Witam Wszystkich na Forum!
Mam problem z korzystaniem z tablic zwisów i naprężeń przewodów AsXSn. Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktośm odpowiedziałby mi na moje pytanie. Dokładnie chodzi o to, którą wartość naprężenia przewodu przyjąć do obliczeń wytrzymałości słupa.
Wybieram przykładowo naprężenie podstawoew 25MPa i np. dla przęsła 50m otrzymuje dany zwis maksymalny oraz w drugiej tabelce całą linijkę naprężeń dla poszczególnych temperatur a także sadzi normalnej i katastrofalnej. Chciałbym wiedzieć, którą wartość powinienem przyjąć do obliczeń (wartość dla Sk jest bardzo duża i zdecydowanie większa niż w katalogu do projektowania).
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy można dowolnie wybrać naprężenia podstawowe i niesie to za sobą tylko zmianę zwisów i naprężeń lub czy są jakieś zasady wyboru (i ewentualnie od czego to zależy).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam Kolegę Szymek i Kolegów na Forum!
Moim zdaniem powinien Kolega korzystać z katalogów typowych rozwiązań opracowanych przez ElProjket Poznań i Energolinia Poznań (o ile dobrze pamiętam nazwy biur projektowych).
Typowe rozwiązania pozwalają na unifikacje rozwiązań i takie należy stosować. Nie wspomnę o czasie jaki zaoszczędzamy na żmudne obliczenia.
Typowy katalog uwzględnia maksymalne naprężenia jakie mogą wystąpić w warunkach normalnych tj. w zależności od długości przęsła przy sadzi normalnej -5 stopni C lub mrozie tj -25 stopni C.
Jak również podaje maksymalny zwis jaki może przy wystąpić w warunkach normalnych tj. w zależności od długości przęsła przy sadzi normalnej -5 stopni C lub przy upale tj o ile dobrze pamiętam 40 stopni C.
Jak sadzę typowy katalog uwzględnia również maksymalne naprężenia jakie mogą wystąpić w warunkach katastrofalnych (sadź katastrofalna).
Linia w typowych katalogach jest tak zaprojektowana, że gwarantuje zachowanie wymaganych odległości przewodów od ziemi i siebie oraz nieprzekroczenie naprężeń mogących grozić zerwaniem przewodów.
Do tego wszystkiego oczywiście są dobrane słupy i konstrukcje i osprzęt dzięki czemu przy każdym projekcie linii nie musimy wykonywać między innymi żmudnych obliczeń konstrukcyjnych (wymagane pozatym byłyby odpowiednie uprawnienia).
Niemniej jednak katalog rozwiązań typowych nie zawsze wystarcza i należy coś przeanalizować od a do z.
Wiec co mogę powiedzieć.
Wymagane naprężenie maksymalne nie może przekroczyć naprężenia dopuszczalnego w warunkach normalnych tj. przy mrozie lub sadzi normalnej (w zależności od długości przęsła).
Jeżeli chcemy wchodzić w tabele zwisów i naprężeń musimy być świadomi, że zmniejszenie max naprężenia jakie wystąpi w przewodzie spowoduje zwiększenie zwisów maksymalnych.
Zmniejszenie naprężeń przewodów jest czasami konieczne ze względu na ograniczone wytrzymałości słupów i myślę, że można by sobie dać spokojnie z tym radę.
Zwiększenie naprężeń przewodów raczej odpada. O ile wymaganą wytrzymałość słupów można policzyć to konstrukcji i przewodów już gorzej. Typowy katalog nie podaje wytrzymałości konstrukcji, a tylko jaką konstrukcję należy zastosować do rozwiązania typowego.
Ja nie wziąłbym odpowiedzialności za to czy przewody się nie zerwą lub typowa konstrukcja wytrzyma w przypadku zwiększenia naprężeń.
Dopuszczalne maksymalne naprężenia przewodów gołych o ile sie orientuję są podane w normie dotyczącej linii napowietrznych ale mogę się mylić (PN-E 5100-1). Co do przewodów ASXSn wydaje mi się, że takie naprężenia podaje producent.
Reasumując moim zdaniem powinien Kolega korzystać z typowego katalogu na ile tylko jest to możliwe i przyjmować naprężenia przewodów jakie zostały w nim przez osobę opracowującą katalog przyjęte przeliczone i sprawdzone.
W nietypowych przypadkach może Kolega przyjąć moim zdaniem naprężenia mniejsze i zwisy wyznaczyć z tabeli zwisów i naprężeń, ale musi Kolega wiedzieć kiedy te maksymalne naprężenia dla danego przęsła wystąpią: sadź normalna czy mróz. Nie pamiętam w tej chwili czy z tabel możemy to łatwo określić (w wolnej chwili sprawdzę gdy będę miął do nich dostęp).
Ogólnie moim zdaniem tabele są przydatne przy zawieszaniu przewodów.
Zwykle przewodów nie wiesza się przy sadzi normalnej lub mrozie więc należy je zawiesić z naprężeniem zwykle innym niż maksymalne i to naprężenie można właśnie określić z tabeli zwisów i naprężeń.
Witam
Kolego Bonius, czy mogę prosić o podpowiedź gdzie znajdę tabele zwisów i naprężeń dla nietypowego wykorzystania linki miedzianej w izolacji, np. LY 2,5, LY 4. Katalogi itp. w necie, nie mogę nic na ten temat doszukać się.
Pozdrawiam
zax
Witam Kolegę Zax
Jak Kolega sam napisał:
tabele zwisów i naprężeń dla nietypowego wykorzystania linki miedzianej w izolacji, np. LY 2,5, LY 4
czyli chodzi Koledze o nietypowe wykorzystanie przewodów.
Dla takich przewodów ja osobiście nie znam tabel zwisów i naprężeń i jak dotąd nigdy nie zamierzałem takiego przewodu stosować jako przewodu wiszącego samonośnego.
Jedyne co robiłem to podwieszenie takiego przewodu do linki nośnej np. stalowej o odpowiedniej wytrzymałości jako zasilanie np. lampy oświetleniowej itp. na dodatek tylko u siebie w domu.
Nie zdarzyło mi się przewidzieć takiego rozwiązana jak narazie dla osób trzecich.
Jednak rozwiązania mamy różne i jeżeli Kolega ma taką potrzebę można ją moim zdaniem rozwiązać za pomocą równania stanów przęsła.
Oczywiście do rozwiązania równania przęsła, potrzebne są parametry mechaniczne przewodów np. takie jak: wytrzymałość, współczynnik wydłużenia sprężystego, współczynnik rozszerzalności liniowej, ciężar właściwy, dopuszczalne naprężenie, średnica (ze średnicą akurat nie ma problemu). O ile te parametry podawane są dla typowych przewodów AL, AFL czy ASXSn to np. dla LY nie spotkałem ale sądzę, że producent powinien je udostępnić.
Osobiście uważam, że do tego celu należy stosować przewody do tego typowo przewidziane np. ASXSn.
Niemniej jednak jak wspomniałem można sprawę przewodów LY rozwiązać za pomocą równania przęsła jeśli ktoś konicznie potrzebuje.
Nie wspominam również o osprzęcie dla przewodów LY, tutaj równanie przęsła już nie wystarczy. Ale co do osprzętu niestety nie mam pomysłu.
Jednym słowem nie wiem dlaczego Kolega chce czy chciałby stosować przewody LY jako samonośne. Możliwe że Kolega poprostu mnie podpuszcza, ale cóż dzięki temu odświeżyłem sobie pamięć w temacie.![]()
witam Kolegów:)
Jak słusznie zauważył Kolega Zbyszek przewodów LY2.5, LY4 nie wiesza się jako samonośnych. Do tego się nie nadają. Jeżeli już (czemu się dziwię) to na linkach nośnych jako podwieszone ale tylko wewnątrz pomieszczeń (UV).
Co do katalogów linii ja korzystam z katalogu ENSTO. Jest bardziej przyjazny
w stosowaniu.
Witam
Kolego Zbyszku, ani przez moment mi nie przeszo podpuszczać kogokolwiek. Antena, kolego Zbyszku. Stosuję już taką linkę, ale przyszło mi do głowy wpisanie jej do komputera, zwisy do tego potrzebne i te inne jak kol. przytaczali. Dobra antena to dłuuuugi drut. Samemu przyjdzie chyba doświadczalnie zwisy mierzyć.
Pozdrawiam
zax