Komputeryzacja projektowania instalacji

Proszę o informacje na temet oprogramowania umożliwiającego
projektowanie instalacji elektrycznych.

specijelne programy do projektowania rozdzaja producenci; do oswietlenia polecam program CALCULX Philipsa i program firmy Es-system, do obliczen rozdzielni program Schneidera najlepiej skontaktowac sie z przedstawicielami chandlowymi

Prosze o informacje gdzie moge zdobyc w sieci darmowy program do rysowania schematów instalacji elktrycznej.Albo nazwe takiego programu w wersji polskiej.

Oprogramowanie do rysowania instalcji elekrycznych opisujemy w serwisie Produkty w kategtorii oprogramowanie CAD/CAM/CAE. Proszę nie liczyć na profesjonalne oprogramowanie do projektowania za darmo, chociaż jest również takie, ale… Na naszych stronach nie rozważmy przypadków tzw. oprogramowania “licencjonowanego inaczej”, czyli pirackiego.

Najczęściej jest to tak: pełna wersja bez możliwosci wydruku lub wydruk z dużą informacją, że jest to wersja demonstracyjna, lub pełna wersja bez możliwości zapisu. Są również wersje pełne z ograniczeniem liczby elementów w projekcie. Oprogramowanie dostarczane przez producentów sprzętu to najczęściej biblioteki do popularnych programów CAD dostępnych na rynku (np. AutoCAD) lub program potrafi wykonywać projekty tylko z wykorzystaniem urządzeń jednego producenta - na dłuższą metę nigdy nie wystarcza.

Rozwiązanie stosowane przez firmy dostarczające oprogramowanie to oferowanie kilku wersji skierowanych do użytkowników o różnych wymaganiach i różnej cenie, z darmową wersją podstawową włącznie, pozwala to na przekonanie się praktyczne czy dane oprogramowanie jest tym czego poszukujemy.

Polecamy strony ise.pl jako miejsce wymiany informacji na temat oprgramowania przez nas nazywanego Oprogramowaniem dla Elektryków. Bardzo chętnie zamieścimy opracowania, artykuły na ten temat.

Do rysowania planów i schematów, polecam program MEGACAD. Program jest całkowicie spolszczony, a rozprowadza go firma CADProjekt.
Starsze wersji np. MegaCad4.5 są gratis lub licencja kosztuje do 100zł.
Zajrzyj na strony: www/cadprojekt.polbox.pl

Osobiście uważm, że program jest lepszy niż AutoCad.

Osobiście używam MEGA CAD 1,5 i więcej nic nie potrzebuję.
Zgadzam się z przedmówcą.

Wydaje mi się, że podstawową rzeczą jaką trzeba zrobić to zadać sobie pytanie co chcemy danym programem zrobić. Rysowałem kilka lat w AutoCAD’zie. Jeżeli projektowanie traktujemy poważnie i chcemy robić to profesjonalnie, to chyba “rysowanie na piechotę” nie jest tutaj rozsądnym wyjściem. Oczywiście jest to kwestia indywidualnego podejścia do sprawy. Jednak jeśli ktoś zaczyna projektować w formie elektronicznej to radziłbym rozejrzeć się za programami dedykowanymi dla elektryków i wyposażonymi w użyteczne dla nich funkcje. Tak jakich pełno jest dla mechaników czy konstruktorów, tak i dla elektryków są takowe. Ciężko później zmienić stare nawyki i człowiek uczy się w zasadzie od nowa. Tym dłużej im pakiet jest bardziej rozbudowany.
Pozdrawiam
Adam

Zgadzam się z Panem Adamem, ale o taki program wspomagający projektowanie jest bardzo trudno.
Firma Schneider Elektric oferuje program “ECODIAL 3”, którym firma bardzo się szczyci i który osobiście sprawdzałem.
Program wykonuje:

• pozwala projektować schemat zasilania od przyłącza poprzez złącze, dowolną liczbę rozdzielnic do poszczególnych odbiorników,
  • uwzględnia projekt każdej rozdzielnicy, ale nie pozwala z jednego zabezpieczenia różnicowoprądowego zasilić kilku obwodów zabezpieczonych nadprądówkami ( mimo, że firma tak właśnie zaleca),
  • dobiera przekroje przewodów,
  • oblicza spadki napięć do każdego odbiornika,
  • robi zestaw aparatury ( oczywiście tylko firmy Schneider)
  • kreuje gotowe zamówienie materiałowe.
    Ale aby taki program używać trzeba mieć do niego pełne zaufanie i zgodzić się na aparaturę tylko jednej firmy.
    Moje sprawdzenia programu wypadły niepomyślnie. Umiesciłem sześć rozdzielnic szeregowo jedna zasilała drugą. W każdej umieściłem po jednym odbiorniku jednofazowym. Okazało się że program nie umie rozkładać obciążenia na fazy, wszystkie odbirniki zasilił z jednej fazy i dobrał niesamowite przekroje przewodów aby spełnić wymagania dopuszczalnego spadku napięcia.
    Osobiście obliczenia wykonuję na piechotę, w końcu wystarczy sprawdzić kilka najgorszych warunków. A do wykreślania planów instalacji używam MegaCada4.5.

Obilczenia oświetlenia to jest osobny temat. Każda z firm produkujących oprawy udostępnia swój program do obliczeń. Według mnie najlepszym i sprawdzonym jest program firmy EsSystem.

Nie ma jak dotąd oprogramowania integrującego elementy projektowania instalacji elektrycznych. Trudno bowiem przejść z planów instalacji do tworzenia schematów.
4 lata temu nabyłem za 60$ program ELECTRICAL AUTOCAD SCHEDULER, (wersja demonstracyjna dostępna na www.cadalog.com).
Praca polega na wstawianiu na planach instalacji bloków z atrybutami reprezentującymi poszczególne odbiorniki (oprawy, gniazda, wentylatory i.t.d.).
W atrybutach zawarte są dane odbiornika, oznaczenie rozdzielnicy i nr obwodu.
Program (podWindowsowy) sprawnie drukuje szereg zestawień : zestawienia aparatury z danymi i ilosciami, moce rozdzielnic i obwodów, oraz szereg innych już mniej potrzebnych. Obszarem działania programu może być wiele planów (n.p. pięter) i rozdzielnic.
W ciągu 1 roku wykonałem kilka projektów, w tym jeden dużego biurowca.
Obecnie używam jednak program podobny, wykonany przez znajomego informatyka, siermiężny, DOSowy, ale dostosowany do polskich realiów, który
ułatwia mi także rozpoczynanie rysowania schematów rozdzielnic - bowiem na rysunki schematów mogę wprowadzić dla każdej rozdzielnicy wykaz obwodów z ich mocami i nazwami, a także moce rozdzielnic.
Uproszczoną wersje mam dla projektów budowlanych.
Pracochłonność projektu uzależniona jest od sposobu modyfikowania bloków z atrybutami. Służą do tego odpowiednie i przystosowane LISPy zebrane z Internetu.

Zauważyłem, że podając cenę jakiegoś rozwiązania często zapominamy o jego podstawowych składnikach. Spotkałem się, że wykonanie czegoś w Accesie czy Excelu jest tańsze niż kupienie specjalistycznego programu, przecież Office kosztuje kilka tysięcy złotych. Do wspomnianych przez Pana 60$ należy doliczyć, jeżeli mają być LISPY, pełną wersję AutoCADa czyli kilknaście tysięcy złotych.

Nie chcę powiedzieć, że wybrane przez Pana rozwiązanie jest złe, wręcz przeciwnie bardzo chętnie zapoznałbym się z nim dokładniej, a może jest możliwe “podzielenie” sie nim z innymi Czytelnikami ise.pl. Mam na myśli opisanie go w artykułu np. w w naszych Publikacjach lub dowolna inną formę.

nie mogę otworzyć strony www.cadprojekt.polbox.pl
może ma pan coś innego ,chodzi o wykonanie shcematu instalacji poddasza + łazienka dziękuję.tadek

Firma Cad -Projekt zmieniła adresy .Program można ściągnąć z adresu ftp://ftp.cad.pl/progs/mega45pl.zip. Pozdrawiam .Sylwester.

dziękuję za przesłaną wiadomość i program

Witam

Nie wyobrażam sobie projektu AKiP w AUTOCAD, polecam See3000, oprócz czlej wiedzy, która przekazalł mi mój szef, za ktora mu dziękuje to nauczył mnie porządku i to dzieki temu programowi, ponieważ ten program sam w sobie żyje i bezmyślne (czasami w pospiechu) nie ma tu racji byt.
Co do rzutów - schematów w jednej kresce używam PlanElec tej samej firmy.
Ale rysowałem też w Autocad i powiem, ze lepiej sie czulem, co do mozliwości edycji, jej szybkości itp.

pozdrawiam

P.S. Nieźle zrobiony program z bajerami do zaprojektowania oświetlenia to program LITESTAR 4.10 firmy Plexiform.
Natomiast osobiscie wole Calculux i prog. ESSystem soa proste i dobre.

Jak juz wczesniej zauwazylem i zrobil to przed chwilą Pan Artur. Jezeli ktos ceni sobie porzadek to wybierze oprogramowanie inteligentne. Wystarczy popatrzec na projekty ktore krążą po budowach, gdzie wskutek rożnych kombinacji edycyjnych dostepnych w AutoCADzie i podobnych można spotkać najprzerożniejsze dziwne rzeczy. Kazdy człowiek jest istota omylną i mysle że nalezy sie podpierac maszynami aby nas wyręczały w niektorych sprawach. Chyba nie sposób rysujac rozdzielnice z rozwinietym sterowaniem czy AKP walnąć sie na numeracji styków czy oznaczaniu listew zaciskowych. Trzeba pamietac o tym, że papier wszystko przyjmie i nie bedzie się buntował, a z ręką w nocniku zostanie ten kto będzie musiał po nas to poprawić.
Pozdrawiam
Adam

Cieszę się, że coraz więcej projektantów rozumie i docenia oprogramowanie CAD potrafiące przetwarzać dokumentacje i generować dokumentację wykonawczą.
Chcę zainteresować Was programem ELCAD 7.
Przede wszystkim istnieje bezpłatna wersja demonstracyjna, która ma dwa podstawowe ograniczenia:

• maksymalnie 6 schematów w projekcie + listwy i wykazy
  • brak modułu do zarządzania kablami
  • brak modułu AKPiA
    Poza tymi ograniczeniami można tworzyć dokumentację i ją przetwarzać (tj. generować listwy, wykazy itp.), tworzyć symbole, makra itp.
    Proszę nie traktować powyższego jako reklamy tylko jako głos w dyskusji odpowiadający na pytania: czy jest tanie/darmowe oprogramowanie, jakie i co one potrafi.
    pozdrawiam
    Tomek

Pańską informację odczytałem poszukując informacji o programie ELCAD.
Mając pewne kłopoty ze zlokalizowaniem demonstracyjnej (darmowej) wersji tego środowiska, pragnę zapytać, jak ją zdobyć.

Pozdrawiam
Marcin Korpyś