Czy ktoś z kolegów spotkał się z komorą lakierniczą (chyba ponad 10 lat). Producent SAICO.
Zaprosił mnie klient do warsztatu lakierniczego gdzie pokazał rozebraną na części komorę lakierniczą. Kupił okazyjnie. Kable od silników i skrzynki sterującej obcięte chyba siekierką. Ładna wiązka. Dużo opraw świetlówkowych na boku. Dokumentacji brak.
Chce bym z tego złożył jemu komorę lakierniczą.
Mam pytanie.
Jakie przepisy i PN można do tych zabawek zastosować.
W lakierni wszędzie opary nitro. Strach się bać.
Instalacja TN-C, bez połączeń wyrównawczych i dodatkowo pewnie brak mu mocy na tę komorę.
Przepisy EX do ręki, miałem jakiś czas temu podobny problem, niestety wiedza trochę wyparowała. Cały problem sprowadzał się do skutecznej wentylacji i temp opraw (chodziło o temp zapłonu rozpuszczalników). Teraz pewnie przewody i osprzet mogły się zmienić.
Kilka razy miałem styczność z takimi komorami.
Nowe mają już wbudowane w szkielet hermetyczne oprawy, stare niestety nie.
Jak ja osobiście bym coś takiego wykonywał na pewno wykonał bym to w EX, instalacja prowadzona w rurkach na zewnątrz komory, wielo punktowa wentylacja itd. Sytuacja przypomina budowę instalacji elektrycznej wewnątrz zbiornika z benzyną
Witam
Poczytałem i wiem że tej starej komory nie da się przystosować do nowych przepisów. Kłopot i odpowiedzialność spora. Wokoło instalacje w TN-C (wiekowe) bez połączeń wyrównawczych.
Nawet gdybym wszystko zrobił jak należy, to przecież ubrań i butów nie kupi pracownikom odpowiednich do tych prac. Elektrostatyka. Zawsze może walnąć.
Jedna podobna komora wykonana systemem gospodarczym już istnieje. O przystosowaniu maszyn i urządzeń do przepisów które weszły od 1 stycznia 2006 nikt nie myśli. Na hali wentylatora nie mogłem znaleźć.
Opary nitro czuć.
Właściciel problemu nie widzi.
Strach się bać.
no cóż, wcześniej pracowałem w firmie, gdzie taka niekompletna maszyna malarska stała (i pracowała, a jakże) na hali produkcyjnej między murowaną częścią biurową (pod sekretariatem dyrektora zakładu ) a częścią produkcyjną. Elektryk z lat 80-tych (chodzi o rozwój umysłu, bo pracował jak najbardziej realnie teraz i nadal zapewne świadczy swoją wiedzą i zaangażowaniem usługi tej firmie, no chyba, że …) miał to wszystko pięknie (otwarte szafki, odkręcone, bądź niedokręcowe pokrywy żeliwnych skrzynek, watowane wkładki topikowe, etc.etc.) podłączone i działało (nawet była w pobliżu mała gaśnica pianowa, no trzeba przyznać, że był też wentylator wyciągowy). O odpowiednich ubraniach czy butach, no nie przesadzajmy, to koszty przecież! Po co komu jakieś tam buty! Problem był tylko podczas kontroli PIP, czy strażaków, ale … brr to jak koszmar senny się wspomina, lepiej już przestanę ;-(
Witam,
pozwoliłem sobie “odgrzać” temat, bo bardzo mnie zainteresował. Projektowanie takiej komory czy jej adaptacja to nie lada wyzwanie. Chetnie zapoznałbym się z treścią zasygnalizowaną przez kolegę STANCA, jednak link jest już nie aktywny. Czy ktoś z kolegów mógłby naprowadzić na materiały do poszerzenia wiedzy na ten temat?
z góry dziękuje
Szymon
Dz. U. 2004 nr 16 poz. 156
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 stycznia 2004 sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy czyszczeniu powierzchni, malowaniu natryskowym i natryskiwaniu cieplnym
Dz. U. 2003 nr 107 poz. 1004
Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 maja 2003 w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy, na których może wystąpić atmosfera wybuchowa
ze zm.
Dz.U. 2006 nr 121 poz. 836
Dz. U. 1930 nr 69 poz. 554
Rozporządzenie Ministrów: Pracy i Opieki Społecznej, Przemysłu i Handlu i Spraw Wewnętrznych łącznie, w porozumieniu z Ministrami: Skarbu, Spraw Wojskowych i Robót Publicznych z dnia 13 września 1930 w sprawie przepisów higieny i bezpieczeństwa, obowiązujących przy przygotowywaniu gotowych do użytku farb i past, zawierających biel ołowianą, siarczan ołowiu i inne produkty związki te zawierające oraz przy wykonywaniu robót malarskich, przy których używane są te farby i pasty