Koronki do betonu

Witam

Musze kupić koronki do wiercenia w betonie sds-max fi80, fi100, jak sadzicie koledzy czy kupić koronki jednoczęściowe z wymiennym wiertłem prowadzącym czy dwuczęściowe czyli trzpien, koronka i wymienne wiertło prowadzące. Jest to dla mnie duzy wydatek (około 2000zł), co jest waszym zdaniem wytrzymalsze i jakiej firmy Bosch, Makita czy innej firmy. Jakie macie doświadczenia z pracy takimi koronkami.

Pozdrawiam Artur.

Witam.
Mam przykre doświadczenie z koronką sds- max fi80 dwuczęściową. Trzpień o długości 0,5m. tuż przy koronce, zaraz za stożkiem ukręcił się. Sprzedawca uznał reklamację, wymienił trzpień na nowy. Po tygodniu pracy historia się powtórzyła (otwory wiercone w białej cegle). Natomiast nie było problemu z koronką jednoczęściową. Sporadycznie wypadało wiertło z koronki. Producenta nie podam, nie chcę antyreklamy.

Ps. Czy koledzy też mieli podobne przypadki?

Pozdrawiam Adam :slight_smile:

Witam!
Proponuje wiertło przebiciowe np.fi80 dł310min - wystarczajace dla otworow pod puszki gniazd,wyłącznikow itp
Pozdrawiam CK

Uważam ,że podanie producenta jest ważne wszak tu wymieniamy się doświadczeniami i na bazie tego też możemy się dowiedzieć czy to była jednorazowa wpadka czy też szajcowy osprzęt tej firmy.Tu nie chodzi o to by wyrzucać pieniądze w błoto (ale rym) ale kupić coś w miarę trwałego.

Nie wiem jaka trwałość jest koronek z “górnej półki” ale moge porównać BOSCHA za 300 pln z “no name” za 20 pln z hipermarketów. Koronka Boscha wytrzymała ok “300 otworów” głównie w pustakach MAX a no name mają wytrzymałość ok 200 otworów… Tak więc chyba wydaje się niezbyt rozsądnie kupować otwornice za 300 pln skoro wytrzymałość i tak nie idzie w parze z wytrzymałością…

Witam.
Producentem tej koronki z trzpieniem jest firma DeWALT.

Pozdrawiam Adam. :slight_smile:

Witam

A co koledzy sadzicie o wiertłach przebiciowych czy są lepsze wytrzymałościowo od koronek?. Ile można wywiercić otworów fi80 wiertłem przebiciowym (np. w betonie) czy wytrzymałość takich wierteł jest większa niż koronki, pytam tylko o wiertła i koronki markowych firm. Jakieś doświadczenia szanownych kolegów?.

Pozdrawiam Artur

Witam.

Jeżeli chodzi o wytrzymałość koron i ogólnie osprzętu SDS najlepszy jest Hilti, później Bosch, DeWalta a już najsłabsze to Makita i Hitachi. Pracowałem przez jakiś czas na serwisie i sklepie elektronarzędziowym wiec trochę o tym posłuchałem i miałem okazje przetestować,

Mysle ze masz racje,chociaz co do Bosha to mam mieszane uczucia…