mam 16 halogenów 240V (2x8), po raz 4 przepaliła mi się żarówka w tym samym miejscu w przeciągu 3-4 miesięcy. jest ona ostatnia na obwodzie (chyba tak to sie nazywa, w każdym bądź razie na niej kończy się kabel). czemu się one przepalają???
Może masz siedem żarówek o dużej trwałości bardzo dobrej firmy, a ósma to żarówkopodobny wyrób z Dalekiego Wschodu?
Może siedem żarówek ma dobre warunki chłodzenia, a ósma ma pecha i się przegrzewa bo na przykład jest wetknięta w sufit podwieszany i przykryta od góry wełną mineralną?
Może przyczyną przegrzewania się tej ósmej żarówki jest słaby styk w oprawce? Styk z żarówką albo styk z przewodem?
wszystkie żarówki są tej samej firmy, wszystkie mają dobre chłodzenie, styki są też dobre a końcówka była wymieniana i też napewno jest dobra czy nie jest znaminne to że przepala się ostatnia żarówka w obwodzie?
(…)a końcówka była wymieniana i też napewno jest dobra
A skąd pewność, że jest po wymianie jest dobra? Czasem wymiana nie poprawia stanu technicznego, a czasem nawet, mimo optymistycznych założeń, pogarsza ten stan (np. wymiana kwacha na kaczorka)…
czy nie jest znaminne to że przepala się ostatnia żarówka w obwodzie?
Chyba nie.
Czy wszystkie osiem żarówek jest na pewno jednakowych, czy mają tę samą moc, czy pracują w jednakowych warunkach?
końcówka jest dobra bo była zamieniana z innymi żarókwami, a co do żarówek to wszystkie są napewno takie same i maja taką samą moc.
No to nie wiem…
Witam!
Zamiast zastanawiać się nad przyczyną lepiej dołożyć transformator na 12V i wymienić żarówki. Te na 230V niestety się często przepalają i nie pomoże tu nawet wybór najlepszego producenta.
Pozdrawiam kafel56
Witam !
Myslę, że wiem na czym problem polega.
W halogenach zachodzi proces jodkowy, powodujący powrót wolframu który wyparował z powrotem na włókno.
Proces zachodzi tylko w wysokiej temperaturze banki i dlatego halogeny nie lubią za niskiego napięcia.
I to się zgadza z twoimi obsewacjami, sprawdź napiecie na środkowej i na trefnej żarówce.
Jak trafiłem w “10” to naciśnij przycisk “pomógł”
Rada: większy przekrój przewodów. Przekrój liczyć na spadki napięcia, nie na temperaturę.
W normalnych zarówkach, obniżenie napięcia zmniejsza parowanie wolframu i kilka razy wydłuża żywotność żarówki.
CYRUS.