Witam,
Nie mam doświadczenia zawodowego w projektowaniu instalacji oraz nie znalazłem podobnego wątku więc zapytam w tym temacie:
W jakiej kolejności należy instalować wyłączniki: różnicowoprądowy i nadprądowy? Zakładamy, że mam do czynienia z sytuacją - jeden obwód zabezpieczony wyłącznikiem nadprądowym wraz z jednym RCD. Schemat rozdzielni nn w publikacji “Współczesne instalacje elektryczne w budownictwie jednorodzinnym” firmy Moeller wskazuje kolejność: rozłącznik główny IS-100/3 → wyłącznik różnicowoprądowy PFIM 100/0,3 → wyłącznik różnicowoprądowy CFI6-40/2/003 → wyłącznik nadprądowy CLS6-B16. Interesuje mnie kolejność dwóch ostatnich. Wydaje się ona być logiczna ze względu na możliwość podłączenia pod jeden RCD kilku obwodów zabezpieczonych pojedynczymi wyłącznikami nadprądowymi. Jak ma się do tego uwaga zawarta w książce “Poradnik projektanta elektryka” J. Wiatra i M. Orzechowskiego:
Częstym błędem popełnianym przez projektantów jest instalowanie wyłącznika różnicowo-prądowego przed bezpiecznikiem topikowym lub wyłącznikiem nadprądowym
??