Jestem czytelnikiem forum choć nie często się wypowiadam. Muszę jednak zgodzić się z kol. Krystynem. W dawnym NRD już w latach 80-85 obowiązywała zasada bezwzględnego przestrzegania kolejności faz. Urządzenie włączone w dowolne gniazdo wirowało zawsze w jednym kierunku. Przestrzegano utrzymania kolorystyki przewodów, szyn a w ostateczności uzgadniano kierunek wirowania i imienność faz z różnych zasilań. Potrzeba tylko “niemieckiego poczucia porządku”, czytelnych jednoznacznych przepisów i ich przestrzegania.
Sprawdzanie i ustalanie kierunku wirowania we wszystkich gniazdach (do tego celu używa się wskaźników kierunku wirowania),
Fazowanie zasilań z różnych źródeł (do tego celu używa się uzgadniaczy faz).
P.S.
-Wymienione czynności w obu w/w punktach, powinno się wykonywać niezależnie od oznaczeń kolorami (szyn, przewodów czy samych końcówek).
-Niemiecki porządek nic tu nie ma do rzeczy, bo u nas (w ZEDO) też już dawno zrobiono z tym porządek.
-Jeśli urządzenie miało odpinany kabel zasilający przy silniku, to po ponownym podpięciu i tak należy sprawdzać kierunek obrotów, po uprzednim rozsprzęgleniu napędu.
-Takie zasady panują w Polsce, ale może nie wszyscy o tym wiedzą.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie obrażając żadnych producentów polecam przysłowie:
“Cudze chwalicie, swojego nie znacie”.
Nie jest to reklama z mojej strony gdyż nasza firma tym nie handluje.
Jest to produkt SONEL S.A.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Już wielu Kolegów mi na priva pisali, abym nie marnował czasu na pewne odpowiedzi. Ale czasami nie mogę się potrzymać aby komuś pomóc.
Co to jest falownik i co to jest “R”?
Kolego Krzysztofie, czy musimy (powinniśmy) żądać wynagrodzenia za roboty, które powinny być wykonane zgodnie w wiedzą techniczną?
Czasami mnie bardzo zadziwiają pytania Kolegów.