Witam
Co lub ktoś zmusi użytkowników komputerów do podłączenia komputera do gniazda wtyczkowego z bolcem (bolec połączony z PE).
Okazuje sie że możne. ![]()
Użytkownika komputera zasilonego z gniazda bez bolca odwiedził…Urząd Regulacji Telekumacji…okazało się że komputer powodował zakłócenia odbioru radioodbiorników u sąsiadów…
Co WY na to.
Ciekawe co było podstawą takiego stwierdzenia? Fakt taki należy udowodnić, a to raczej będzie trudne
Witam ! Ja mam zapis w 3 letniej gwarancji na komputer.
Pisze w “kwicie”, że komputer winien być zasilany z gniazda ze stykiem
ochronnym.
Wtedy obudowa kompa jest ekranem który posiada potencjał ziemi.
Pewnie, że nikt nas nie jest zmusić do niczego, zwłaszcza, gdy ktoś działa z pozycji siły, jak to robi, jak widzę Urząd Telekomunikacji.
Myślę, że Kolega powinien jednak mając na uwadze dobre stosunki
z sąsiadami zastosować się do zalecenia inspektora. Gniazdo w hipermarkecie - cena około 5 PLN.
Nie róbmy problemów, gdzie ich nie ma.
Kolega Krystyn miał podobny problem. Szukał w sieci charakterystyk
wyłączników nadmiarowoprądowych produkcji CCCP oraz DDR
Myślę, że wyłączniki te nalezy wymienić na elementy nowszej generacji
i po problemie ![]()
Stał się Pan piratem. Dawne PIR też by namierzyło!
Zakłócenia powodują nie tylko przetwornice. Zwykłe ściemniacze również.
Komputer trzeba właściwie instalować. Sąsiad miał prawo zgłosić zakłócenia w odbiorze radiowym, czy telewizyjnym. Jeżeli robił Pan to nieświadomie, to nie został Pan ukarany. Radze instalować bardzo proste i potrzebne urządzenia zgodnie z instrukcją. Ktoś ma prawo odbierać I program radiowy, lub radio Maryja bez zakłóceń. Ciekawe, że Pan nie miał odbiorników na częstotliwości zakłócajacej i nie smyrała obudowa przy dotyku i komputer nie współpracował z bardziej wrażliwym sprzętem niż u sąsiadki! Bądźmy ludzcy nie tylko dla własnej rodziny!
Witam!
-Proponuje mieć wszystkie gniazdka z bolcem w mieszkaniu czy domku jednorodzinnym.
-Niemcy nie mają problemu, mimo, że nie mają bolca.
-Mogą bezmyślnie podłączać wtyczkę do każdego gniazdka i nie zakłócają sasiadom radia czy telewizji.
-Pozdrawiam!
-Edward
Hmmm…wystarczy wylaczyc komputer i sprawdzic ![]()
A ja mam …“winien byc przylaczony do gniazdka z zerowaniem”
![]()
Dodatkowo kazdy dzisiaj nowy komputer ma w biosie programowe ograniczanie harmonicznych i zaklocen zeń sie wydobywajacych —> opcja Spread System Modulated ![]()
Witam
koledzy litości …o zdarzeniu przeczytałem w sieci na www.elektroda.pl URT chyba przeprowadził pomiary które doprowadziły do “delikwenta”
Tak jak napisł “Edie” nowsze komputery mają opcje ograniczenie zakłóceń wprowadzanych do sieci.
Nie miałem czasu zadać pytania na elektrodzie o podstawy prawne na które powoływał sie URT zalecając wytmianę gniazda!!!
Może ktoś je zna?
Bedzie argument przy modernizacji instalacji!!!.
Pozdrawiam.
witam kolegow na forum
kol akerwis napisal:
Co lub ktoś zmusi użytkowników komputerów do podłączenia komputera do gniazda wtyczkowego z bolcem (bolec połączony z PE)
mysle ze do podlaczana do gniazda ze stykiem ochronnym
zmusza zapis w karcie gwarancyjnej
co skwapliwie wykorzystuja serwisy
(szczegolnie przy wiekszych sieciach)
odmawajac naprawy w ramach gwarancji jesli tak nie jest
natomiast czy “bolec” musi byc polaczony z PE ??
a nie naprzyklad z PEN
sadze ze do tego nikt nigdy nikogo nie zmusi
bo niby na jakiej podstawie…
pozdrawiam
specus