlatego chciałem zadać pytanie, które wg mnie będzie również opinią wydanych książek w ww. temacie:

JAKIE PUBLIKACJE I JAKICH AUTORÓW DOTYCZĄCE POMIARÓW SĄ PRZEZ KOLEGÓW UWAŻANE JAKO DOBRE A KTÓRE ZA SŁABE I DLACZEGO.

Uważam iż koledzy z FORUM również mogą zająć stanowisko KRYTYKA. Dla mnie (i myąlę dla wielu osób) nie jest ważna opinia osób którzy krytykujš i mówią “Tak lub Nie” zależnie od sponsora. Uważam iż opinia kolegów na FORUM jest bardzo istotna.
Zakładając iż nikt nie chce kogoś reklamować lub odwrotnie, krytyka (pozytywna lub negatywna będzie bezstronna).
Niektórzy wiedzś iż kiedyś tam nasza firma wydała książkę na ten temat. I dlatego proszę w tym wątku pominąć opinię na ten temat gdyż nie chciał bym aby ktoś to uznał za reklamę.
A z resztą nakład się wyczerpał i nowego wydania tej publikacji nie będzie (może jeszcze jest kilka sztuk w ise.pl).
Jeśli chodzi o krytykę negatywną naszej książki to jak najbardziej (zawsze mówię: nie chwalcie mnie, lecz powiedzcie co źle zrobiłem) .

Pozdrawiam Krystyn

Wszystko zależy czego szukamy. Książki na temat pomiarów można podzielić:

• technika pomiarowa, błędy itd. czyli metrologia - te są raczej obiektywne, jedynie bardziej lub mniej zrozumiałe, obszerne itp. Ale zdarza się preferowanie lub naciąganie techniki pod producenta konkretnego miernika.

• z dziedziny bezpieczeństwa przy wykonywaniu pomiarów - tu jest już różnie, zależnie od doświadczenia autora,

• co należy mierzyć - ten temat jest najbardziej śliski i zalecałbym szukać bezpośrednio w aktach prawnych ponieważ autorzy albo są powiązani z producentami mierników albo posiadają jakiś i uważają jest to najlepszy. Wymyślają własne wzory protokołów w których należy wpisywać nie to co jest potrzebne i wymagane ale to co może pomierzyć dany przyrząd. Dodatkowo ogólny bałagan w przepisach ( stare, nowe, najnowsze, obowiązkowe. dobrowolne, zalecane itd ) powoduje, że trudno się dziwić różnemu podejściu autorów do tego samego zagadnienia.

Witam

Mam na myśli książki dla przeciętnego pomiarowca.

Wiem że najlepsza by była jedna książka zawierająca wszystko po trochu krótko i zwięźle i jeszcze do tego z krótkim streszczeniem przepisów. Ale jest pytanie co znaczy po trochu i krótko? Czy wystarczy to większości czytelnikom? Nikt nie wie wszystkiego i wiedział nie będzie nawet po przeczytaniu ok. 100 publikacji.

Pozdrawiam Krystyn

Na naszym rynku nie ma dobrej książki o pomiarach elektrycznych.
Nie zagłębiając sie w ocenę- czego oczekuję od dobrej książki ,co powinna zawierać.
1.Aktualne akty prawne -komentarze dotyczace
-ochrony przeciwporażeniowej
-ochrony przepięciowej

• ochrony odgromowej
  • wykonywania pomiarów
  • uprawnień osób wykonujących pomiary
  • przyrządów do pomiarów
  • odpowiedzialności karnej
    ( trudno w gąszczu przepisów o orientację)
    2.Podstawy teoretyczne pomiarów elektrycznych
    -izolacji
    -impedancji
    -rezystancji
    -oświetlenia
    ( pozwoli zrozumieć co mierzymy i jak)
    3.Zasady działania przyrządów do pomiarów na przykładzie budowy wewnętrznej nowoczesnych mierników.
    ( pozwoli zrozumieć co mierzymy i jak)
    4.Zasady wykonywania pomiarów podparte dużą ilością przykładów praktycznych
    ( omijanych często tematów)
    pomiarów urządzen:
  • elektronicznych
  • pradu stałego
  • akumulatorowych
  • odgromowych i uziomów
  • SN i WN napięcia
  • medycznych
  • górniczych
  • zamontowanych na tym co pływa i lata
    oraz narzędzi
    5.Popełniane błędy

Może być wydana w dwóch, trzech, kilku częsciach.
po lekturze tej książki pomiarowiec nie powinien mieć wątpliwosci jak, kiedy ,czym mierzyć.
Zyczę powodzenia i trzymam kciuki.
Temat do rozwiniecia.

Polecam kolegom mojm skromym zdaniem z 45 letnią praktyką pomiarowca
Książke p.t.
Biblioteka Montera Elektryka
mgr.inż.Kazimierz PAZDRO
POMIARY ENERGOELEKTRYCZNE
W ZAKŁADACH PRZEMYSŁOWYCH
Wydawnictwo Naukowo - Techniczne
Warszawa 1970

W Książce omówiono pomiary wykonywane w sieciach i zakładach
przemysłowych, wiążące się z eksploatacją urządzeń elektrycznych.
Szczeglną uwagię zwrócono na warunki i technikię pomiaru w praktyce
oraz odpowiedni dobór przyrządów i układów pomiarowych.

No wlasnie. Czy ktos moze polecic ksiazke (ale taka dostepna w ksiegarniach) o pomiarach gdzie bedzie to opisane takze od strony praktycznej (a nie tylko rysunki i wzory z norm).