klimatyzacja w garazu??

Witam Kolegow
Wrocilem wlasnie z urlopu i w momencie kiedy wjezdzalem do hali garazowej natknalem sie na… sami zobaczcie

Mozecie mi powiedziec czy w tym miejscu dopuszczalne jest zamontowanie wymiennika ciepla od klimatyzacji??? Ogolnie klimatyzacja przeznaczona jest na sklep spozywczy , ktory znajduje sie obok

Przyznam od razu , ze temp w calej hali wzrosla do 30 stopni gdzie zawsze bylo o wiele chodniej.
Garaz mam wykupiony na wlasnosc , a ADM jest administratorem i nie powinni mnie zapytac o zdanie?
Ogolnie uwazam , ze zamontowanie urzadzenia w tym miejscu jest WIELKA GLUPOTA tylko nie wiem jak prawnie sprawa wyglada
Dziekuje i zycze slonecznych wakacji

Witam

Co do wymiennika ciepła to powinien być zainstalowany na zewnątrz w końcu
klimatyzacja ma chłodzić a nie ogrzewać widać że ktoś tnie koszty i to
ostro albo montował to jakiś amator ogólnie nie spotkałem sie z takim
rozwiązaniem.
Co do tego że to kolega jest właścicielem a jak myślę sklep
nie mam z tym garażem nic wspólnego no to albo ktoś poszedł
po kosztach bo na to wszystko wskazuje lub ktoś się poważnie pomylił
albo nie było możliwości zainstalowania w innym miejscu.

Pozdrawiam.

ADM wyrazilo zgode aby wstawic w tym miejscu klimatyzacje bo pewnie chodzilo o to , ze jak bedzie na zewnatrz to lokatorzy zaczna sie skarzyc.
Od strony technicznej wydaje mi sie , ze sprawnosc takiej klimatyzacjo drastycznie spada bowiem nie dobrej wymiany powietrza.
Jednak chcialbym znac odp czy jest dopuszczalne takie rozmieszczenie

Witam

ADM wyrazilo zgode aby wstawic w tym miejscu klimatyzacje

Jak ADM wyraziło zgode to pewnie, nawet w kotłowni można.
Jeżeli komuś nie zależy na sprawnym funkcjonowaniu klimatyzacji to pewnie że można.
Nawet bardziej ekonomicznie jest teraz - jedno pomieszczenie chłodzi a drugie grzeje, energia elektryczna nie marnuje się, tylko urządzenia szkoda.

ale czy to jest zgodne z przepisami?
Przyznam szczerze, temp 30 stopnii nie jest dla mnie komfortowa.

Muszę przyznać dziwne rozwiązanie. Ciężko to urządzenie musi pracować. Zimą nie ogrzeje garażu bo pewnie nie będzie chodzić.

kol. melon napisał: …tylko urządzenia szkoda.

No właśnie!

STANCA

Takie widoki można bardzo często spotkać w garażach banków, hoteli itp … generalnie nikogo to nie dziwi tam … przynajmniej nie muszą stosować ochrony odgromowej :stuck_out_tongue:

PT

kluczowa w tej sprawie jest umowa o zarząd garażami pomiędzy właścicielami garaży a administracją.
jeśli w umowie nie ma mowy o cesji wyrażania zgód właścicieli na administrację, to administracja przekroczyła swoje uprawnienia i montaż jest nielegalny (niezgodny z wolą właścicieli).

sprawa zgodności z przepisami technicznymi jest wtórna, bo montaż grzejnika w garażu, który grzeje tylko w lecie, jest kretyński, ale nie zabroniony.

Jak kolega był na urlopie to nie wykluczone ,że było jakieś zebranie w tej sprawie i głosowania. (W co ątpię)
Ale popatrzcie koledzy na sprawę tej administracji z innej strony. Często musimy uzyskać zgodę na jakiewś działanie na części wspólonej. Wtedy walimy do administracji i oczekujemy jakiejś decyzji i zazwyczaj ją dostajemy. Co by to było jakby w każdej sprawie trzeba było czekać aż mieszkańcy się zbiorą i zdecydują czy można wymienić zasilanie do lokalu X czy nie można

Witam
Takie rozwiązanie jest bardzo popularne w biurach, centrach handlowych itp często spotykane także w nowych budynkach mieszkalnych.
Stosuje się je najczęściej wtedy gdy nie ma możliwości zamontowania jednostki zewnętrznej na dachu lub odległość od najbliższych okien jest za mała aby montować jed.zew.
Niestety rozwiązanie ma prawie same wady wymaga zwiększenia wymian powietrza w garażu które powinny zapewnić odpowiednie parametry temperaturowe w garażu. Jedynymi zaletami takiego rozwiązania jest napewno nie szpecenie elewacji budynku oraz cisza ( w garażu nikt na stałe nie przebywa).

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum.

Ciężko to urządzenie musi pracować. Zimą nie ogrzeje garażu bo pewnie nie będzie chodzić.

kol. melon napisał: …tylko urządzenia szkoda.

No więc tak. Temperatura w garażu napewno jest niższa niz gdyby agregat stał np na dachu w samym słońcu a jak widze na zdjęciu garaż ten ma dosyć dużą kubature i wydaje mi się ze urządzenie nie traci na wydajności a jeśli jest to typ grzewczo chłodzący to bedzie mogło być uzytkowane również zimą.

Witam!

Nie wiem do końca czy autor tematu bardziej troszczy się o sprawność urządzenia czy bardziej jednak o swe naruszone “prawo własności garażu” (moim zdaniem urojone).
A może tylko miejsca parkingowego.
Przerażenie ogarnia czytając posty zawierające takie “dylematy”.
Lepiej oszpecić budynek, no chyba, że ktoś w zamontowanych jednostkach klimatyzacyjnych widzi tylko piękno (socrealizm) niż zamontować urządzenie w garażu. Tym bardziej że jest to MÓJ garaż a budynek nie.
Oj myli się demokracja z pieniactwem. Oj myli.