Komora lakiernicza

Witam

Czy ktoś z kolegów spotkał się z komorą lakierniczą (chyba ponad 10 lat). Producent SAICO.
Zaprosił mnie klient do warsztatu lakierniczego gdzie pokazał rozebraną na części komorę lakierniczą. Kupił okazyjnie. Kable od silników i skrzynki sterującej obcięte chyba siekierką. Ładna wiązka. Dużo opraw świetlówkowych na boku. Dokumentacji brak.
Chce bym z tego złożył jemu komorę lakierniczą.
Mam pytanie.
Jakie przepisy i PN można do tych zabawek zastosować.

W lakierni wszędzie opary nitro. Strach się bać.

Instalacja TN-C, bez połączeń wyrównawczych i dodatkowo pewnie brak mu mocy na tę komorę.

STANCA

Przepisy EX do ręki, miałem jakiś czas temu podobny problem, niestety wiedza trochę wyparowała. Cały problem sprowadzał się do skutecznej wentylacji i temp opraw (chodziło o temp zapłonu rozpuszczalników). Teraz pewnie przewody i osprzet mogły się zmienić.

Witam kolegów.

Kilka razy miałem styczność z takimi komorami.
Nowe mają już wbudowane w szkielet hermetyczne oprawy, stare niestety nie.
Jak ja osobiście bym coś takiego wykonywał na pewno wykonał bym to w EX, instalacja prowadzona w rurkach na zewnątrz komory, wielo punktowa wentylacja itd. Sytuacja przypomina budowę instalacji elektrycznej wewnątrz zbiornika z benzyną :slight_smile:

Pozdrawiam.
Piotr

Witam
Poczytałem i wiem że tej starej komory nie da się przystosować do nowych przepisów. Kłopot i odpowiedzialność spora. Wokoło instalacje w TN-C (wiekowe) bez połączeń wyrównawczych.
Nawet gdybym wszystko zrobił jak należy, to przecież ubrań i butów nie kupi pracownikom odpowiednich do tych prac. Elektrostatyka. Zawsze może walnąć.

Jedna podobna komora wykonana systemem gospodarczym już istnieje. O przystosowaniu maszyn i urządzeń do przepisów które weszły od 1 stycznia 2006 nikt nie myśli. Na hali wentylatora nie mogłem znaleźć.

Opary nitro czuć.
Właściciel problemu nie widzi.
Strach się bać.

Poczytałem tu:

Instalacje przeciwwybuchowe
http://bezel.com.pl/przeciwwybuchowe.html

Spis treści:

1. Wprowadzenie

2. Ocena zagrożenia wybuchem

3. Klasyfikacja przestrzeni zagrożonych wybuchem

4. Dyrektywa ATEX 100 a

5. Normy zharmonizowane

6. Konstrukcje urządzeń przeciwwybuchowych

7. Podział urządzeń

8. Klasy temperaturowe

9. Oznaczenia urządzeń

10. Dobór urządzeń

11. Wykonanie instalacji elektrycznej

12. Ocena zgodności urządzeń

13. Zasady eksploatacji

14. Materiały źródłowe

STANCA

no cóż, wcześniej pracowałem w firmie, gdzie taka niekompletna maszyna malarska stała (i pracowała, a jakże) na hali produkcyjnej między murowaną częścią biurową (pod sekretariatem dyrektora zakładu :wink:) a częścią produkcyjną. Elektryk z lat 80-tych (chodzi o rozwój umysłu, bo pracował jak najbardziej realnie teraz i nadal zapewne świadczy swoją wiedzą i zaangażowaniem usługi tej firmie, no chyba, że …) miał to wszystko pięknie (otwarte szafki, odkręcone, bądź niedokręcowe pokrywy żeliwnych skrzynek, watowane wkładki topikowe, etc.etc.) podłączone i działało (nawet była w pobliżu mała gaśnica pianowa, no trzeba przyznać, że był też wentylator wyciągowy). O odpowiednich ubraniach czy butach, no nie przesadzajmy, to koszty przecież! Po co komu jakieś tam buty! Problem był tylko podczas kontroli PIP, czy strażaków, ale … brr to jak koszmar senny się wspomina, lepiej już przestanę ;-(

Witam,
pozwoliłem sobie “odgrzać” temat, bo bardzo mnie zainteresował. Projektowanie takiej komory czy jej adaptacja to nie lada wyzwanie. Chetnie zapoznałbym się z treścią zasygnalizowaną przez kolegę STANCA, jednak link jest już nie aktywny. Czy ktoś z kolegów mógłby naprowadzić na materiały do poszerzenia wiedzy na ten temat?
z góry dziękuje
Szymon

Zacznij od bezpieczeństwa;

http://www.kabiny-lakiernicze.com.pl/bezpieczenstwo_i_higiena_pracy.html

Dz. U. 2004 nr 16 poz. 156
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 stycznia 2004 sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy czyszczeniu powierzchni, malowaniu natryskowym i natryskiwaniu cieplnym

Dz. U. 2003 nr 107 poz. 1004
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 maja 2003 w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy, na których może wystąpić atmosfera wybuchowa
ze zm.

• Dz.U. 2006 nr 121 poz. 836

Dz. U. 1930 nr 69 poz. 554
Rozporządzenie Ministrów: Pracy i Opieki Społecznej, Przemysłu i Handlu i Spraw Wewnętrznych łącznie, w porozumieniu z Ministrami: Skarbu, Spraw Wojskowych i Robót Publicznych z dnia 13 września 1930 w sprawie przepisów higieny i bezpieczeństwa, obowiązujących przy przygotowywaniu gotowych do użytku farb i past, zawierających biel ołowianą, siarczan ołowiu i inne produkty związki te zawierające oraz przy wykonywaniu robót malarskich, przy których używane są te farby i pasty

STANCA

Tak, dziękuje STANCA.
Od tego zacząłem sam. Zapoznałem się również z normą PN-EN 13355:2005.
Nadal czuje niedosyt.