Niedawno nabyłem książkę praktyki zawodowej do uprawnień budowlanych. Chciałbym sie dowiedzieć jak się ją wypisuje. Czy ktoś jest w stanie zrobić mi skan jakiś stron z ksiązki na którym są wpisane projekty? Lub prosze o szczegółowy opis jak się książkę praktyk wypisuje poprawnie.
Byłbym bardzo wdzięczny
Witam wszystkich
Proponował bym nie do Prezesa, ale do Przewodniczącego Komisji Kwalifikacyjnej (na pewno ma cotygodniowe dyżury w Izbie), albo z etatową pracowniczką Izby zajmującą się tymi sprawami (o ile taka jest). Zazwyczaj lepiej się w tych sprawach orientują niż Prezes .
Jerzy
Dobrze wypełnione książki leżą w Izbie inżynierów. Każdy swoją książkę wypełnia tak jak umie, a potem ją składa do Izby. Jeżeli wg. urzędnika wypełniał ją prawidłowo to może nic nie skreśli, jeżeli coś się urzędnikowi nie spodoba to może wykreślić kilka tygodni praktyki czepiając się różnych rzeczy. Dlatego składając zeszyt warto mieć parę tygodni więcej niż jest wymagane, bo samo złożenie dziennika to już są koszty.
Wypełniaj książkę logicznymi zapisami i najlepiej zgodnie z prawdą.
Proponuje pooglądać wybrane książki które leżą w Okregowej Izbie - nie powinno być problemu, by je pokazali. Poza tym to co ma się w niej znaleźć jest określone w przepisach - reszta to dowolność praktykanta i jego opiekuna .
W przypadku projektowania piszemy np: obiekt, adres, podstawowe dane - powierzchnia, kubatura, ilość kondygnacji, i dalej dane charaktrerystyczne: Pi, Po, Io, czy projektujemy jakieś tablice rozdzielcze, jakie instalacje: siłowa, gniazd wtyk, odgromowa itp… Praktyka trwa min. 2+1 rok więc jest trochę czasu na wypracowanie wzorca. Poza tym Komisja Kwalifikacyjna i nikt inny nie ma prawa czegokolwiek skreślać w Książce Praktyki Zawodowej. Poza tym polecam książkę M.Giera : “Uprawnienia budowlane dla elektryków” Wyd. 2 Kiedyś sie z niej uczyłem i naprawdę jest tam wiele cielawych i przydatnych rzeczy. Mam nadzieję że są tego jakieś aktualne wydania.
Wątek pewnie lekko umarł ale postaram się go odświeżyć.
Właśnie szukam przykładów wypełnionej książki praktyk i znalazłem bardzo przydatną rzecz. Na witrynie http://ksiazkapraktykizawodowej.pl jest mnóstwo przydatnych informacji. Może komuś się przydadzą.
Dokumentacji praktyki zawodowej służy Książka Praktyki Zawodowej. W teorii powinno się ją wypełniać na bieżąco, tydzień po tygodniu. W praktyce wygląda to tak, że albo nie ma na to czasu albo też po prostu się nie chcę. Tak więc w większości przypadków kandydaci wypełniają swoje Książki Praktyki Zawodowej tuż przed terminem oddania ich do Izby w celu przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego. Pojawia się wówczas wiele pytań i niejasności.
Jak zacząć?
Co wpisywać w zestawieniu zbiorczym?
Jak wypełnić zestawienie szczegółowe?
Pieczątki i podpisy opiekuna - ile i gdzie?
Błędne wypełnienie książki praktyk może skutkować nie zakwalifikowaniem kandydata do egzaminu.
W internecie sporo jest rozrzuconych informacji na temat prawidłowego wypełniania książki praktyk z przykładami. Warto zajrzeć na witrynę http://ksiazkapraktykizawodowej.pl.
Znajdziecie tam wszelkie potrzebne informacje na ten temat wraz z przykładami i poradami.