Nie sprzęt szczelny , bo osprzęt przeciwwybuchowy takim nie jest . A tak na marginesie to jak wybuchają palniki olejowe to już wielokrotnie widziałem więc nie wkładał bym to między bajki. Jaki sprzęt ma być to już wyżej pisaliśmy, ważne są też procedury przy montażu jego .
Takie wtrącenie jest nie na miejscu, sprawia wrażenie, że wybuchają z powodu braku osprzętu elektrycznego przeciwwybuchowego, a przecież przyczyny były inne.
Oczywiście , ale nawet wtedy projektant (dobry) powinien to przewidzieć. By nikomu nic się nie stało . Kiedyś pojawił się temat , elektryk chciał wykonać instalację oświetlenia i gniazd w kotłowni gazowej w bloku wielorodzinnym , kotłownia już pracowała . Doradzałem by wykonał ją w EEX , jakie było oburzenie niektórych na tamtym forum , coś jak tu z początku . Ale nikt nie spytał o dokumentację o odpowiednie IP, czy o analizę zagrożeń dla tej kotłowni po zabudowaniu instalacji . Krótkie stwierdzenie nie potrzeba jest niewystarczające . Dobrze że tu doszliśmy do konsensusu .
Przez analogię dojdziemy do wniosku że w kuchniach z butlą gazową gniazdka powinny być powyżej parapetu.
Skuteczna wentylacja i przestrzeganie obowiązujących przepisów narazie w kotłowniach wystarcza.
Ale niektórym brak i tak wyobraźni .
Na trzecim piętrze bloku w Nowym Targu wybuchł gaz. Sześć osób, w tym dziecko, trafiło do szpitali. W sumie poszkodowanych jest 12 osób. Ewakuowano mieszkańców uszkodzonego budynku i kilku okolicznych. Ściana nośna została uszkodzona, cztery mieszkania są zniszczone. Nie będzie jednak raczej konieczności rozbiórki całego budynku.
Konsensus bardzo rozbieżny, bo nie dość że zaledwie we trzech ciągnęliśmy tą dyskusję, to zdania są całkiem odmienne:
- kol. profus: w kotłowniach tylko osprzęt szczelny;
- moje zdanie: jeżeli osprzęt szczelny jest, to bardzo dobrze, ale nie można tego traktować jako wymóg przepisów, bo takich nie ma (chyba, że określi to projektant);
- kol. Simcode: nie wypowiedział się co do szczelności osprzętu, za to widzi w kotłowniach zastosowanie dla osprzętu i urządzeń w wykonaniu przeciwwybuchowym (wybranego osprzętu i w wybranych miejscach).
Więc wygląda na to, że jesteśmy nadal w punkcie wyjścia
Nie zostałem właściwie zrozumiany, więc sprecyzuję swoje zdanie.
Nie ma wymogu prawnego, ale projektuję z osprzętem szczelnym, a jak wykonywałem, to też z osprzętem szczelnym. Jest nieistotna różnica w cenie, i wg mnie to decydowało o takim wyborze. Natomiast nie zakwestionowałbym osprzętu zwykłego w miejscach w kotłowni, gdzie nie można spodziewać się zalania wodą podczas eksploatacji kotłowni lub prac usuwania awarii hydrauliki.
Tylko wtedy gdy przewiduje to projekt , lub tego projektu dla instalacji nie ma .
A tak będzie gdy wszystko jest Ok
Cytat ;
Oświetlenie kotłowni należy wykonać z zachowaniem minimalnego natężenia oświetlenia
200 lux i w klasie ochrony IP 65. W pomieszczeniu kotłowni należy zainstalować gniazdo
o napięciu bezpiecznym 24V i wykonać połączeni wyrównawcze. Na wejściu do szafy
elektrycznej kotłowni zamontować wyłączniki róznicowo–nadprądowe o charakterystyce
typu A, max natężenie prądu 30mA i ochronniki przeciwprzepięciowe.
Należy wykonać zabezpieczenie prądowe i wykonać uziemienie urządzeń.
Przez pomieszczenie kotłowni nie powinny przebiegać kable i instalacje elektryczne nie
przeznaczone dla kotłowni .
Więc wydaje mi się że mamy porozumienie , doprecyzowanie szczegółów to sprawa drugorzędna. Niestety za ilość uczestników nie możemy odpowiadać .
Pozdrawiam .
Panowie, do poniedziałku przerwa na przemyślenia i lekturę przepisów. Powodzenia ![]()