Kilka pytań o zabezpieczenia stosowane w enegetyce

Witam,
mam kilka pytań z tematyki zabezpieczeń linii i urządzeń SN.

1. W rozdzielniach stosuje się przekładnik ziemnozwarciowy dla przewodów kablowych 10/20kV. Jest to przekładnik Ferrantiego. Dlaczego tzw. żyły powrotne (to są chyba ekrany) przewodów przekłada się przez przekładnik wraz z fazowymi (tak mi mówili, czy to prawda)? Wydaje mi się, że jeśli byłoby uszkodzenie izolacji, to prąd płynący żyłą powrotną skompensowałby resztę i na przekładniku wyszłoby geometryczne “zero”, to tak jakby do różnicówki włożyć PE - nie zadziała. Ale skoro tak się robi, to pewnie się mylę, tylko nie wiem gdzie jest błąd w moim rozumowaniu.

2. TPW na rozdzielniach uziemia się od strony 0,4kV przez rezystor lub/i cewkę Petersena, mają one skompensować prąd zwarciowy linii SN. Dlaczego nie uziemia się w ten sposób średniej strony normalnego transformatora mocy, tylko niską stronę TPW?

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Piotrek

1. Przez przekładnik przechodzą przewody fazowe, żyła powrotna oraz żyła powrotna po raz drugi tyle że w drugą stronę więc nic się nie wyzeruje.

2. A czy przypadkiem kolega nie ma na myśli rozdzielni a nie rozdzielnicy ? Po stronie SN transformatora mocy jest trójkąt, więc nie da się tam uzyskać punktu neutralnego którego można by wykorzystać do celów EAZ. TPW jest o ile się nie mylę połączony w gwiazdę (zygzak) od strony pierwotnej i tam też powinien być uziemiony przez dławik kompensacyjny (gaszący) oraz rezystor AWSCz (dla sieci skompensowanej z AWSCz).

Rozumiem, po prostu żyła powrotna jest przeprowadzona dwukrotnie. Pierwszy raz ukryta w kablu, a drugi raz, żeby zniwelować strumień tej w kablu :slight_smile:? Wtedy uzyskamy efekt, jakbyśmy mieli w przekładniku tylko i wyłącznie 3 żyły fazowe. Czy tak samo dobrze będzie to działać, jeśli byśmy zdjęli izolację i uziemili przewody powrotne przed przekładnikiem, a do przekładnika włożyli przewody fazowe?

Mam na myśli rozdzielnię i tak też napisałem :slight_smile: Więc TPW jest uziemiony przez rezystor lub dławik od strony SN czy nn ?

1. Nie wiem jak to jest fizycznie zrealizowane, jestem tylko studentem : ) ŻO musi być przeprowadzona dwukrotnie, raz razem z przewodami fazowymi, idzie do hmm (tutaj brak wiedzy), następnie wraca, po drugim przejściu przez przekładnik zostaje uziemiona. Nie można jej po prostu uziemić przez przekładnikiem, dlaczego konkretnie, nie wiem.

2. Po stronie SN, można tam spotkać dławik, rezystor lub dławik i rezystor, w zależności rodzaju pracy punktu neutralnego sieci, w Polsce większość sieci SN to dławik + rezystor AWSCz.

Czy można zrealizować takie uziemienie bezpośrednio z szyn stacji bez udziału TPW? Byłem na rozdzielni, gdzie był aż 4 sztuki TPW SN/0,4, gdyż było tyle sekcji i każda musiała być uziemiona.

Trafo mocy WN/SN po stronie SN jest połączone w trójkąt, a żeby uziemić punkt neutralny to trzeba sobie go najpierw zrobić, właśnie za pomocą TPW.

Nie można uziemić przed przekładnikami Ferrantiego - wynika to z budowy kabli z żyłą powrotną koncentryczną.

żyła ta dochodzi do głowicy i tam się ją zakańcza - zakończenie wcześniej spowoduje degradację izolacji (z powodu nierównomiernego rozkładu pola) i możliwość przebicia izolacji w miejscu przejścia kablami przez przekładnik.

W głowicy są dodatkowe warstwy sterujące rozkładem pola - poszukaj na stronach producentów instrukcji montażowych głowic i muf SN.