Witam KOlegów Elektryków.
Układam nowy WLZ od TL do TM i nie ma innej możliwości przejścia żeby nie było kolizji z istniejącymi rurami gazowymi. Po przeanalizowaniu wszytskich możliwości (trasa po suficie klatki schodowej) ale i tak z jedną z rur jest kolizja. Przepisy mówią o min. odległości 20 cm. Wiem że jedynym wyjsciem jest wsadzenie przewodu w rurkę i wkucie pod rurą gazową (całe szczeście rurka gazowa idzie jakieś 4 cm od sciany). Jak sobie radzicie w takich sytuacjach i czy ewentualnie mieliście jakieś nieprzyjemności związane z zakładem gazowniczym.
Pozdrawiam. wojciechP.
Witam
Obecnie nie mogę znaleźć odległości ale jak będę miał czas to poszukam dokładnie.
Z tego co pamiętam w przepisach jest bodajże że przewody mogą się krzyżować oddalone od siebie o 20 mm, a nie 20 cm. Jeżeli chodzi o równoległe prowadzenie przewodów to oddalenie powinno wynosić 10 cm, w zależności od gazu (cięższego czy lżejszego od powietrza).
Piotr P.
Dzięki za podpowiedz. Ale coś mi się nie chce wierzyć z tymi 20 mm a jeżeli nawet to pewnie wymagana jest jakaś specjalna izolacja. Ja szukam ale jedyne informacje które przekazał mi pracownik ZG Szczecin to właśnie te 20 cm " żadnych kabli w odległości 20 cm " - konkretnie co?
pozdrawiam
Witam
Przepisy mówią o min. odległości 20 cm.
Także spotkałem się z takim zapisem, minimum 20cm, z tym, że:
Jeżeli zachowanie tych odległości jest niemożliwe z uzasadnionych względów, to kabel należy chronić od uszkodzeń mechanicznych metalowymi rurami lub innymi trwałymi osłonami, zastosowanymi na całej długości skrzyżowania lub zbliżenia.
Witam
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków
technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 02.75.690
zm. 03.33.270, 04.109.1156)
4. Poziome odcinki instalacji gazowych powinny być usytuowane w odległości co najmniej 0,1 m
powyżej innych przewodów instalacyjnych, natomiast jeżeli gęstość gazu jest większa od gęstości
powietrza — poniżej przewodów elektrycznych i urządzeń iskrzących.
5. Przewody instalacji gazowej krzyżujące się z innymi przewodami instalacyjnymi powinny być
od nich oddalone co najmniej o 0,02 m.
6. Dopuszcza się prowadzenie przewodów gazowych z rur stalowych bez szwu i rur stalowych ze
szwem przewodowych, łączonych za pomocą spawania przez jedną kondygnację garażu, znajdującą
się bezpośrednio pod kondygnacją nadziemną budynku, pod warunkiem zabezpieczenia tych przewodów
przed uszkodzeniem mechanicznym.
Więc mogę potwierdzić tylko te odległości. Jeżeli są jakieś inne przepisy to proszę o podane.
Dalsze paragrafy mówią o usytuowaniu licznika gazu z licznikiem energii elektrycznej i innymi miejscami gdzie ich nie można zainstalować. Z drugiej strony nie wyobrażam siebie fizycznie oddalania instalacji która będzie pod tynkiem lub w listwach/rurkach o oddalanie jej od rury gazowej o 20 cm. Jeżeli ten gazownik ma takie przepisy to chciałbym żeby mi je pokazał.
Piotr P.
Dzięki za konkretną odpowiedz, jutro spotkam się z gazfachowcem i mu to zasadniczo przedstawie.
Pozdrawiam
Te 20cm wynikało ze starych przepisów, obecnie obowiązuje 10cm.
Wymiar ten jest niezbędny ze względu na bezpieczeństwo jak i również aby nie było trudności z wykonaniem prac naprawczych instalacji gazowej(spawanie lub przewijanie rur).
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków
technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. 02.75.690
zm. 03.33.270, 04.109.1156)
czy były jeszcze zmiany ??
Witam
czy były jeszcze zmiany ??
Nie było, chociaż szykują się poważne zmiany, jest już nowelizacja Rozporządzenia, ale jeszcze nie zatwierdzona.
Szykuja nowe rozporządzenie http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=10326, nie sprawdzałem zmian odnośnie gazu.