Jestem podwykonawcą firmy budowlanej której muszę wystawić fakturę vat w związku z tym mam pytanie do Panów elektryków w budownictwie mieszkaniowym wielorodzinnym stawka vat jest 7% a kody PKWiU PKOB 1111?
Budowlaniec ma PKOB 1122.
Proszę również o pomoc w sprawie stawki vat czy na instalacje elektryczne w budownictwie jednorodzinnym przyjmujemy 7% czy 5% stawkę vat ?
…w budownictwie mieszkaniowym wielorodzinnym stawka vat jest 7% a kody PKWiU PKOB 1111?
Budowlaniec ma PKOB 1122.
Myślę, że Kolega trochę tu pomieszał : PKOB 1111 ?
Sekcja : 1
Dział : 11
Grupa : 111
Klasa : cztery cyfry
W PKOB nie znalazłem czterech jedynek dla "klasy: ,
natomiast Klasa 1122 to :Budynki o trzech i więcej mieszkaniach Klasa obejmuje: Budynki mieszkalne pozostałe, takie jak: budynki mieszkalne, o trzech i więcej mieszkaniach. Klasa nie obejmuje: Budynków zbiorowego zamieszkania (1130) Hoteli (1211) Schronisk młodzieżowych, domków kempingowych, domów wypoczynkowych (1212)
Teraz do rzeczy :
Do końca 2007 r. uregulowania w zakresie stawki VAT w budownictwie mieszkaniowym znajdowały się w przepisach przejściowych i końcowych ustawy o podatku od towarów i usług. Art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. a) tej ustawy wskazuje, że w okresie od dnia przystąpienia Polski do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7 proc. w odniesienie do robót budowlano-montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą. Definicja infrastruktury towarzyszącej znalazła się natomiast w art. 146 ust. 3 ustawy.
Niestety powyższy przepis obowiązywał do końca 2007 r., a od 01 stycznia 2008 r. uregulowania w tym zakresie znalazły się w art. 41 ust. 12-12c ustawy o VAT oraz Tym samym, od 01 stycznia 2008 r. roboty związanie z infrastrukturą towarzyszącą budownictwu mieszkaniowemu należy opodatkować 22-proc. stawką podatku VAT.
Klasyfikacja PKOB jest klasyfikacją zupełnie inną niż PKWiU, więc nie bardzo rozumiem co ma jedno do drugiego. Według naszego lokalnego urządu skarbowego konieczne jest podanie PKWiU a nie PKOB przy fakturach o obniżonym podatku VAT. Ja podaję zawsze PKWiU 45.31.11-00.00 dla budynków mieszkalnych dla VAT 7% i tak jest prawidłowo dla mojego urzędu.
Dla mniej cierpliwych w czytaniu tej ściany tekstu skrót:
[quote]Od 2013 roku przedsiębiorca nie ma już obowiązku umieszczania kodów PKWiU czy CN na fakturze, żaden przepis nie wprowadza takich regulacji. Jeżeli chodzi o elementy, jakie powinna zawierać faktura, to zostało to zapisane w art. 106e ustawy o VAT, nie ma tam wzmianki o podawaniu kodów PKWiU czy CN na fakturze. [/quote]
Co oznacza, że jeden problem z głowy.
Jednak mimo że nie są obowiązkowe to bardzo ułatwiają ustalenie stawki VAT.
[quote=“STANCA, post:8, topic:7511, full:true, full:true”]
Bożesz ty mój, wystawiasz fakturę z jedna pozycją pt. “usługi elektryczne” i wsio.
[/quote]
A na te “usługi elektryczne” to jaki VAT? 23%?