Kontrolki faz a podłączenie.

Witam, jest wymiana instalacji elektrycznej WLZ w kamienicy na nową i tu mam pytanie odnośnie kontrolek faz czy można je podłączyć bezpośrednio pod złącze WLZ poza licznikiem czy musi to być za licznikiem już. Licznik administracyjny jest jednofazowy a kontrolki by były 3 fazowe.

Podłączyć należy zgodnie z projektem.

No tak ale nie mam dostępu do projektu i tu jest moje pytanie czy tak może być podpięte poza licznikiem na głównym kablu zasilającym budynek.

Witam, czy ktoś mi pomoże ?

Pewnie, tylko bądź Kolego uprzejmy odręcznie nawet naszkicować Twój problem.

Kontrolki faz stosuje się w rozdzielniach aby na pierwszy rzut oka było widać czy są obecne wszystkie fazy czy może którejś brakuje. Tak więc w tablicy administracyjnej zastosował bym jedną kontrolkę - skoro ma być zasilana 1f (dlaczego ta tablica ma tylko zasilanie 1f?)

Autorze tematu - czy Ty wykonujesz tę instalację, czy mieszkasz w tej kamienicy, że interesują Cię te kontrolki ?

Kontrolki chyba powinny być w GTR a nie ATR

ta tablica ma tylko 1 fazę dlatego że to tylko jest sama klatka schodowa i piwnica (oświetlenie) mieszkam i dlatego chcę sprawdzić, a poza tym chodzi mi o to że mam szynę WLZ i od tego idą kable na bezpieczniki po kolei fazy a od bezpieczników idą kable na liczniki z mieszkań i na ADM i dlatego się pytam czy można podłączyć kontrolki 3 fazowe pod tę szynę WLZ lub bezpieczniki ?

z tego co opisujesz to chcesz podłączyć “kontrolki” pod część instalacji, która nie jest opomiarowana. z punktu widzenie zakładu energetycznego jest to nielegalny pobór energii elektrycznej (bez licznika). co prawda nie duże obciążenie ale zawsze coś.
więc jeśli ADM posiada licznik 1 faz to pomysł raczej nie wypali.

Podłaczenie czgokolwiek przed licznikiem to nielegalny pobór, który podlega karze. Nie radzę tego robić. Za licznikiem i dobezpieczone

Niektórzy operatorzy pozwalają na kontrolki w układzie pracy “w ciemno” z przyciskiem który pozwala na sprawdzenie obecności napięcia.