Witam szanowne grono energetyków. Jestem technikiem elektronikiem z uprawnieniami do 1KV. Jestem w trakcie budowy własnego budynku mieszkalnego. Doszły mnie jakieś słuchy iż wg. najnowszego prawa euro. wszelkie przyłącza w tym energetyczne wykonuje na swój koszt firma przyłączająca np. ZE, a zarabia tylko na marży za produkcję i dostarczenie energii. Proszę o wyjaśnienie czy nadal muszę płacić za podłączenie mnie do sieci energetycznej wg. kalkulacji ZE. Dziękuję. Pozdrawiam. Waldemar Stawski.
Witam!
Musisz ponieść koszty tzw. umowy przyłączeniowej. Obecnie (czy na pewno?) 123 zł za kW netto. Jeśli zamówisz 15 kW to 1.845 + VAT. Oczywiście bez szafki pomiarowej.
Witam Kolegów na Forum
Koszt oczywiśie około 120zł/kW mocy przyłączeniowej.
Zakład w tej opłacie wykonuje przyłączenie do granicy stron czyli zwykle do szafki pomiarowej, o ile inwestycja jest uzasadniona ekonomicznie. Jeżeli jest to budynek mieszkalny budowany zgodnie z planem zagospodarowania terenu gminy inwestycja zwykle będzie uzasadniona ekonomicznie. Chodzi o to że budynek wtedy zwykle nie jest budowany np. w środku lasu.
Z szafką pomiarową bywa różnie.
Lubzel S.A. np. daje szafkę pomiarową jeżeli będzie zainstalowana przy ogrodzeniu od strony ulicy. Często tworzy ona jedno urządzenie ze złączem rozdzielczym np. ZK3a + pomiary w jednej obudowie.
Jeżeli szafka pomiarowa będzie zainstalowana na budynku to o ile się orientuję (mogę się tutaj mylić) płaci za nią odbiorca tzn. “przygotowuje miejsce dla zainstalowania pomiaru”.
Więc jak to mówią co kraj to obyczaj, ale najczęściej w innych zakładach, korporacjach itd. jest tak jak mówi Kolega Krzysztof.
I nie zapominajmy o “połączeniu” szafki pomiarowej zainstalowanej w ulicy przy ogrodzeniu (lub w ogrodzeniu) z instalacją wewnętrzną. U nas nazywamy je zalicznikowym przyłączem kablowym. Wykonuje je oczywiście podmiot przyłączany.
Lubzel S.A. (jak pewnie i inne zakłady) również zawiera z podmiotami przyłączanymi umowy przyłączeniowe, w których to podmiot przyłączany opracowuje dokumentację i wykonuję przyłącze i w umowie określony jest sposób rozliczenia finansowego. Ale o tym za długo by pisać.
Polecam więc wizytę w biurze obsługi klienta właściwego zakładu energetycznego.
Witam Kolegów i kol. datexws
Moi “przedmówcy” podali ceny opłat przyłączeniowych zgodnie z “Umową przyłączeniową”. W “enion” ceny te są trochę inne. Zapraszam na stronę :
http://www.enion.pl/pl
Nie zapominajmy , że to Rejon decyduje o “Warunkach przyłączenia” - nie musi to być złącze pomiarowe w ogrodzeniu ; może to być “złącze” na ścianie budynku. Aby w granicach posesji.
Dalej - jakie koszty kto ponosi : decyduje “granica eksploatacji” ( W Umowie przyłączeniowej). Oczywiście wszystko to , co jest od “granicy eksploatacji” w kierunku odbiorcy - wykonuje własnym kosztem “Podmiot przyłączany” czyli właściciel posesji.
Jeżeli przyłącze do budynku jest napowietrzne (AsXSn) i przebiega nad " sąsiednią działką , musi być zgoda właściciela tejże działki.
Przy przyłączu kablowym - mapka geodezyjna lub “operat geodezyjny”
Ale wszystkiego można się dowiedzieć przy otrzymaniu WTP (warunki techniczne przyłączenia) w “Rejonie Energetycznym”
PS. U nas RE już się inaczej nazywa
Pozdrawiam.
Witam Kolege datexws i kolegów na forum.
Temat jest mi bardzo dobrze znany wiec moze cos podpowiem.
Wszelkie dane co do przyłącza i opłaty przyłaczeniowej znajdzie kolega w Taryfie dla energii elektrycznej właściwego Zakładu Energetycznego badz innej spółki dystrybucyjnej.
Są w niej podane opłaty przyłączeniowe.
W EnergiaPro KE opłata przyłączeniowa przy nowych odbiorcach (domyslam sie ze o takim mowimy) jest liczona w zależności od rodzaju przyłacza. tzn.:
- Przyłącze napowietrzne z linii nn - wykonywane przewodem samonośnym AsXSn z granicą eksploatacji najczęściej na zaciskach prądowych na budynku z opłata przyłączeniową liczoną x kW * 98,00 zł netto.
- Przyłącze kablowe z linii nn - wykonywane kablem YAKXS z granicą eksploatacji na zaciskach odejściowych złącza kablowego w kier. WLZ odbiorcy, z opłatą przyłączeniową liczoną x kW * 123,00 zł netto
Pomiar pozostaje tak w 1-szym jak i 2-gim punkcie na majątku i w gestii inwestora. Przy kablu może wykonać go dostawca, ale za dodatkową opłatą wyliczoną w umowie przyłaczeniowej.
Pozdrowienia i mam nadzieję ze pomogłem
W ENEA S.A
Opłata przyłączeniowa zależy tylko i wyłącznie od mocy 154zł (brutto) za 1KW - energetyka wykonuje przyłacze ze wszystkimi zgodami, mapami, projektami itd. Klient zabudowuje szafkę SPP przyłączeniowo pomiarową w której ENEA zabudowuje złacze ZK1.